不常吃日本拉麵,最近吃的一次,是在這間位於旺角女人街上的「樸一拉麵」。這間人氣頗高的拉麵店,雖然我經常都會路過,不過這次還是第一次幫襯。這晚我來得早,店舖六時開門,我早了十五分鐘便到了,比我更早來排隊的只有三、四個人,所以一待店舖開門,我便可入內用餐,而且還可在店中最盡頭的兩個面壁位,與太太兩人一左一右完全佔據這個寬敞的空間。在店中八款不同口味的湯底(豚骨、醬油、辛辣、魚介、蟹膏、海老、拌麵、期間限定)、兩款一黃(東京麵)一白(博多麵),三種硬度(軟、普通、硬)的麵條和兩款叉燒(三片慢煑薄身梅肉叉燒或一片厚燒五花腩叉燒)中揀選了「厚切燒五花腩叉燒普通硬度東京風豚骨湯底拉麵」($78),再另加 $20加配了一份特上配菜,這特上配菜包括一塊慢煮叉燒、一隻溏心蛋和兩片紫菜,加上我的拉麵已有的厚燒五花腩叉燒,都算相當豐富。這店子的厚切燒五花腩是不少人的推介之選,這晚首次吃它,果然相當不錯,超大件的五花腩叉燒,經炙燒過,份外香口,肥瘦比例適中,不會過肥或太瘦,難得的是又夠厚身,口感十足,難怪得到那麼多人推薦。除了五花腩叉燒外,我的豚骨湯底味道雖沒有太太的海老湯底那麼濃郁,都算及格,配以黃色的東京

除了五花腩叉燒外,我的豚骨湯底味道雖沒有太太的海老湯底那麼濃郁,都算及格,配以黃色的東京麵、薄身慢煮的梅肉叉燒、一整隻溏心蛋和大量的蔥花、木耳絲,已是一份滿足和足以飽肚的晚餐。

還點了一款小食,是我一向十分喜歡的筍乾,不過這裡的就較為特別,是較為刺激開胃的「辣味筍」($22)。這小食的辣味筍份量甚多,而且全部都相當厚身。爽口多汁的辣味筍,辣味適中,正是伴麵吃的小食佳選。
老婆仔吃的則是「厚切燒五花腩叉燒普通硬度博多風海老湯底拉麵」($92)。她的拉麵比我的多了一隻都幾大隻的剝殼大蝦和大量櫻花蝦乾,我雖沒有吃蝦,但舀了兩口她的蝦湯一試,發覺蝦味甚出,甚為鮮甜,值得一試。
這間擺放了大量日本動漫擺設、玩具和裝飾,十分討我喜歡的拉麵店,拉麵和小食的質素都讓我相當滿意,已成為我的心水食肆之一了。
Type of Meal
Dinner
  • 厚切燒五花腩叉燒
  • 辣味筍
2024-08-31 150 views
午餐時間黎到,好好彩得返一張枱就俾我哋坐,唔洗等✌🏻叫咗兩個麵,分別係「辛辣湯底 x 厚切五花腩叉燒 x 糖心蛋紫菜 」和「海老湯底 x 厚切五花腩叉燒 x 厚切五花腩叉燒 x 糖心蛋」🍜🥢海老湯底有隻類似天婦羅嘅蝦,加上好多櫻花蝦仔,好重蝦油味,濃而不鹹。不過食到後段,個湯凍咗更加濃烈,有啲涸喉,所以切記趁熱食🙂‍↔️至於辛辣湯底,辣中帶點甜,個人麻麻哋嗰陣甜味。第一次食博多麵,揀咗普通軟硬度,有啲失望。麵條太過淋,冇口感。厚切五花腩叉燒份量十足,外表有炙燒過,一個人食有啲漏,兩個人分就啱啱好👍🏻下次會叫一人厚叉燒,一人慢煮梅肉叉燒。糖心蛋比較甜,同埋糖心程度可以再生少少,蛋味亦唔算濃郁。追加嘅紫菜共有4塊 , share食perfect! 🍗樸一炸雞炸雞喺我哋差唔多食完麵先到,需時咁耐應該係即叫即炸。雞塊好大嚿,唔講仲以為係雞扒,個人比較喜歡細細舊😂炸雞好熱,炸漿算薄,連埋雞皮一齊炸,配上wasabi 沙律醬👍🏻但最近on diet所以冇乜點食雞皮。雖然個人口味未必做到百分百滿意,但由湯底、用料和小食都感受到店舖的誠意,無阻我地再幫襯嘅意欲。下次再試豚骨、醬油、魚介,同埋要配黃麵!
午餐時間黎到,好好彩得返一張枱就俾我哋坐,唔洗等✌🏻

至於辛辣湯底,辣中帶點甜,個人麻麻哋嗰陣甜味。

糖心蛋比較甜,同埋糖心程度可以再生少少,蛋味亦唔算濃郁。

追加嘅紫菜共有4塊 , share食perfect!

