這天好帶我來到加連威老道新開業的「金凡潮汕菜」,這裡匯聚了幾個潮州世家的年輕人,他們希望將傳統與現代思維相結合,於是開設了這家潮州菜館。金凡既有舊派的傳統烹飪技藝,同時注入新派的創新飲食理念,打造色香味俱全且不一樣的潮汕菜餚。約兩斤半的「生醃澳洲龍蝦船」端上來已很震撼!金凡用上大大隻的澳洲龍蝦作刺身,配上秘製潮汕生醃醬汁,並加入螄蚶,龍蝦肉質厚實又彈牙,鮮甜又開胃,連陪襯的螄蚶也非常鮮甜美味,需提早兩天預訂。鹵水汁是潮汕菜的精髓之一,「金凡鹵水特色拼盤」有鵝肉、鵝肝、鴨舌及珊瑚海蜇,鹵水汁帶有藥材香味,味道剛好而不會太鹹,鹵水汁出色就是贏了!鵝肉鮮味,鵝肝嫩滑,珊瑚海蜇也很出色,帶少辣開胃爽口。同樣需要提早預訂的「手工金勾荷包鱔」是必食推介!這是師傅們加入創意的手工菜,需燉6-7個小時,我也是第一次品嚐到。荷包鱔的湯𥚃面是潮州鹹菜和白胡椒,除了肥美爽口的鱔肉之外,還有金華火腿和金勾翅,當你打開鹹菜葉裡面就是豐富的材料,肥鱔厚肉而嫩滑,還有一梳金勾翅吸入所有湯𥚃面的精華,金華火腿和鹹菜則帶來鹹鮮味,湯底甘香很好飲。另一特色推介是「地道羊肉凍」 ,廚師團隊特別地用上雪條棍做羊肉凍,將普通的
生醃澳洲龍蝦船

金凡鹵水特色拼盤

手工金勾荷包鱔

地道羊肉凍

另一特色推介是「地道羊肉凍」 ,廚師團隊特別地用上雪條棍做羊肉凍,將普通的羊肉凍變成雪條狀,配上粒粒意大利黑醋梅汁凍,就像上海餚肉配醋來吃,但這道羊肉凍較軟身,入口即溶的感覺很特別,不說也可能不知道在吃羊肉,而醋梅汁亦中和了羊肉的羶味又開胃。「巷口爆炸蠔餅」以不一樣的蠔餅造型出現,有點像爆米花一樣炸成香脆蠔餅粒,除了配魚露吃外,還可加金凡秘製辣椒醬,香口又惹味。
巷口爆炸蠔餅

黃油潮汕牛頸脊
杞子梅膏骨

不得不說「黃油潮汕牛頸脊」 ,牛頸脊非常嫩滑,口感不錯。其他小菜如「杞子梅膏骨」及「方魚薑汁炒芥蘭」也好吃,梅膏醬是師傅特別調配的,排骨外脆內嫩相當出色,快炒將梅膏醬黏在排骨上,酸酸甜甜份外美味, 猶如潮汕版生炒骨。我們還將龍蝦船剩下的龍蝦頭以避風塘式去炒,拌以普寧豆腐,否則用來煲粥冬菜肉碎粥底也不錯。
方魚薑汁炒芥蘭

家鄉鼠殼粿
真功夫反沙芋
最後當然少不少甜品,「真功夫反沙芋」 ,好味有蔥花味, 不會太多糖或太甜,芋頭夠粉,味道恰到好處。另一道「家鄉鼠殼粿」 則需預訂,這潮汕粿裡面是用了一種植物叫鼠殼草,再和綠豆蓉餡料兩面煎香,外面煙韌有咬口,內裡是綠豆蓉餡少甜,真的好味,結果我也吃了兩件。

生醃澳洲龍蝦船
方魚薑汁炒芥蘭
家鄉鼠殼粿
真功夫反沙芋
2 day(s) ago 0 views
今日嚟到依間新開嘅餐廳食潮汕菜, 餐廳裝修企理而且座位非常闊落,叫咗一個魚翅撈飯辣蟹餐😝招牌避風塘炒蟹,蟹肉份量十足,炒蟹鋪滿左金黃色嘅炸蒜風味十足上邊嘅炸蒜同香蔥好惹味,食落幾有大排檔風味🤣金凡魚翅撈飯, 一鍋上感覺好豪氣, 芡汁做得不錯 👍🏻食落幾開胃家鄉炒魚麵,係潮汕嘅特色菜, 師傅 夠獲氣抄得香口而且魚麵 好彈牙配埋芽絲 蝦仁、蛋絲一齊食味道幾夾 整體調味做得幾好 幾好食整體來講環境舒適位置闊落食物唔錯

