5 day(s) ago
之前朋友生日喺度食飯,覺得味道不錯 今次到其他朋友生日一於嚟呢度試吓涼拌魚皮 魚皮爽彈 冇腥味 醬汁少少辣 好開胃脆皮炸大腸 呢個有啲失望 炸大腸竟然唔香唔脆,而且有啲韌 普寧炸豆腐 呢個就比較香脆 炸完唔油 但沒什豆味滷水鵝片 鵝片切得比較薄 而且油脂什薄 豐富的香料味和鵝肉的肉香是有的韭菜鵝紅 醬汁惹味濃郁 令鵝紅都入晒味 而且嫩滑 這個不錯冰鎮墨魚仔 淡而無味的 幸好夠凍同埋爽脆搭救魚香茄子煲 呢度嘅煮法,令到我有新嘅體會 我從未食過一份油多過茄子同埋肉沫的魚香茄子煲而且沒有鹹魚香味九肚魚蠔餅 呢個係今晚最好食 九肚魚軟滑 蠔仔飽滿鮮甜 蠔餅炸得酥脆唔油 鮮味十足家鄉炒魚麵 食得出魚麵係新鮮嘅 彈牙有魚香 不過醬汁調校一般魚鰾浸勝瓜 唔係好多地方做魚鰾了 魚鰾口感彈牙軟滑 最緊要係唔腥 用胡椒湯做底加上勝瓜嘅鮮甜 令魚鰾鮮味提升鮮菠蘿咕嚕肉 咕嚕肉做得外脆內嫩 脆皮唔算好厚,而且都有肉汁,而鮮菠蘿很好吃,甜美多汁、略帶酸澀的天然風味,最緊要係冇渣最後以一人一杯功夫茶為呢一餐畫上句號
涼拌魚皮 魚皮爽彈 冇腥味 醬汁少少辣 好開胃
脆皮炸大腸 呢個有啲失望 炸大腸竟然唔香唔脆,而且有啲韌
普寧炸豆腐 呢個就比較香脆 炸完唔油 但沒什豆味
韭菜鵝紅 醬汁惹味濃郁 令鵝紅都入晒味 而且嫩滑 這個不錯