4 day(s) ago 0 views
每個月我哋全家都會出外食一次飯 朋友介紹 昨日全家八個人去 試食潮州菜 叫咗十個餸兩個甜品 鹵水鵝片拼盤 凍烏頭 花甲鹹菜胡椒豬肚湯 手撕雞 蝦蟹肉棗 啫啫芥蘭 炒通菜 糖醋麵 煎蠔餅 韭菜豬紅 個個都讚好好食 味道夠香濃 但係唔鹹 各有特色 甜品就嗌咗個綠豆爽加一個反沙芋 甜品就比較淡啲 個反沙護就比較爽身唔係太喜 但係個女士應服務態度好好 值得一讚雖然去超級忙 但係都保持好好嘅態度 我全家都覺得值得再去
叫咗十個餸兩個甜品
我全家都覺得值得再去
🔥這次來到北角跟風種草很久且非常火爆的的連續7️⃣年獲米其林推薦的潮州菜。一進店面雖不大,但有濃濃的人情味,不只街坊鄰居會過來幫襯,也有慕名而來的遊客,小小的店面全都滿桌,一旦有客人離開沒多久,又會被坐下,並且也有不少外帶單,好忙碌啊❗️雖然繁忙,店內員工還是不打折非常親切,吃完要打包時,還詢問我們打包盒夠不夠,另外普通話也能溝通喔❗️📝看著目不暇給的鹵水和菜單,竟不知從何點起❗️因為每種都太想吃了🫣最後和朋友決定點了個鹵水鵝片大拼盤和蚝仔肉碎粥。大拼盤適合我們這種每逢點餐都選擇困難症的貪吃人。✅️ 鹵水鵝片大拼盤 (鹵水鵝/潮汕胡椒雞/鵝腸/鵝腎/墨魚/金錢肚/豬頸肉/五花腩/豬大腸/豬耳/紅腸/鹵水豆腐/鹵水蛋)內容超豐富而且大盤,鹵水鵝肉質很嫩,鹵水汁不會太鹹,搭配酸酸的醬汁很開胃!鵝腎跟別間的很不一樣,吃起來不似印象中硬,而是軟軟的,豬耳朵也是很厲害,脆脆的軟骨但外圈的肉又是軟糯,很推❗️✅️蠔仔肉碎粥我太喜歡這個鮮度爆表的粥了❤️ 蠔仔和肉碎的比例剛剛好,其中該湯底是以潮州正宗煮法以南薑、吊片和大地魚乾熬煮,蠔仔沒有腥味,湯鮮到都吃飽了還是忍不住再喝一口。🔎下次來到香港,可以來打卡這間鹵水不含

最後和朋友決定點了個鹵水鵝片大拼盤和蚝仔肉碎粥。

大拼盤適合我們這種每逢點餐都選擇困難症的貪吃人。

✅️蠔仔肉碎粥

我太喜歡這個鮮度爆表的粥了❤️

🔎下次來到香港,可以來打卡這間鹵水不含味精的鹵水潮州菜,值得一試👍
2024-04-11
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
  • 鎮店蠔仔粥
2024-04-15 82 views
點了一個牛肉炒河粉,根本都冇炒過,河粉仲係白色而且黐埋,真係好鬼難食。個女收銀員,全程黑口黑面,我以為爭佢錢未還,講嘢冇尾音,更加唔好旨意佢講多謝。這間舖真係不知所謂😡😡😡😡
2024-03-28 342 views
三個人幫襯晚市,我今日喺呢度食晚飯。因為上網見到人推,又話有米芝蓮連續七年入選,諗住無伏啦。去到唔使排隊唔使等,叫咗三樣嘢。第一滷水鵝片,鵝肉柴,老,唔滑口。第二川椒雞,雞肉唔入味,只係外面嗰浸偏鹹,仲要有啲老,唔知點做到。第三魚蛋煲,中規中矩正常,街邊貨色,唔值呢個價錢。雖然有名youtube食家alfred推過,我見到都慕名而去,但我接受唔到呢個價錢呢個質素,亦唔知米芝蓮點評分。結論好簡單:唔好去,唔好食,唔好同自己銀包鬥氣。希望以後潮洲菜唔會再食到呢個水平。如果大家有機會嘅就避開呢度啦。
2024-03-28
🍴滷水鵝三拼 $78 (8/10)送咗個紫菜湯,紫菜好粥鹹鹹地,正常。本來想食滷水鵝片,但冇晒,就叫咗滷水鵝加鵝腸加墨魚片!滷水鵝俾咗背脊嘅位置,皮比較較厚肉比較少😂個皮好肥膩,肉都嫩滑又滷水嘅香味又會好鹹,墨魚片又口感,鵝腸得好爽口,份量都好足,個底下面有滷水豆腐,三拼都算抵食,飯正常份量比較啲,幾好食嘅。推薦指數: 8/10價錢唔貴, $78可以食到四個滷水餸,不過下次應該會叫滷水鵝片多肉少少🤣

