2025-08-21
去日本旅行時都有去朝聖的鰻魚專門店,已經有90年歷史亦都係米芝蓮推介😍最近過江龍來香港,座落於銅鑼灣利園一期,餐廳裝潢滿滿日式風情,全場滿座大部份都係日本人🇯🇵 開放式的廚房可以見到師傅燒鰻魚嘅過程,一路睇已經急不及待好想吃了😋✨名物一本鰻三吃 $398定食配湯、漬菜、沙律、日本米飯,可以要求多飯,配埋蒲燒醬同鰻魚嘅精華,好豐富!原條鰻魚採用「關西直燒法」,不經蒸煮直接炭烤,外皮烤得香脆,肉質柔嫩,油脂豐腴但無油膩感👍🏻第一吃直接試下蒲燒風味,食得出鰻魚好鮮,肉質嫩滑,配埋日本米飯就已經好好味🤤第二吃加上配料蔥花、山葵和紫菜,撈勻之後再加咗少少鰻魚汁,口感豐富!而我就鍾意第三吃,加入高湯做茶泡飯,因為個湯夠晒熱,鮮甜味更突出💞✨鰻燒和牛御膳 $458呢個係新品定食,分別有蒲燒鰻魚一條、和牛蓋飯、日本生蛋黄、日式腌菜、三吃配料和鰻肝湯。呢個餐同樣可以三吃。蒲燒鰻魚原條上,已經切件方便食用。和牛蓋飯的和牛油脂滿滿,入口即溶!第一吃品嚐原味,直接享用現烤鰻魚與和牛,單純搭配米飯已經好好味!第二吃生蛋黃拌飯,將生蛋黄倒入碗中,與米飯鰻魚和牛拌勻,口感滑溜!第三吃高湯茶泡飯,丼飯中加入、紫菜絲、
✨名物一本鰻三吃 $398
✨鰻燒和牛御膳 $458
第三吃高湯茶泡飯,丼飯中加入、紫菜絲、蔥花和少許芥末、淋上熱呼呼的昆布鲣魚高湯,攪拌即成茶泡飯,大滿足💞