2020-03-17 1095 views
彩係佢開冇耐我朋友帶我黎食過,果陣我未食過好味嘅沾麵,簡直覺得驚為天人,個濃蝦湯汁係橙紅色㗎!又濃又香,好杰,我平時好怕食拉麵舊叉燒,但佢整得又淋又好味,糖心蛋就好多都整得好食,但佢就可以個蛋黃全糖心,配一個黑椒麵,黑椒係研碎一粒粒咁佈滿麵條,總之係一試難忘!食多一兩次後,無啦啦就話執咗,好似有嘀人事糾紛...當時覺得相當可惜,你知啦!無得食就零捨掛住,又唔知有冇更加美化到碗麵,當我知道佢開返,又入開元朗緊係會一會佢啦!諗都冇諗就叫返濃蝦湯沾麵,不過麵底佢有個是日限定柚子喎!咁就轉黎試下啦!噫?!今次唔多對路喎,個湯底水咁多嘅,而且蝦味都冇咁濃,沾麵嘅湯應該比較杰身先掛到落嘀麵,但佢依家只係咸同普通湯咁,其實我係失望㗎,重叫咗幾個朋友陪我食,我重諗緊係咪我記錯呢?點知我朋友率先發聲,話個湯底水咗咁多,咁證明佢變咗!佢變咗啦!之後侍應哥哥過嚟問我地覺得好唔好食,我地都照直講,佢話師傅會因應天氣,好似依家比較熱同濕,做一嘀口感比較清爽嘅湯底,輕盈一嘀!師傅有性格,我呢嘀食慣重口味,一時三刻改唔到,下次都係凍嘀先再黎食啦!
蝦沾麵
蝦沾麵