🍴滷水鵝三拼 $78 (8/10)
送咗個紫菜湯,紫菜好粥鹹鹹地,正常。

推薦指數: 8/10
对于一间餐厅来说,上一次米其林已经非常不容易了,而连续拿了七年米其林足以证明这家店,不论是口味还是服务,都绝对是优秀中的优秀~ 坐落于港铁北角站附近的这家知名潮州菜,连续七年(2018 2019 2020 2021 2022 2023)被收录于米其林推荐必吃餐厅!还没吃之前就已经buff叠满了有没有!他们家除了传统的潮州打冷和卤水外,还有各式各样的炒菜和潮汕美食,目不暇接~ ⭐“镇店之宝”卤味三拼 作为以卤水著称的米其林王牌店,一定要试的便是他们家的卤水了!鹅肉➕猪颈肉➕金钱肚,味道简直不要太棒!!!真的嫩哭了,以后我该怎么正视街边的这些小店了555~ ⭐香煎咸带鱼 好脆!好鲜!好爽!跳出了传统炸物的限制,吃起来很舒服,入口即化~最重要的是,量也很足,感觉超级棒! ⭐鹅肾小食 真的是因为三拼太好吃了,所以又点了一份鹅肾,没想到这个也做的超棒!奈何肚子有限,不然一定都点一遍了555~ 米其林七年老店果然名不虚传!!!强烈推荐! 潮乐园地址:北角和富道96号侨裕大厦地下4号铺
⭐“镇店之宝”卤味三拼
⭐香煎咸带鱼
⭐鹅肾小食
米其林七年老店果然名不虚传!!!强烈推荐!

潮乐园
地址:北角和富道96号侨裕大厦地下4号铺
2024-01-14 812 views
行過北角,朋友掹我去試試潮樂園嘅招牌菜。第一碗滷水三併吸引咗我,鵝肉嘅口感真係過癮,而啲鹅翼食落去嘅時候感覺真係入味得嚟又唔過咸,豬頸肉略帶咸香,同滷水鵝配埋一齊食,嗯,頂級享受!👌特別推介佢地嘅黄金煎豪餅,外皮香脆得黎唔油膩,幾件豪餅附上來個完美嘅蛋香味,食嗰陣真系夠哂震撼。最後啲细肉碎豪仔粥,正宗潮州風味,一啖粥入口,新鮮豪仔嘅鮮味同豐富嘅配料完美融合,簡直係味蕾嘅節日。🎉整晚過得咁愜意,店家嘅熱情服務加上幾碟地道潮州菜,味道正到喊出嚟,我就話你知,呢度絕對係美食探險必到之地。食完真係開心到飛起!😊

2023-12-18 709 views
好多人黎呢間餐廳都會推介食潮州菜滷水鵝,我呢,每次過嚟就一定要叫韭菜豬紅,唔誇張咁講佢係我心目中前三既豬紅,啲汁非常濃郁入味,豬紅爽彈又唔腥,呢個質感真係唔係咁多間餐廳做得到。價錢方面要75蚊一份,唔算平宜,不過師傅次次都裝到個外賣盒滿晒,絕對唔會呃秤我一個人都可以食晒成大碗豬紅,證明真係好食到舔舔脷!
我一個人都可以食晒成大碗豬紅,證明真係好食到舔舔脷!