整體來講環境舒適位置闊落食物唔錯
2 day(s) ago 0 views
通常大家食魚翅可能都會喺宴會或者飲宴先會食,自己最多就都係喺澳門食過,但係香港就咁搵一間餐廳食又真係未試過今次嚟到尖沙咀嘅呢一間潮州餐廳試試佢哋優惠套餐推出魚翅優惠!魚翅套餐仲有包含一個小菜,小菜款式都唔少,我哋就揀咗咕嚕肉首先,講吓個魚翅重點魚翅味道啱啱好,而且濃稠程度唔會過稀,用嚟撈飯簡直一流!而且你真係食到一疏疏嘅魚翅唔係得啲碎碎~用料算老實仲要用一個砂鍋呈上,非常之新鮮滾熱辣另外小菜都好出色,下次一定要嚟試埋其他潮州滷水料理
魚翅套餐仲有包含一個小菜,小菜款式都唔少,我哋就揀咗咕嚕肉
首先,講吓個魚翅重點
魚翅味道啱啱好,而且濃稠程度唔會過稀,用嚟撈飯簡直一流!
而且你真係食到一疏疏嘅魚翅唔係得啲碎碎~用料算老實
仲要用一個砂鍋呈上,非常之新鮮滾熱辣
另外小菜都好出色,下次一定要嚟試埋其他潮州滷水料理
2024-05-06
$200 (Lunch)
4 day(s) ago 0 views
在大眾點評見到金凡潮州菜館 推人氣魚翅撈飯二人 套餐,即刻call朋友去試吓先。店子裝修有着昔日廣州店舖風貌, 懷舊氣息濃厚,頗有特色。魚翅撈飯辣蟹餐 原價$986,現優惠價 $750(免2位茶位費,免加一服務费)🔶️ 招牌避風塘炒蟹(1只)~ 蟹肉鮮嫩多汁,肉質彈牙, 蟹鉗位置的蟹肉尤其飽滿,配上極多炸蒜, 辣椒,蔥和蒜鹽等配料, 令人垂涎欲滴, 十分惹味。🔶️ 金魚凡翅撈飯(窩+2白飯)~砂鍋紅燒翅湯汁濃郁鮮甜, 魚翅彈牙爽口, 再配上銀芽和蛋碎,熱騰騰的用來撈飯,每一口飯粒都被美味的翅湯包圍着,很是滿足。🔶️ 黃金豬脊仁炒時菜~ 以自家炮製的猪油渣炒菜真的十分香口,炒出來的菜碧綠爽脆,好美味。

店子裝修有着昔日廣州店舖風貌, 懷舊氣息濃厚,
頗有特色。

🔶️ 金魚凡翅撈飯(窩+2白飯)~

2024-04-22
Type of Meal
Dinner
5 day(s) ago 6 views
最近想食得奢侈一點,但荷包有限舌頭又不爭氣,幸好尖沙咀有間中菜館可以滿足我的願望😍魚翅撈飯辣蟹餐 $750招牌避風塘炒蟹肉蟹很大隻,炸得剛好,啖啖都是蟹肉的鮮味🤩蒜粒炒得很惹味,蟹肉很入味👍🏾金凡魚翅撈飯大富貴的代表代🪭魚翅份量十分足料,每啖都是魚翅,再撈上白飯,完美演繹。黃金豬脊仁炒時蔬一上枱已充滿濃濃的咸香味,菜心爽脆,吸收了豬油的油香,十分惹味。巷口炸蠔餅 $148蠔餅炸得外脆內軟,咬下去啖啖都是蠔仔,再夾著香口的炸脆,令人會食上引。

