2021-01-17 17 views
今日難得收早就相約媽咪到附近食下午茶,輕鬆一下。四季良晨算係我其中一間幾鍾意的台式餐廳,價錢唔貴,野食夠大份,好味。最近更推出冬日限定秘罈酸菜魚米線,感覺好吸引。而且天氣咁凍,最啱就係食碗暖粒粒的酸菜米!秘罈酸菜魚米線 $68份量超級大碗,魚塊超級嫩滑,而且沒有骨,感覺好新鮮。魚皮亦都滑溜彈牙,真係好唔錯。整體湯底味道夠酸,酸菜亦好足夠。呢個湯底不會像雲南小鍋米線那般濃郁,反而更食得出酸菜的清香,我覺得幾好食!紅燒腱心牛肉麵 加$4轉左麻辣牛肉湯。湯底有非常濃郁的牛肉香,不油膩,飲落除了有牛肉的鮮甜,更帶有蘿蔔的清甜感。腱心牛肉有三大片,有嚼勁。麵質爽彈,吸收了湯底的精華,好味!鹽酥雞扒$38感覺$38都幾抵,因為份量好大份!雞扒外脆內有肉汁,非常嫩滑,完全唔乾身。紫薯珍珠黑糖冰仙草$35呢個甜品好推介。縱使天氣好凍,但我都忍唔住想食台灣仙草凍。黑糖味道好清香,紫薯亦夠腍,香甜。配上煙韌的黑糖珍珠,好滿足。飲品亦都大大杯台式飲品一定少不了黑糖珍珠鮮奶。奶香味道濃郁,口裡有淡淡滲出的珍珠黑糖香,好飲!
今日難得收早就相約媽咪到附近食下午茶,輕鬆一下。

秘罈酸菜魚米線 $68

份量超級大碗,魚塊超級嫩滑,而且沒有骨,感覺好新鮮。

紅燒腱心牛肉麵

腱心牛肉有三大片,有嚼勁。
麵質爽彈,吸收了湯底的精華,好味!

鹽酥雞扒$38

紫薯珍珠黑糖冰仙草$35

呢個甜品好推介。縱使天氣好凍,但我都忍唔住想食台灣仙草凍。

飲品亦都大大杯