2017-06-23 1293 views
中午知道媽咪唔煮飯, 爸爸又出左街, 所以約媽咪去二人世界, 媽咪喜歡中菜, 所以都想搵間唔錯既酒樓, 忽然諗起之前去過鱷魚裇大廈的玉桃軒, 上次食過真係唔錯, 所以就決定呢間, 馬上訂位。揀玉桃軒另外一個原因係近APM, 食飽飯可以去行下當散步。放工同媽咪在APM行左一陣後就去酒樓了。由於早到所以未太多客人, 7點半後已經多客人, 建議7點半後入座最好訂位。酒樓裝修高尚, 餐牌種類多, 價錢亦合理, 我地最後點選:燒腩仔 $88瑤柱海皇雜菜煲 $88油泡滑斑球 $168前菜一碟係帶少辣的黑木耳, 黑木耳對身體好, 多吃都可以。脆皮燒腩仔真係做到皮脆, 每件只帶少少肥膏, 唔會過份油膩而且好香, 肉質好滑。一啖一口好正 !瑤柱海皇雜菜煲估不到有大量的菜, 小唐菜, 菜心, 紹菜, 西蘭花, 菇類, 雲耳, 而且還有蝦仁, 小貝柱, 粉絲等……粉絲吸收了湯汁, 送飯係一流。味道好清, 飲左湯都唔會口渴。油泡滑斑球價錢雖然要$168,但食後真係覺得值得。 斑球切大片, 經油泡過的斑球及魚皮好香口, 易入口而且可以吃不停。伴碟的西蘭花, 最怕煮得太生太硬, 加上媽媽牙齒唔好, 太硬的桱部可能

酒樓裝修高尚, 餐牌種類多, 價錢亦合理, 我地最後點選:
燒腩仔 $88
瑤柱海皇雜菜煲 $88
油泡滑斑球 $168

前菜一碟
係帶少辣的黑木耳, 黑木耳對身體好, 多吃都可以。
前菜

油泡滑斑球
價錢雖然要$168,但食後真係覺得值得。 斑球切大片, 經油泡過的斑球及魚皮好香口, 易入口而且可以吃不停。伴碟的西蘭花, 最怕煮得太生太硬, 加上媽媽牙齒唔好, 太硬的桱部可能較難咬, 估唔到西蘭花炒得剛好, 軟硬適中, 還有黃椒及紅椒。整碟無論色彩及味道都好出色。

白飯
由於每碟餸份量都多, 所以叫了碗白飯, 媽媽胃部易不適, 外出食飯難免會遇到白飯太硬, 好彩酒樓白飯正常, 不會過硬。配上雜菜煲的湯, 更加易入口
白飯

職員服務好好, 不時主動替我們換碗及添茶, 食到飽一飽後, 再去APM行下消化一下都係唔錯的選擇。

前菜