2018-12-03
上到3樓,未入門口已從裝潢設計感受到濃濃嘅北京味!佈置格局充滿老北京色彩,古色古香。靚靚餐具枱面下面係金魚缸,可以邊食邊賞魚!炒蒿荀清新香口,油香滲晒入爽脆嘅蒿荀入面,冇食過咁好味咁內藏乾坤嘅炒菜!小籠包熱辣辣,但個外皮比較厚粉,肉亦唔似一般食到嘅味道,比較咸,湯汁好味。糖醋魚塊酸甜度調配得非常好,好開胃,魚塊唔厚粉,唔會好乾,有肉汁,完全冇雪味,係高質鮮魚半隻片皮鴨,配青瓜、蔥、填鴨醬同薄麵皮。片皮鴨肥瘦分佈得宜,烤到好香,入口即融,鴨油由口腔供埋入鼻腔,清新嘅青瓜同蔥就中和返,薄皮乾爽煙韌,填鴨醬進一步帶出濃郁鴨味。不過食第2、3塊時就會覺得個醬稍咸。老家炒年糕。年糕煙煙韌韌好有咬口,配菜足料,少少辣,但唔係麻辣,係惹味嘅香辣。好特別嘅山渣糕,好似啫喱版嘅山楂餅,好足料,所以食1、2舊已好夠。
靚靚餐具
枱面下面係金魚缸,可以邊食邊賞魚!