2020-10-13
係網上看到圖片,餐廳好有日本風味,感覺唔錯,所以星期日和朋友2人去試下,約1330-1345之間和朋友2人到逹餐廳,進店前已看到門口掛了服務時間(日場到下午2點半),進店後問過店長(我估)是否2點半關門,對方解釋是2點半後不能點菜,但還可以坐,我地覺得時間係有啲趕,但還可以接受,所以決定係到食。1. 其實餐廳不算好大,但大小枱加埋起碼有15張以上,可能係星期日又不是晚餐時間,餐廳約有4,5枱客人,當時有位"服務小生"就安排我2人坐一張2人枱(但隔離就是2張2人枱拼成的4人枱,只係中間隔咗塊膠板),我即望四周環境,而家又沒人等位,又有咁多”吉”枱,點解會安排張細枱俾我地??然後朋友就出聲問,我地可以坐隔離張4人枱嗎?因為可以放到手袋。"服務小生"話可以後,我2人坐底揀嘢食。2. 一開始先點了1隻鮑魚,4個刀貝,1個甲羅燒。。過咗陣,個”服務小生”就攞住碟鮑魚和刀貝埋來,問我要唔要影相先,我覺得好奇怪,心諗做咩無拿拿咁問?一陣你係我面前燒個時,我自己會影家啦~~咁我就話唔駛影,唔該,咁個”服務小生”就攞住碟嘢走咗。點知過多2,3分鐘後,個”服務小生”就攞住甲羅燒埋來,就同我講,呢個係我點嘅
2. 一開始先點了1隻鮑魚,4個刀貝,1個甲羅燒。。
點知過多2,3分鐘後,個”服務小生”就攞住甲羅燒埋來,就同我講,呢個係我點嘅甲羅燒~~咁我又係覺得好奇啦,問佢做咩事。。。咁”服務小生”就話,呢啲攞俾你睇家,我地係後面嘅枱到燒,我地好專業,同埋因為張枱唔夠位。。
我真係笑咗囉,點解會唔夠位呀,我張係4人枱,你攞走中間塊膠板咪可以放到個燒爐囉,係因為唔想放個燒爐過來?同埋點解會係後面枱到燒呀??我黎呢到食嘢,就係想你地係我面前即燒即食喲。
3. 然後”服務小生”就話,你想自己燒呀?咁我俾你坐後面4人卡位(個到啲枱有放燒爐)。。。
最終,我2人就被移咗去後面嘅4人卡位坐。。。點知”服務小生”竟然同我地講,呢個位係俾我地員工食飯休息時間用,我地收2點半,平時我地坐呢到。。。。咁我亦好奇再問,咁你意思即係點呀?到2點半我要交枱俾你地坐??“服務小生”亦好啖定咁答我。。。不是,只係講你知而家讓俾你坐。。。
我個刻真係無語同埋想走人囉~~
4.好啦。。。”服務小生”幫我地攪好移枱事情之後,就好”專業"咁係我地枱前燒個甲羅燒,完成後我就興高采烈咁去品嘗嘅時侯。。頂~~點解上面層係熱下面層係凍嘅?我朋友個啖係暖的。。。咁我即刻沖去櫃枱問店張:請問你地店嘅甲羅燒係熱食定凍食??對方回覆係熱食的。。。然後就即過來再幫我地再重新燒過~~
其實,一心諗住帶朋友試下呢啲日式風味燒水產,無諗過會遇到咁嘅待遇,可能"服務小生"覺得我地阻佢落場休息?餐廳應該要好好培訓下呢䫶趕客走嘅"服務小生"囉。