魚翅撈飯辣蟹餐 $750
招牌避風塘炒蟹

金凡魚翅撈飯

黃金豬脊仁炒時蔬

巷口炸蠔餅 $148

5 day(s) ago 8 views
呢間係尖沙咀嘅潮州餐廳真係可以encore! 通常潮州菜俾人個印象都好貴,但呢間性價比高之餘,食物質素都好好👍🏼魚翅撈飯:魚翅撈飯成日聽,但今次真係有得食,魚翅湯汁好濃郁,飽滿鮮美,真係有幾塊翅㗎,撈埋白飯食好正,一啖接一啖,仲有例湯飲$88去邊度搵咕嚕肉:呢度嘅午市都好抵食,只係加$30就有一個小菜,仲要有咕嚕肉揀。唔係講笑,呢度嘅咕嚕肉個外層係酥脆,入口即化,肉質軟嫩多汁,係我食過最好食!下次一定要叫大碟滷水拼盤:雖則係加30蚊嘅小菜份量,但食材應有盡有,有墨魚、豬腩肉、鵝片、紅腸,每樣都滷得好入味,尤其係墨魚好爽脆,鵝片都啖啖肉,出色!總括來說,呢間潮州餐廳除咗有出色嘅料理之外,服務態度都好好,而且環境夠大又乾淨環境佈置,會再嚟食其他嘢!

• 咕嚕肉
5 day(s) ago 4 views
金凡潮汕菜 地址: 尖沙咀加連威老道46-48號地舖=====================作為潮州人,久不久想回味兒時味道,就去出街搵間 菜館屋企就食家常,出街食就由名貴同手工菜入手,食好些豪些,同媽媽慶祝母親節。二人遠豐富,媽媽開頭仲話唔好啦,唔想我花費太多,一年一次不計較,平日佢好慳唔捨得食,今日希望佢開心海鮮有避風唐炒蟹,大量炸蒜是菜架精粹,脆脆地令人引唔住狂食,肉蟹好鮮甜,慢慢拆肉開懷吃。再來魚翅撈飯,當濃厚架湯羮飲,當小小胡椒粉或醋提味,入面加入了銀芽爽口好多。炒菜
金凡潮汕菜

地址: 尖沙咀加連威老道46-48號地舖
=====================
作為潮州人,久不久想回味兒時味道,就去出街搵間 菜館

炒菜

6 day(s) ago 12 views
好多香港人既夢想就發達之後日日魚翅撈飯。雖然我未發達但魚翅撈飯都可以係呢度試下先~✨️魚翅撈飯 辣蟹餐($750)🦀招牌避風塘炒蟹呢碟招牌避風塘炒蟹真係好惹味!隻蟹好大隻,啖啖肉,而且炒得非常入味。炸蒜蓉嘅鹹香辣味完美滲透晒落隻蟹度,真係好惹食。🦈金凡魚翅撈飯金凡魚翅撈飯嘅魚翅份量十足,而且口感爽脆。湯汁味道調配得啱啱好🥬黃金豬脊仁炒時蔬豬脊炸到脆卜卜。菜心清甜爽脆而且吸收哂豬油既香味。非常惹味🦪巷口炸蠔餅($148)炸蠔餅嘅蠔餅外脆內軟,放耐左都唔會變淋,蠔仔粒粒飽滿鮮味十足

✨️魚翅撈飯 辣蟹餐($750)

🦀招牌避風塘炒蟹

🦈金凡魚翅撈飯

🥬黃金豬脊仁炒時蔬
豬脊炸到脆卜卜。菜心清甜爽脆而且吸收哂豬油既香味。非常惹味

🦪巷口炸蠔餅($148)

2024-06-04 15 views
魚翅撈飯仲洗乜去澳門🤪尖沙咀而家$88 Lunch都可以食喇!主打潮州菜嘅金凡,裝潢主打懷舊感覺,散發出濃濃的舊香港風味。魚翅撈飯份量好多,上菜係熱辣滾滾🤩魚翅爽口彈牙,不停撈飯食,會忍唔住食哂一大碗飯🤣Lunch set 仲可以揀一款迷你小菜拼盤,,包括咕嚕肉同埋滷水拼盤😋既能提味又能開胃,份量都恰到好處.岩岩好!唔錯值得一提的還有他們自家調製的檸檬冰茶,不算太甜膩,反而帶有一股清新的風味😛

