jenisa
jenisa
Level 1
2015-06-03
Follow
男朋友話好耐冇食過潮州野,今日專程拜訪一下北角近期人名既潮州滷水小店潮樂園。其實我有好多潮州野都唔好,但男人想食,咪就下佢囉!

舖頭環境唔算富麗堂皇,但勝在燈光光猛,乾淨企理。舖頭唔算好大,所以有D壓迫。不過出奇係已經晚上8點,依然有好多客人進進出出,都幾全場滿座。
一向懶睇餐牌既我,一入門口就見到搶眼既SIGNITURE DISH ON THE WALL 就知道有咩正野食,可見老板好識銷售!
雖然睇到餐排咁多選擇,最後我只係揀左魚蛋、蠔仔粥同滷水拼盤三併。
依個手打魚蛋賣相唔算特別,但口感真係幾爽口彈牙,唔似出面用機做既咁硬!而且食落都幾有魚味,真係真材實料,而且又冇魚腥味!
手打魚旦
蠔仔粥真係讚,勁多蠔 。一向唔食蠔既我,都算左幾啖,而且仲食上隱添 !蠔仔食材新鮮,非常好鮮甜,冇腥味。雖然唔知出面果d 係咪都係咁既味道,但一向唔食蠔既我,一見到都會啱食同想食!依個蠔仔粥真係用料十足,除左有大大粒既蠔仔外,仲加入魷魚,煙煙靭靭,口感豐富。推介推介
蠔仔粥
滷水野講真唔太愛好,不過依到既滷水味道唔算太濃郁,又唔係好鹹,非常適中,都算易入口!當中我認為個鵝片係最好食 下次再次一定必叫!
滷水拼盤三併
總括黎講,我食左既只有呢三道菜!我自己就最欣常係蠔仔粥同滷水鵝片。果然係SIGNITURE DISH呀!其實整體食物質素同環境都唔錯﹐味道唔算濃郁,比較健康!份量又算適中!價錢又合理。兩個人食都係唔駛二百蚊!
不過係坐得迫左D,CLOSE D 喇!冇辦法,要食好野係迫下先開心。

Like
你地食到人食物中毒仲好意思開門?你知唔知你幾個潮洲師父日日響門口食煙?有乜回應? http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150707/53943311
2015-07-23
【無牌食肆】涉兩宗食物中毒個案 「潮樂園」無牌經營遭檢控 (21:59) 潮樂園內有大量鹵味供應。(網上圖片)潮樂園內有大量鹵味供應。(網上圖片) 專賣潮州食品的北角和富道「潮樂園」,本月初有兩批共6名男光顧後懷疑食物中毒,食環署在接獲衛生防護中心通知後到涉事食肆調查,發現該食肆屬無牌經營。 食環署表示,該食肆衛生環境一般,現時亦正申請食物業牌照,食環署已就無牌經營向負責人提出檢控,並警告負責人勿違例經營食物業,否則會再被檢控。
2015-07-23
Ratings