2020-03-16 2486 views
今天我們一行七人 12:30 pm 到店內午饍飲茶,當叫了點心後,加碟星洲炒米,另一待表應突然衝過來說今天有半份糯米乳豬,平時需要預訂,今天剛有客人不要全部,還有半份,非常難得,問我們要唔要,因為大家正在討論工作,一時大意説了 ok, 沒有問詳情。到上檯時,發現唔對板,乳豬八件,皮下脂肪肥膏幾厚, 不熱不冷, 看似隔夜,加上放在一隻小碟上,沒有裝飾,我們勉強吃完了,碟星米都唔好得去邊,完全冇黃姜咖喱味,到埋單時竟然要收 480 就係碟豬,先知真係中咗計, 平均每件隔夜豬要66 元,加上味道麻麻又肥利。因為趕時間回公司,沒有同店員爭論,我們只是覺得店員找人頂佐碟隔夜嘢,身為一間出名的中菜館,又係 大銀行經常包房請客的地方,這樣做生意實在唔應該,今後都唔再幫襯。