2021-05-27 969 views
大澳有好多小食同埋一啲特色Cafe,但地道海鮮小廚就比較少。呢間餐廳有四大人氣招牌菜,我哋試咗蝦乾荷葉籠仔飯和香煎墨魚餅,兩樣都好好食!蝦乾荷葉籠仔飯 $178籠底墊上荷葉,蒸飯粒粒分明,有荷葉香氣,飯面鋪了滿滿嘅材料,有蝦乾、銀魚仔、魷魚乾、乾瑤柱、魚柳、豬頸肉等等,用蝦醬調味,鮮味十足,完全冇海味嘅腥味。米飯和材料拌勻一齊食,吸收晒材料嘅精華,鹹香惹味,味道十分豐富。香煎墨魚餅 $138食得出係用新鮮墨魚打膠,厚身飽滿,成粒都係墨魚肉冇好似一般咁溝好多粉,而且冇加粟米令口感更加爽口彈牙,煎得啱啱好唔會過油又唔會過乾,蘸泰式甜辣醬,好夾。總括而言:價錢雖然唔平但真材實料,可以食到地道嘅漁村菜式,嚟開大澳值得一試!今次喺大澳食咗好多小食,太飽食唔落,下次有機會一定再試埋佢其他兩個招牌菜!

蝦乾荷葉籠仔飯 $178

香煎墨魚餅 $138