2023-10-06 1297 views
今日一家人去油麻地 凱日精品粤菜館晚飯.   我們三天前已預訂一圍全包宴. 這間酒樓裝修很好,  地方寬闊,  燈飾設計時尚  高雅大方, 適合晚飯宴會.侍應招呼好, 座位舒適, 水滾茶靚.  我們點了套餐, 先來啤酒, 汽水各六罐. 上菜了, 五福拼盤, 大方得體, 拼盤內各款燒味很香口.熱葷:  吉列炸大蝦,    炸得香脆,  用上巨型大蝦, 肉爽, 又有睇頭.翠綠珊瑚蚌鮮螺片,   份量頗多, 帶鮮味, 爽口彈牙, 有鑊氣.金銀菜雞肉雞腳燉螺頭, 食材可以, 調味 OK. 每人一大碗.侍應姐姐把湯料也送上,  實料啊. 翡翠炆雙菇,  冬菇, 仙菇及小棠菜, 味汁不錯, 有瑤柱絲, 口感佳.古法厚花菇扣鮑片,   鮑片厚花菇燘得入味, 肉質腍軟,  蠔皇調味汁超正.清蒸沙巴龍躉,  沙巴魚很大條, 蒸得時間剛剛好, 肉質新鮮. 燒雞配正宗海南文昌雞. 脆皮燒雞, 金黃色炸皮, 賣相亮麗, 入口香脆.   文昌雞, 雞肉嫩滑,  好味.瑤柱蛋白 炒絲苗,   口感好, 炒得不油膩, 可口.蔘菇珍菌燘伊面,  份量大, 調味適中, 珍菌香口, 伊面很滑, 也不太油.手工製甜品,
上菜了, 五福拼盤, 大方得體, 拼盤內各款燒味很香口.
五福拼盤
翠綠珊瑚蚌鮮螺片
金銀菜雞肉雞腳燉螺頭
侍應姐姐把湯料也送上,  實料啊.
古法厚花菇扣鮑片
清蒸沙巴龍躉
燒雞配正宗海南文昌雞.
燒雞配正宗海南文昌雞
瑤柱蛋白 炒絲苗,   口感好, 炒得不油膩, 可口.
蔘菇珍菌燘伊面
手工製甜品,  小白兔布甸好軟身, 好滑口.
小白兔布甸
食物足料好味, 廚藝吾錯.  價錢老實.
五福拼盤
翠綠珊瑚蚌鮮螺片