2022-09-21
今日收工攰攰地,同先生想食日本菜哄下自己開心,喺旺角女人街附近覓食,見到呢間「樸一拉麵」,被佢店外的食物相吸引咗,忍唔住入去幫襯🤤🤤🤤呢間餐廳係傳統日本拉麵店的格局,店內座位有限,但麻雀雖小,五臟俱全,加上木製的裝潢風格,帶點日本昭和年代的風味。🤩每一枱也附有凍檸水及紙巾盒,供客人自行取用,細心周到🤭。🎈魚介厚燒叉燒東京拉麵$86我揀咗魚介湯底,選了軟身的東京拉麵。濃厚綿滑嘅魚湯入口鮮甜,甜鹹度適中,連湯飲都唔會口渴,麵身軟綿有咬口。配料有香蔥、竹筍同木耳等,最驚喜的當然係厚燒叉燒,經自家醃製調味的叉燒,皮脂分布均匀,一層層肌里與脂肪分明,超級酥軟,入口即溶。叉燒份量超大,但完全無滯膩感,吃完全份滿足度爆燈!🤭🎈醬油慢煮叉燒博多拉麵$82博多拉麵比較爽口企身,呈淡黃色嘅醬油湯底鹹香比較出色,配合紫菜同新鮮蔥粒,入口都幾有層次。慢煮叉燒原來係薄切,粉紅色嘅肉每一片都透薄鮮嫩,脂肪同肉質分明,入口肉香十足,非常惹味😆。二人晚餐180元有找,以質素而言,性價比相當高👍🏻路過旺角又係日本鄉下嘅餓底朋友可以試下🎏🇯🇵
🎈魚介厚燒叉燒東京拉麵$86
🎈醬油慢煮叉燒博多拉麵$82