2023-11-02
-黎蟹仙,一定要試佢地嘅蟹!原來除左蟹,其他海鮮都好出色,餐廳店員都好好,全程控制好時間幫我地蒸海鮮,又耐心講解海鮮嘅來源同教我地揀海鮮嘅秘訣🤩刁鑽海鮮套餐 $768/每位 🪼蟹皇海哲蟹黃沾滿海哲,海哲爽脆清新之餘亦有濃香蟹黃味,美味前菜為完美海鮮餐揭開序幕。 🦀越南頂角膏蟹故名思義,就係係蟹殼嘅邊角位都擠滿蟹膏,先稱得上為頂角膏蟹。呢種蟹每日來港大概8000隻,蟹仙老闆買入大概九成,每日清晨親自揀選,當中最優質嘅蟹會供應俾蟹仙,次等會賣俾酒店,最後會係街市賣出。 整個膏殼充滿蟹膏,口感似蛋黃,口感豐腴,味道香濃鮮美。蟹肉量多味鮮,係大閘蟹以外多膏蟹嘅好選擇!😍 🦞原隻澳洲龍蝦套餐可選擇以冰鎮或清蒸煮法。冰鎮定清蒸好味啲?同一種食材,但截然不同嘅口感同味道,對🐷黎講,小朋友先要選擇🤭 🧊1. 冰鎮原隻澳洲龍蝦一上菜就有打卡位,店員點上刺身嘅煙花,想拍片影相嘅朋友記得把握時間📸龍蝦刺身口感嫩滑,有清香嘅濃蝦味,龍蝦膏細滑鮮美。店員會用刺身嘅龍蝦頭用黎煲最後嘅海鮮粥👍🏻 🔥2. 清蒸原隻澳洲龍蝦因熱食關係,清蒸龍蝦鮮味更突出,肉質彈牙,龍蝦膏香味亦更突出。😋 🦐冰鎮北海道野生牡丹海老蝦身較
刁鑽海鮮套餐 $768/每位
🪼蟹皇海哲
🦀越南頂角膏蟹
🦞原隻澳洲龍蝦
🧊1. 冰鎮原隻澳洲龍蝦
🔥2. 清蒸原隻澳洲龍蝦
🦐冰鎮北海道野生牡丹海老
蝦身較大,蝦肉爽滑彈牙,蝦頭好多膏仲一啲都唔苦😍
🦞野生琵琶龍蝦
肉質同樣彈牙,味道最鮮甜😋殼嘅邊位都仲有少量嘅龍蝦肉,呢個位嘅肉海水味較重,估唔到同一隻琵琶蝦味道都咁有層次👍🏻
🦐印尼野生黃腳瀨尿蝦
黃腳瀨尿蝦肉質鮮甜嫩滑,膏身滑溜。大家食嘅時候唔好漏左前臂嘅肉,呢個部位嘅肉係最鮮甜實肉,但好多時因瀨尿蝦被捕捉時會反抗,導致只有單臂甚至無臂。
🐚八頭南非鮑魚
鮑魚頗大,厚肉爽身。通常係出面食鮑魚都要加入料味料,但呢度嘅鮑魚味道香濃,就咁食都好夠味。
🦪韓國斧山珍珠蠔
蒸完之後嘅蠔都唔會大縮水,蠔味新鮮唔腥,味道清甜帶少少海水味。
🐚紐西蘭刀貝蚌
乾淨無沙,蚌肉較大,海水味偏濃,唔使調味料都好夠味。
🐚大西洋野生青口
肉質嫩滑,海水味非常濃郁,同樣唔使加調味料。
🥬有機蔬菜籃
食到咁上下,食返啲菜消滯就最合適,蔬菜籃包括生菜、娃娃菜、粟米,解膩又清甜。
🥣粥底
精華所在,粥底以上海鮮嘅肉質於一身,只加上粟米、葱、菜脯,並無加入味精,再加上龍蝦頭一齊煲,所以呢個粥極鮮甜,仲會食到龍蝦膏同龍蝦肉呢🤭
🥥甜品
椰汁雪耳羹,椰汁香濃唔太甜,雪耳切成絲狀,細膩嫩滑,口感好似官燕🤭