Lunch set 仲可以揀一款迷你小菜拼盤,

2024-06-04 11 views
金凡潮汕菜 (尖沙咀)尖沙咀加連威老道46-48號地舖自家製檸檬冰紅茶:自家手工調配嘅檸檬冰紅茶,酸酸甜甜,飲落清新解渴,非常適合消暑。冰塊入杯,飲落爽口滑順,值得一試。魚翅撈飯午市優惠:位於益食家嘅魚翅撈飯,每餐只係$88,實在太抵食啦!魚翅軟嫩Q彈,配合白米飯,絕對係豪華又實惠嘅午市選擇。滷水拼盤:滷水拼盤包括三大元素:魷魚、豬耳同埋五花腩,另外仲有香滑嫩滑嘅鴨肉,各種唔同口味集於一盤,好味又好料。沙嗲牛肉:遠牛肉淋上自家特製嘅沙嗲醬,又香又辣,入口即化,肉質鮮嫩爽口,肯定係唔能錯過嘅一道菜色。
金凡潮汕菜 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道46-48號地舖

自家製檸檬冰紅茶:

魚翅撈飯午市優惠:

滷水拼盤:

沙嗲牛肉:

2024-06-02 75 views
今日經朋友介紹之下來到了這間位於尖沙咀中心的潮式餐廳品嚐一下魚翅撈飯.餐廳環境佈置十分之有氣氛樓底十分之高,適合朋友的聚會,魚翅撈飯在這間餐廳十分之有名今日一於嘗試一下.砂鍋魚翅撈飯的讚美道菜確實是中菜的一絕,融合了豐富的食材和精湛的烹飪技藝。香濃的湯汁、鮮嫩彈牙的魚翅和米飯,無疑是一道令人垂涎的佳肴。我可以理解您對這道菜的喜愛,它的美味確實令人難忘。中式飲食文化中的這些經典菜品,都蘊含著深厚的歷史傳統和匠心獨運的烹飪技巧,值得我們細細品味與欣賞,加上這道菜是利用砂鍋放上桌面的保溫能力十分之高,令每一啖魚翅也感受到熱力,味道令人十分之回味.避風塘炒蟹,真是一道色香味俱全的美食佳餚!其獨特的烹飪手法,將蟹的鮮美與避風塘調料的香辣完美融合,令人回味無窮。金黃的蒜蓉與香脆的麵包糠交織在一起,為蟹肉增添了豐富的口感,每一口都是驚喜。蟹肉飽滿,鮮嫩多汁,每一口都彷彿在舌尖上跳舞,讓人沈醉在美食的海洋中。而那獨特的避風塘香氣,既帶有一絲絲的辛辣,又不失醇厚的甜味,讓人食慾大增。這道菜不僅味道絕佳,而且擺盤精緻,色澤誘人,真是一道讓人贊不絕口的佳餚,避風塘炒蟹,真是美食中的瑰寶,讓人一試難忘!最後利

最後利用豬油清炒時蔬,令蔬菜的草青的味道完全消除,也看得出廚師的功力!
前日食中餐先講起,邊到有好嘅咕嚕肉食,即刻諗起呢間金凡潮州菜。認識嘅原因因為有個朋友post左啲好靚嘅相,然後覺得呢間野幾有趣,一於試個lunch。未食先有個湯送。當然打卡力量太強,或者lunch嘅關係,我無諗過佢係一個簡單嘅潮州菜館,還以為係勁貴嘅餐廳。午餐員工大推呢到嘅魚翅撈飯,當日見大部分嘅客都有點,可能係佢sell得好定係真係咁正?熱辣辣的鍋上場,個魚翅以呢個價錢來講,算係合格,有個白飯俾你送,翅的份量還算多,當然你唔好期待係勁靚嘅貨色。加$30可選配一款即炒迷你小菜,當然要食咕嚕肉,呢個菜式的確好出色,而且係令人難以忘懷的味道,外面很脆個咕嚕汁又做得很開胃同吸引。係椒鹽骨,鮮茄牛肉炒鷄蛋同蔥爆豆豉雞之間選了最惹味又唔熱氣的,蔥爆鑊氣夠,不過雞件都係有骨的位,看看你會唔會喜歡。熱飲仲要免費,如果要汽水加凍飲加$3,$118一個lunch咁豐富,尖沙咀附近工作又或者係呢頭行街,食餐lunch都幾好。

未食先有個湯送。

2024-05-30 26 views
見到朋友推薦呢間喺公司附近嘅潮州菜,一於lunch同同事嚟食下。一個lunch set 有魚翅撈飯,加$30有個小菜,價錢都算唔錯。小菜選擇好多,有椒鹽骨、咕嚕肉、鮮茄牛肉炒鷄蛋、沙嗲菜遠牛肉、凉瓜鷄柳、蔥爆豆豉雞、沙薑雞、鹵水拼盤等等。本來想食鹵水,但咁啱佢未有墨魚,令我打消念頭。於是點了蔥爆雞,幾好火爆嘅鑊氣,雞幾嫩,細細份送下飯。仲叫咗咕嚕肉,酸酸甜甜,好脆口,夏天開胃菜。重點係魚翅撈飯,真心又熱又大碗。夥計介紹話一定要撈飯,成碗飯倒入煲翅一齊食,好過癮。返工食lunch可以有咁嘅享受,實在唔錯。

