2020-03-13
媽咪最鍾意食蟹,今日就帶埋佢專誠黎到譽宴食白胡椒蟹。餐廳環境有格調,店員全程服務周到,密密幫手斟茶,食物質素都相當唔錯。黑蒜雞湯聽講黑蒜營養價值高,又殺菌消炎增加抵抗力,於是就決定每人黎一碗黑蒜雞湯👅碗湯上枱時熱辣辣,雖然係雞湯但無油膩之感,味道好似老火湯咁,飲完覺得個胃暖笠笠。今次係我人生第一次食黑蒜,本身好擔心個味道會好重,但食落並沒有難聞既味道,只有淡淡既蒜香🧄士多啤梨大蝦球一向都好愛士多啤梨系列既菜式,以新鮮士多啤梨製成既醬汁,酸酸甜甜好開胃。而蝦球更加係100分,香口惹味,口感帶點微脆。粒粒蝦球都份量十足,食到我lam lam脷,味道相當有水準。招牌白胡椒蟹黑胡椒蟹就食得多,白胡椒蟹就真係未食過。上枱以鐵板盛載住原隻白胡椒蟹,聞落去香噴噴,好吸引。白胡椒蟹香口得黎,又唔會好似黑胡椒咁辣同重口味,食落唔會覺得膩。廚師幾細心,胡椒蟹已經分拆好唔同部位,蟹殼都經已處理好,我地好方便就食到啖啖蟹肉。蟹肉有香濃白胡椒味,肉質香滑,而且份量好多,好適合多人分享。
黑蒜雞湯
士多啤梨大蝦球