2014-05-23
今日約左寶貝食晚飯~心中突然記起粉岭開左間高格調的西餐廳,決定一試~可能時間尚早,所以冇訂枱都仲有位,服務員帶我地去左個埋邊的位置,靜靜地冇咩人~場內用黑色同紫色做主調~配合埋小水晶燈,感覺高雅,枱椅擺放都几迫,.要行過枱同枱之間要攝住行,米之連人都几辛苦~即時失去左高雅的感覺枱面空間好少~可能係方便情人們傾密計,只係放得兩隻杯黎都放唔到d乜野,仲要放枝花喺枱面~未免有點....~小心整跌...執好枱面~就開始點菜~~款式都叫多~有飯意粉薄餅湯同頭盤,仲有紅白酒等~可惜寶貝唔係一個食得之人~所以我地要限點限食~!最後我地點几兩個SET DINNER,睇d名覺得d食品都好啱我地胃口先來兩客麵包,我問服服務員係咪自家製,佢話唔係~噢~有少少失望~幸好麵包叮得暖暖地,感覺好鬆軟~再配合精緻的三種唔同塗料~ok 之作~湯係 牛肉湯同磨菇忌廉湯~我地刻意叫兩樣係想乜都試下..牛肉湯 -牛肉清湯 真係好香牛肉味~唔似係溝牛肉精,除左牛肉味就別無他味,果然係貨真價實!磨菇忌廉湯 - 入口有粒粒的磨菇肉~磨菇混入香滑的忌廉, 意外地好味!!服務員時刻都好細心咁等我地食完飲完先上第二度菜~哈~當然la.
場內用黑色同紫色做主調~配合埋小水晶燈,感覺高雅,
仲要放枝花喺枱面~未免有點....~小心整跌...
可惜寶貝唔係一個食得之人~所以我地要限點限食~!
湯係 牛肉湯同磨菇忌廉湯~我地刻意叫兩樣係想乜都試下..
服務員時刻都好細心咁等我地食完飲完先上第二度菜~哈~當然la..張枱細啊~
再來前菜
煙三文魚 - 好一般貨色,唔見得特別閃亮,伴菜好新鮮,只係份量太少~
鵝肝mousee - 令人驚喜的出品~煎得外脆內軟~而且好有質感~正~!喺屋企食都唔捨得切咁大塊啊~!
主菜我地都點了西冷扒鮑魚薯菜,服務員問我地要几多成熟,我地見佢呢到咁專業,緊係滿心期待大廚出手控制火候啦~!寶貝要7成熟我要5成熟,最後都係well done~唉~點解會咁....由於燒得太過過火~西冷扒d肉質當然會更堅靭啦~已經再無所求...
鮑魚同薯菜出品一般,d菜新鮮清爽~始終鮮味搭夠~!
之後就係我最期待的甜品啦~!!點呢個餐都有少少為左呢兩款我心儀的甜品~!
問服服務員係咪自家製,佢話係師夫自己做~好期待!!
朱古力心太軟配雪糕 - 一上枱傍邊的雪糕已經溶左一半~心太軟蛋糕唔係好熱,做唔到一凍一熱的對比~切開蛋糕,居然只有少少朱古力漿流出黎~令人失望~
意大利芝士餅 - 中間同底層都係薄薄的咖啡味海棉蛋糕,底層唔浸酒可以理解~中間一層同樣係冇酒味的,兩層忌廉質感唔重,成件作品就好似切學者啱啱學會的出品一樣~令人失望
最後餐飲我地點左熱檸系列成今餐的句號,寶貝的熱檸茶係用港式茶包~
感覺有少少失去左法國情調的精神
總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
Other Info. :
店舖的洗手間設備尚算令人滿意~~男女各一格乾淨唔算迫! ok la~