本來想食鹵水,但咁啱佢未有墨魚,令我打消念頭。

於是點了蔥爆雞,幾好火爆嘅鑊氣,雞幾嫩,細細份送下飯。

仲叫咗咕嚕肉,酸酸甜甜,好脆口,夏天開胃菜。

返工食lunch可以有咁嘅享受,實在唔錯。
2024-05-29 19 views
呢日去咗尖沙咀嘅金凡潮汕菜,呢間餐廳主打潮汕菜,人氣嘅魚翅撈飯同埋辣蟹都係金凡餐廳嘅招牌菜!✅魚翅撈飯呢道菜上桌時採用咗一個鍋裝盛,鍋中滿滿都係鮮美嘅魚翅同其他精心搭配嘅配菜。魚翅肥厚飽滿,散發住誘人嘅香氣。咬落去,魚翅嘅口感滑嫩彈牙,每一口都令人垂涎欲滴。 除咗魚翅,鍋中仲有各種新鮮嘅時令蔬菜,如鮮嫩爽脆嘅芽菜等。它們同魚翅相得益彰,彼此點綴,整個鍋就成為咗一道色香味俱全嘅美味佳餚,超級適合撈飯😁✅辣蟹經過精心烹調嘅辣蟹肉質鮮嫩彈牙。蟹肉飽滿多汁,而且佢嘅size都算幾大,個蟹鉗位食落啖啖肉。喺辣椒同各種香料融合之下,為呢道菜增添咗迷人辣香味。辣度適中,既能刺激味蕾,又唔會令人過於辛辣難耐。蟹肉表面則呈現一種誘人嘅鮮紅色澤,看起來就令人食欲大開😋✅ 豬油渣生炒菜心大大碟菜份量十足,菜心保持著脆嫩口感,即使經過烹飪都無失去原有嘅爽脆。加上豬油渣的香氣,為呢道菜添加咗濃郁醇厚嘅風味。油渣爆香,溢出陣陣誘人香氣,同菜心嘅清新形成了絕佳的對比👍🏻

✅魚翅撈飯

✅辣蟹

✅ 豬油渣生炒菜心

2024-05-06
尖沙咀Lunch 想魚翅撈飯❓我有一處好推介❤️😆 ..呢間【金凡 潮汕菜館】走懷舊風格,以香港街景主題佈局,供應地道潮式小菜、潮洲打冷等特色料理,而家仲推出午市益食家😍 真係可以魚翅浪口,就來嚐個魚翅的午餐吧。🔸魚翅套餐連餐飲 $88 +$30 可選配一款即炒迷你小菜石鍋魚翅可以過過口癮,有魚翅亦有大量芽菜,熱騰騰既鍋物天氣涼涼地食正好暖身❤️,真正可以魚翅撈飯🤗。另外加錢既小菜:迷李沙薑雞🐥,薑味不重但肉質嫩滑。🔸馬拉盞時菜 $60🔸菠蘿咕嚕肉 $68另外仲點選左2款小菜,滿有鑊氣既炒菜心,外脆內嫩又清甜,加上緊拉盞風味更惹味。咕嚕肉跟平時不一樣,外皮做到焦脆,第一次食呢個脆皮口感,有點驚喜。奉送:白飯及精選老火靚湯,午市來個魚翅撈飯你又滿足嗎❓..×××××ש尖沙咀加連威老道46-48號地舖..

尖沙咀Lunch 想魚翅撈飯❓我有一處好推介❤️😆

呢間【金凡 潮汕菜館】走懷舊風格,以香港街景主題佈局,

供應地道潮式小菜、潮洲打冷等特色料理,

🔸魚翅套餐連餐飲 $88
+$30 可選配一款即炒迷你小菜

🔸馬拉盞時菜 $60

🔸菠蘿咕嚕肉 $68

奉送:白飯及精選老火靚湯,午市來個魚翅撈飯你又滿足嗎❓
×××[金凡潮汕菜]×××