2019-03-26 155 views
有一日要去深水埗搵d電子電件,就搵左個朋友陪我去行啦,行左成個下午,大家都覺得肚仔餓啦,諗住係附近搵間餐廳食飯醫下肚。搵左陣,就比我地發現左一間食四川菜既餐廳,橫掂呢幾日落雨凍返少少,食辣野出下汗都好,就入左去呢間新開既 - 四海魚村。裡面既裝修都幾簡潔,用左射燈令到個環境更加光猛,同出面黑沉沉既深水埗街道形成左對比。侍應就比左餐牌我地,就推介我地試佢地既主打酸菜魚,我見佢都有幾種魚揀,有桂花魚,海鱸魚,同埋鯇魚,仲有兩種煮法,一種係烤,另一種就係一鍋咁上。我地兩個人就揀左三樣菜,分別係「家鄉老壇酸菜鯇魚」,「麻辣口水雞」同埋「過橋百葉」。1.家鄉老壇酸菜鯇魚 ($138)我見到另外枱客人果一鍋既酸菜魚好大鍋,係三至四個人既份量黎,就講左句好大鍋食唔哂,侍應姐姐聽到之後就推介我地可以要個細既鍋,兩個人夠哂食,就叫左呢個size既鍋。一上枱,都覺得呢個size都係份量十足,一睇就知夠我兩個人食,同埋好香既酸菜味,加上我地叫左小辣,第一淡先食個湯,好醒神醒胃,酸度辣度對於我黎講都剛剛好,中意食好辣既朋友都可以揀大辣以上既level挑戰下,第二淡緊係試下主角鯇魚啦,肉質鮮美,煮得d肉質剛剛好

1.家鄉老壇酸菜鯇魚 ($138)
一上枱,都覺得呢個size都係份量十足,一睇就知夠我兩個人食,同埋好香既酸菜味,加上我地叫左小辣,第一淡先食個湯,好醒神醒胃,酸度辣度對於我黎講都剛剛好,中意食好辣既朋友都可以揀大辣以上既level挑戰下,第二淡緊係試下主角鯇魚啦,肉質鮮美,煮得d肉質剛剛好,好細膩柔滑,挑一挑d骨就呑左落肚,而且唔腥,加上酸菜一齊食更覺得魚既鮮甜味更加出色。再發掘除左魚肉,芽菜,酸菜等既材料,入面仲有另一個配角,就係薯粉啦,一夾起,外表晶瑩剔透,食落仲好煙韌添,加上個酸辣湯一齊食就完美啦。
家鄉老壇酸菜鯇魚

2.麻辣口水雞($58)
另一道我地叫左碟雞食,呢碟口水雞肉質唔錯,係好滑溜一啲都唔鞋,而且個麻辣味好入味,每一舊雞都吸收左辣味,加上個汁有花生碎,點左個汁去食會更加香,麻得黎又幾過癮,都係果句,食得辣既人緊係叫再辣d,相信會更加過癮。
麻辣口水雞

3.過橋百葉($68)
仲叫左樣凍食既菜,就係百葉,侍應教我地要將附上既醬汁攪拌好,再夾百葉沾滿醬汁,即可食用,個醬汁包括蔥,芝麻,辣椒乾,辣椒油,花生等材料而成,爽口彈牙嘅百葉加上呢個香味濃郁嘅醬汁,真係錦上添花,每食一條百葉都要點一下個醬,辣得來幾過癮。
過橋百葉

冇諗過起深水埗呢啲唔係咁起眼嘅地方,都有間幾出色嘅四川特色菜餐廳,相信四川師傅係落咗好多心機去令到每一樣餸都好美味,好開心可以試到四川傳統嘅風味菜。