韭菜豬紅
TakeAway
韭菜豬紅
2023-11-04 920 views
相信好多香港人都經常食潮州菜. 特別係打冷,滷味。今次我覺得最值得分享嘅係香港少有傳統潮州滷味-潮樂園潮樂園係香港少數獲得米芝蓮連續三年既出名潮州菜餐廳,能夠獲得米芝蓮推薦嘅平價美食,香港地係屈指可數今日我就去咗佢嘅午市純粹因為佢係米芝蓮 所以就試吓佢嘅滷味講真佢既滷味係出色 有口感有擺款我就試下鵝片同埋鵝腸飯加上潮州特色解膩湯真係好食 唔係hea 你果種豉油滷味佢有味得黎有點清甜,完全可以做到油而不膩不過美中不足嘅係佢坐位好窄,服務態度欠佳好似全部都唔休做咁,再加上人手不足所以如果你能成為嘅話係出色,但環境同埋服務態度真係好大改善評分:7/10
相信好多香港人都經常食潮州菜. 特別係打冷,滷味。

今次我覺得最值得分享嘅係香港少有傳統潮州滷味-潮樂園

今日我就去咗佢嘅午市
純粹因為佢係米芝蓮 所以就試吓佢嘅滷味
講真佢既滷味係出色 有口感有擺款

我就試下鵝片同埋鵝腸飯
加上潮州特色解膩湯
真係好食 唔係hea 你果種豉油滷味
佢有味得黎有點清甜,完全可以做到油而不膩

不過美中不足嘅係佢坐位好窄,服務態度欠佳
好似全部都唔休做咁,再加上人手不足
所以如果你能成為嘅話係出色,但環境同埋服務態度真係好大改善

評分:7/10

2023-09-30 880 views
滷水鵝,乾柴 唔香凍馬友魚,麻麻哋,肉質好梅潮州雞,同普通切雞差不多 不吃也罷 太興可能會好少少只有菜正常啲,但亦唔係平,普通一碟菜都要$100同西環德記爭10個level,完全唔明點解係米芝蓮推介,中伏 下次不會再去除非你真係好想食潮州嘢,但係完全不抱期望會好啲,價錢亦唔平,最基本都要$200至$300.1個小菜環境都係普通,服務普通,食物質素普通 如果想食潮州嘢,建議都係去西環德記或者阿鴻小吃 呢間完全唔明點解米芝蓮推介,真係令人好懷疑
滷水鵝,乾柴 唔香
凍馬友魚,麻麻哋,肉質好梅
潮州雞,同普通切雞差不多 不吃也罷 太興可能會好少少

只有菜正常啲,但亦唔係平,普通一碟菜都要$100

同西環德記爭10個level,
完全唔明點解係米芝蓮推介,中伏
下次不會再去

2023-08-19 1040 views
見之前有YouTuber介紹過呢間,米芝蓮推介嘅滷水野,咁啱喺北角區返工就試吓。叫咗雙拼滷水鵝拼紅腸,以為得兩樣餸,原來下面送咗好多舊乾豆腐,啲滷水鵝份量好夠,好入味,推介一試!

店名/Shop Name:潮樂園 (和富道) (北角)地址/ Adresss: 北角和富道96號僑裕大廈地下4號舖種類/Type:潮州菜晚餐推介/Recommend:黃金炸蠔餅,獅頭鵝片,,啤酒+Friend, 爽人均價錢:~$100-150/人招牌獅頭鵝片滷水獅頭鵝片是一道以鵝肉為主料,搭配上豆腐等多種配料,在滷汁中燉煮而成的美食。獅頭鵝片的肉質鮮嫩,入口即化,搭配豆腐等配料口感豐富,飽滿而不膩。滷水獅頭鵝片的滷汁是這道菜的精髓,汁色紅亮,香氣四溢,口感醇厚,深受人們喜愛。滷汁的獨特風味來自多種香料和調味料,例如桂皮、八角、花椒、豆瓣醬等等,这些香料和調味料融合在一起,使滷汁口感豐富,令人回味無窮。總體來說,滷水獅頭鵝片是一道佳餚,肉質鮮美,滷汁醇厚,口感豐富,讓人垂涎欲滴,是這間獲獎米芝蓮餐廳必吃之選。黃金炸蠔餅黃金炸蠔餅是一道以新鮮蠔肉為主要食材,配以精選的調味料和麵粉混合而成的美食。這道菜的外層金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,口感豐富,鮮味十足。蠔肉的鮮美與酥脆的外衣完美結合,彰顯出中國傳統美食的精髓。黃金炸蠔餅的麵粉外衣是由多種調味料和麵粉混合而成,口感酥脆香脆,令人回味無窮。此外,
店名/Shop Name:潮樂園 (和富道) (北角)
種類/Type:潮州菜晚餐
人均價錢:~$100-150/人

