2013-07-24 3432 views
好友同我食生日飯, 問我想食咩菜式。 好耐沒有食韓國菜, 但不想食韓燒, 朋友在openrice內找了這間幾多好評的韓式小店。環境木枱木櫈, 設計簡單的小店, 好家庭式。地方較狹窄, 枱與枱冇乜空間, 部份兩人安排了四人位, 我們三人就要等位, 安排馬馬。服務外面服務員只有兩位, 忙過不停, 都冇時間理我們, 坐了很耐, 叫了幾次才有茶水, 不停叫我們等等。由於都算多人等位, 所以客人未食完就要埋單, 好似趕客走咁, 不太好 , 但都明白, 地方不多, 而客人又滔滔不絕, 想做多啲生意, 自然想客人快來快去。食物三人order了三款菜式, 包括辛辣麵炒年糕($98)、炆牛肋骨($160)及石鍋什景飯($110)。先送上前菜六小碟, 賣相相當吸引。它們包括有芽菜、菠菜、炆薯仔、泡菜、蘿蔔炆牛肉及炸銀魚仔。芽菜和菠菜清淡; 炸銀魚仔硬了一點; 泡菜辣度適中; 薯仔炆得稔而入味; 最美味是蘿蔔炆肉, 牛肉連筋, 很有咬口, 蘿蔔入味而辣辣地, 正!1) 辛辣麵炒年糕:辣度十足, 特別在碟底的配料和麵, 辣到我和朋友都要不停飲水, 但又很想食 。配料有紅蘿蔔、椰菜、蟹柳、韓式魚蛋, 全部都

木枱木櫈, 設計簡單的小店, 好家庭式。

食物
前菜六小碟
。配料有紅蘿蔔、椰菜、蟹柳、韓式魚蛋, 全部都很入味。年糕同樣很入味, 而且煙un, 不錯!
辛辣麵炒年糕
2) 炆牛肋骨:用了很多蒜頭和乾蔥爆香, 配料和牛肋骨都份量十足和投入, 非常美味, 我們把清光了!!
唯獨是牛肋骨不夠嫩和稔, 扣了少少分!
炆牛肋骨
3) 石鍋什景飯:有牛肉、紅蘿白絲、菠菜、椰菜、芽菜和飯面上一隻煎蛋, 服務員幫我們加了韓式辣醬拌勻。熱辣辣的石鍋飯, 味道不錯, 特別是牛肉入味稔滑, 正!
石鍋什景飯
埋單時送上每人一粒糖果, 以減除口中的辣味。

總括而言, 環保好有家庭feel, 但較迫狹; 服務一般, 食物都很有家庭feel, 全都很美味, 見到隔離枱order了人蔘雞和韓式壽司, 賣相非常吸引, 下次會再來試試。
2013-07-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday