2017-10-19
今日遲到, 攪到女王要等左我半小時。實在罪該萬死, 好彩有容記小菜王幫我補補飛!容記小菜王係深水埗的老店係人都識, 大K也是容記的常客。 只是深水埗的老店, 比較舊, 裝修也是比較簡單, 單純係用食物質素取勝, 容記小菜王絕對是小菜界的實力派王者。太子新開左間容記小菜王, 可能未有好多人食過。地方方便左, 大K又多個落腳點。新小菜王保持食物質素, 也升級全新裝修, 已經成為一個新太子小菜地標。得罪女王當然要付上美麗的食物來請罪。首先係足料燉湯, 嘩, 好多湯料。厚厚濃郁的雞湯。飲3~5碗多多都唔夠飲, 飲一啖暖烘烘的燉雞湯, 成身有一種輕飄飄的滿足感。清澈金黃的顏色, 視覺爆燈。只可以說一句: Yes, I do!再來是招牌作品, 揚名國際燒肉。美中不足是大K 遲到, 燒肉已經放到凍左。大家要襯熱食呀! 不過, 雖然大K食的時候已經凍左, 但依然不失霸氣。脆卜卜的。仲有引起大K 注意的是第一嘴, 咩來呀? 原來是墨魚嘴。香炸而成, 又係脆卜卜的! 嘩, 大K 的反應係: 一定好好的慢慢品嚐, 不要浪費咁多小生命為我們的一道菜曾經活過。
得罪女王當然要付上美麗的食物來請罪。
仲有引起大K 注意的是第一嘴, 咩來呀? 原來是墨魚嘴。香炸而成, 又係脆卜卜的! 嘩, 大K 的反應係: [一隻墨魚只有一張嘴, 這裡死左幾多條墨魚呀?] 一定好好的慢慢品嚐, 不要浪費咁多小生命為我們的一道菜曾經活過。