又到老豆生日既時候,就要諗下帶佢去食咩好西慶祝下🥳😋好彩近期開左寬巷子,之前睇到有報導話佢終於黎香港開店、立馬book左同老豆老媽子試菜兼慶生!🤤餐廳位於海港城地下,喺連卡佛嗰邊,地點地段都唔駛彈架啦!💯而且門口既裝修又多左一份古典美,同商場設計同埋周邊商店相映成趣😚店員話見我地早左少少到,可以安排到我地坐窗邊位,完全係一個維港煙花🎆景!好靚啊!😍😍就算喺出面碼頭都唔會睇咁耐,今晚可以一邊食一邊睇住,一坐低仲開始幻彩詠香江🤣一睇佢個Menu,都不禁嘩左一聲,因為佢啲食物樣樣都好似藝術品咁靚!😍雖然款式唔算係好多,但係好似樣樣都係必食招牌菜咁🤗當然價錢都有返咁上下啦。先揀咗兩款湯底做個鴛鴦鍋,就點左幾樣招牌菜,包括玫瑰🌹松板、鳳梨🍍酥、菠菠糖、花團錦簇🌺🌸🌼🌻齋睇名就真係唔知咩黎咁🤪🥴落左單冇耐,就先上左湯底,店員都好細心介紹湯底既材料;未講完食物都陸續到啦!咁佢就繼續耐心咁介紹埋食物,同埋每一款大約要煮的時間🤗👍🏼服務好周到!而且呢位講台灣腔國語既哥哥好溫柔,嗰一刻我阿媽都話以為自己飛左去台北🤣如果講食物,最吸晴既就一定係個玫瑰松阪同埋花團錦簇😍玫瑰重版其實係豬嘅頸嘅部份,設成厚片再對

玫瑰松板

如果講食物,最吸晴既就一定係個玫瑰松阪同埋花團錦簇😍玫瑰重版其實係豬嘅頸嘅部份,設成厚片再對切成一個個花形嘅形狀🌺🥳豬肉嘅擺設加埋肉片上嘅紋理真係令佢賣相變到冇得彈!除咗豬肉🐷嗰邊,令我最驚訝嘅係你嘅令一邊有個用洋蔥裝住嘅蛋白汁,店員介紹係將豬肉放鍋之前淋上蛋白質,煮時會令豬肉肉質更滑😍 放湯煮大約1分鐘都唔使,豬肉就食得㗎啦!一咬落去勗勉果然係好玩,尤其係沾上蛋汁薄薄垛一層令到佢更加香,而且新鮮嘅豬頸肉本身就好爽脆,好有驚喜!好難得食豬肉冇食牛都打邊爐打得咁滿意,老豆媽咪都話好好食,貴都值得🤣
鳳梨酥

另一個驚喜就係鳳梨酥,外表真係似到十足😂係個皮既顏色深少少,煮完都完全冇爛!呢個鳳梨🍍酥既皮似係用豆皮做,入面既餡有蝦滑、豬肉,而且真係夾左啲菠蘿蓉入去,咸中有少少甜,而且呢個餡料放辣🌶同唔辣既湯都一樣好食😋
花團錦簇

媽咪最鍾意食菜,店員就推薦左食花團錦簇,佢話好大份影相又靚🥰點知!😍😍😍佢完全係一個藝術,🥗靚到dum一聲!我完全冇諗過蔬菜都可以咁靚!媽咪仲興奮過生日既老豆,係咁攬住同盆菜影相😂👍🏼咁除左靚,啲菜真係好新鮮同款式好多,紅椒又切到好靚一支支花咁,又有菇又多生菜🥬
老油條

由於個菜真係太大份,所以我地冇叫其他太多野食都好飽。我地仲叫左個水餃🥟、好大隻同厚肉,皮又唔算好厚之餘煮極都冇爛,入面既餡料,尤其係D冬菇好鮮味。烏冬都好食,係幼身的烏冬🍝似讚岐鳥冬。老油條的份量好多,不過呢個係唯一相對地冇咁出色既食品,如果佢再炸到硬D脆D,放湯就更好食😁
鴛鴦湯底

呢一餐最後食到好飽,因為湯底本身都好多料,好似個唔辣既養生湯底🍲真係有花膠、半隻鳥雞🐤、桃膠同鮮人參,真係貴得有道理架! 老豆雖然口中話貴😅不過見佢食得咁開心都抵啦,而且其實咁食買單都係為返400蚊一個人左右,有個咁靚既景🌃、好既食材同好既服務,我覺得物有所值既🥳🥰
2018-11-21
玫瑰松板