招牌獅頭鵝片

黃金炸蠔餅
黃金炸蠔餅是一道以新鮮蠔肉為主要食材,配以精選的調味料和麵粉混合而成的美食。這道菜的外層金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,口感豐富,鮮味十足。蠔肉的鮮美與酥脆的外衣完美結合,彰顯出中國傳統美食的精髓。黃金炸蠔餅的麵粉外衣是由多種調味料和麵粉混合而成,口感酥脆香脆,令人回味無窮。此外,這道菜還會搭配上各種特色的醬汁,例如辣醬、魚露等,讓味蕾得到更多的刺激和享受。總的來說,黃金炸蠔餅是一道風味獨特、口感豐富的美食,不僅具有豐富的營養價值。

最後點多支自己喜愛的啤酒,簡直美食綻放
金豪餅獅頭鵝片
Dining Offer
Tasting Event
金豪餅獅頭鵝片
  • 黃金煎蠔餅
  • 獅頭鵝片
2023-06-26 1210 views
店名: 潮樂園地址: 北角和富道96號僑裕大廈地下4號舖北角站A1出口,行5分鐘環境: 3.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5心血來潮一大班人夜晚想食打冷,於是就揀左係北角嘅潮樂園,佢哋係大坑同中環都有分店🙈鹵水鵝片❤️❤️❤️❤️$188鹵水不會太鹹,鹵得好入味,鵝片面頭肥瘦適中,但到中間就比較肥,唔太食到😐黃金煎蠔餅❤️❤️❤️❤️❤️$118 蠔餅香口,色澤金黃,一啲都唔油膩,食落比較嘅䒰輕盈嘅,蠔仔份量好多,好濃蠔味,要encore🤩蠔仔肉碎粥 (例/鍋)❤️❤️❤️❤️❤️$68/$128好大鍋,成班人食份量都好夠,蠔仔好多,唔似出面得幾粒,有蠔味,唔腛,粥入面仲有好多魚肉碎,令粥底清甜好味😍普寧豆醬炒通菜❤️❤️❤️❤️$78通菜炒得啱啱好,味道亦夠味,唔會話太咸,但菜葉比較少,有啲失望🥲反沙香芋❤️❤️❤️❤️❤️$138一大碟有8大舊,外面包住砂糖脆卜卜,甜甜地,入面芋頭炸到外脆內軟啱啱好🥳當飯後甜品一流😋#stitchfoodie北角#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品
店名: 潮樂園

地址: 北角和富道96號僑裕大廈地下4號舖
北角站A1出口,行5分鐘

環境: 3.5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

鹵水鵝片❤️❤️❤️❤️

黃金煎蠔餅❤️❤️❤️❤️❤️
味,要encore🤩

蠔仔肉碎粥 (例/鍋)❤️❤️❤️❤️❤️
$68/$128

普寧豆醬炒通菜❤️❤️❤️❤️

反沙香芋❤️❤️❤️❤️❤️

#stitchfoodie北角

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
2023-06-08 1017 views
對蠔仔粥情有獨鍾,香港試過好多間,呢間水準最高, 真材實料。 雞油花雕蒸馬友更係一絕, 鹹淡得,鱼肉滑到不得了,不愧為米芝蓮推介。 我住喺九龍區,而家已經唔想係我住嘅地區再食潮州嘢, 質素相差好遠, 建議係九龍區開多間分店。
2023-06-03
Celebration
Birthday
  • 鎮店蠔仔粥
  • 韭菜豬紅
  • 反沙芋
  • 潮州三寶
  • 潮州凍蟹
呢間拎過米芝蓮美食推介嘅潮州菜,日頭座落係北角和富附近,就好似一間低調、普通嘅餐廳,估唔到大有來頭,好多款招牌潮式美食都出晒名。只不過我黎親呢頭只係食lunch,但性價比都唔錯,周不時都會過黎食。Lunch menu簡單啲,主要食碟頭飯,送一碗紫菜湯,但入面有放蒜蓉粒,個人就麻麻地蒜蓉味。店內嘅滷水鵝片同鵝肉好出色,揀任何一款餸都有滷豆腐墊底,唔好睇少滷豆腐,我覺得滷得好入味,唔會過咸,甚至好食過啲肉類添☺我聽朋友推介,揀咗新鮮沙薑雞拼雞腎(附送滷豆腐),估唔到沙薑雞都整得好好食,食得少少沙茶醬味,醬汁亦起沙,雞肉嫰滑,唔會”柴”,雞腎都好入味,好啱送飯。

沙薑雞拼雞腎飯
2023-04-17
$60 (Lunch)
沙薑雞拼雞腎飯