2018-08-15 6450 views
一開始食呢間餐廳嘅時候,忍唔住諗餐廳老闆係咪成日約唔到朋友出嚟,所以開餐廳叫蒲頭島呢🤣呢間餐廳係佐敦入面,呢棟大廈收納咗好多餐廳,有泰國菜、亦有其他火鍋餐廳,最後揀呢間係因為個名好young似係啱我食🤣餐廳燈光有少少暗,座位闊落,幾多座位嘅枱都有,無論情侶、小聚會定一大班frd都無問題我揀咗最貴個個C餐,有得仼食安格斯牛。其實都係賭博嚟,因為其他火鍋餐廳一係就所謂靚牛但完全唔靚,一係就得第一碟靚之後嘅變番少低質湯底就揀咗西班牙海鮮湯,除咗有幾張紙點嘢食之外,例如菜、麵等等就係出去出面雪櫃攞嘅唔知係我孤漏寡聞定咩,第一次見到用有門嘅雪櫃嚟裝菜、雞蛋、丸等等嘅食物,之前食過嘅火鍋餐廳都係開放嘅雪櫃,而家咁樣可以keep住嘢食更加新鮮又衛生其他地方亦設有甜品區、自助飲品區、小食區,品嚐火鍋以外嘅美食,飲品款式多到攞滿兩個雪櫃安格斯牛一上菜就驚嘆咗,因為真係靚嘅,你可以見到啲雪花條紋分佈得好平均,見到都流哂口水,食落口真係好腍好有牛味,最緊要唔好淥太耐,唔係就會浪費咗個美食😛真正嘅考驗係下一碟,由於太美味我地即刻再加咗三碟,結果都係咁靚啲肉,食落一樣咁腍咁有油香🤤另外佢設有是日海鮮(掛住食牛s

另外佢設有是日海鮮(掛住食牛skip咗佢),亦有青口等等可以散嗌嘅海鮮,我地嘅海鮮鍋入面亦有蜆

Bonus位係我發現枱底有得差電🤣

除了牛格斯牛之外,餐廳還有其他牛肉款。這碟叫西施牛肉,這個名稱之前未有見過,所以我們叫了一碟試一下。西施牛肉原來略帶點酒的味道,雖然未至於會變醉,但像我一樣不喜歡酒味道的人就不用嘗試這個~

身為食牛獸的我們,當然也試了另一款牛肉拼盤,包括了牛舌、牛粒等等。在安格斯牛的襯托下,這個當然會比較遜色~ 但個別來說,這些肉質也不會太韌,最緊要不要煮得太久,牛舌口感就可以保持爽口、牛粒肉質結實但不會咬不開👍🏿

特別想再推介一下烏冬,沒有拍照但忍不住吃了幾個!看起來像是普通腍身烏冬,但原來似足吉野家個款烏冬,非常煙韌,煮耐少少也不怕,烏冬迷絕對要來吃!

食完感想係一定會推薦做聚會飯堂!😎
2018-08-08