2014-03-17 7248 views
本來喺去Laduree買macaron,妹子非常鍾愛佢嘅玫瑰味,好耐之前喺巴黎食過,已經驚為天人,講真,食過咁多其他牌子嘅玫瑰味macaron,冇一間好過Laduree。去到置地嘅Laduree,好可惜未到6點已經關門。我地唯有望門輕嘆。我本提議去Robuchon買La Rose,可惜都售罄,只剩餘一兩件蛋糕。最後行去Cafe Landmark。餅柜其實都吉吉地,不過竟然有開心果味系列,有貌似mont blanc嘅開心果山(個名我自己作嘅),同埋開心果櫻桃朱古力mousse cake。我地立即決定要晒兩件。企得老遠嘅waitress見到我地,即刻行過嚟問有咩幫忙,好nice。我地見到有whole cake,便問吓係咪可以訂完個做生日蛋糕,姐姐就比我地睇本catalogue。麻麻地吸引,不過勝在唔貴($240一個約一磅)。講番兩件蛋糕,開心果山外型真係好靚,好大件,所以都賣貴d ($52),佢外面係較挺身嘅開心果cream,上面鋪上金薄,裏面有6層,最底層係朱古力脆脆,上面每層由開心果海綿蛋糕同開心果mousse組成,好豐富嘅開心果味,仲要唔太甜,正!另外一款係開心果櫻桃朱古力mouss
另外一款係開心果櫻桃朱古力mousse cake, 外型一般,不過見到幾個唔同色嘅層次,最面係朱古力漿,跟住係櫻桃mousee同開心果mousse,再落係非常濃郁嘅朱古力truffle,由頭食到落尾,其實只係食到朱古力味,因為朱古力味實在太勁,好彩我都好愛朱古力,如果唔係會覺得太甜太膩。
2014-03-16
TakeAway