🍗樸一炸雞
樸一炸雞

2024-08-30 105 views
樸一拉麵係位於通菜街嘅小店,相信好多鐘意食拉麵嘅朋友仔都試過。店嘅坐位唔多,因此食飯時間通常都要排隊。我自己都試過曬佢全部拉麵湯底,連佢撈麵都試過🤣叉燒分兩種,分別係厚燒五花腩同慢煮梅肉(3 片),厚燒好大塊,口感不錯,燒到好香口,但當然會比較肥,慢煮叉燒夠淋唔會鞋身,同埋都大片份量都多。而全部湯底試過發揮都不錯,大部份都濃味但唔會死咸。海老湯同蟹湯都帶鮮味,兩樣都係佢地人氣之選,相信係好多人最愛嘅湯底。🦐🦀魚介湯係我最常嗌嘅口味,佢會帶豚骨味,但魚味出同香濃,口感順滑。🐟辛辣香口惹味,重口味之選。🌶️ 豚骨及醬油就正常發揮,口感味道都唔會太差。🐷撈麵口味重,調味以鰹魚及辣肉燥味增為主,有慢煮叉燒同叉燒粒如果食厭咗拉麵都可以試下

而全部湯底試過發揮都不錯,大部份都濃味但唔會死咸。

2024-08-27 59 views
聽過朋友介紹過撲一拉麵好多次,藏身係女人街入面,黎親都要排隊,見今日唔係好熱,終於排隊試一次。排隊時會比定MENU你睇,揀好入去就有得食。湯底﹑叉燒﹑麵既種類﹑麵既軟硬度﹑都有得揀。舖頭唔大,冷氣唔係好夠,算係比室外涼少少。根據朋友推介嗌左碗「海老拉麵」,揀左黃麵,同厚叉燒。個湯底好濃好鮮甜,一上枱已聞到蝦香味,海老拉麵面頭有啲櫻花蝦提昇濃蝦味。厚叉燒都好正,燒到有啲焦係面,咬落啖啖肉好Juicy。下次一定會再黎,試下其他拉麵同小食。
排隊時會比定MENU你睇,揀好入去就有得食。
湯底﹑叉燒﹑麵既種類﹑麵既軟硬度﹑都有得揀。
舖頭唔大,冷氣唔係好夠,算係比室外涼少少。

根據朋友推介嗌左碗「海老拉麵」,揀左黃麵,同厚叉燒。
厚叉燒都好正,燒到有啲焦係面,咬落啖啖肉好Juicy。
下次一定會再黎,試下其他拉麵同小食。
2024-08-09 259 views
經過幾次這家餐廳門口, 都見到有人龍排隊, 今天見時間早一點, 決定試一試這家拉麵這家拉麵店除了有不同的湯底&叉燒可供選擇外, 連麵的種類都可以有選擇,能滿足不同食客的口味海老湯底非常濃郁&香, 除了有櫻花蝦外, 還伴隨一隻鮮蝦; 慢煮梅肉叉燒不會太肥, 適合不喜歡油膩的人選擇醬油湯同樣都幾濃郁, 厚燒五花腩叉燒燒得很香, 但就較為油膩一點每張枱都有提供清潔洗手液, 很貼心呢總括而括, 這是一家性價比頗高的拉麵店, 可以一試

每張枱都有提供清潔洗手液, 很貼心呢

總括而括, 這是一家性價比頗高的拉麵店, 可以一試
2024-07-31 229 views
食物就還好但服務態度差到離譜,一食完停低手就收碗,然後就催你走好似會驚你賴死唔肯走咁如果想食完成肚氣既就不妨去食呢間講緊我坐低到催我走前後都無半個鐘咁追求效率同返枱率抵你哋旺場嘅👍🏼以下係copy人哋個食評湊字數服務態度好差!叫左魚介和蝦湯,個麵一開頭食落係ok ,但愈食愈鹹🤢,食完仲好口喝🤢唔會再黎,又唔係平。埋單都二有幾,比錢買難受!因為見到食評先黎試下,排隊果時話齊人先入坐。但我朋友未到,我話可以叫野先,我朋友5分鐘後就到。店員從來無提過話用餐時間係40分鐘,店內都無張貼過話用餐時間係40分鐘。我地食食下個店員就話我地得返最後5分鐘。咁我地仲有野未食完,咁繼續快啲食啦。之後到40分鐘另一個男店員走埋黎話” 依度唔係西餐廳呀,唔係比你慢慢食!趕我地走。咩服務態度先,首先你地一開頭又無講過得40分用餐時間,然後得返5分鐘先話我地知,咁我地都要係5分鐘內食得哂先得嫁,又唔賴死唔走!只係得返一啖麵,諗住食埋就走,使唔使咁講野先!有啲名氣,有幾人排隊好巴閉? 我知係日本拉麵算係速食,但一定唔會趕人走囉!如果係有heart 想人欣賞你既拉麵既,就唔會連比客人食既時間都無囉。好似機器咁煮麵,隊
食物就還好
但服務態度差到離譜,一食完停低手就收碗,然後就催你走
好似會驚你賴死唔肯走咁
如果想食完成肚氣既就不妨去食呢間
講緊我坐低到催我走前後都無半個鐘
咁追求效率同返枱率
抵你哋旺場嘅👍🏼

以下係copy人哋個食評湊字數

因為見到食評先黎試下,排隊果時話齊人先入坐。但我朋友未到,我話可以叫野先,我朋友5分鐘後就到。店員從來無提過話用餐時間係40分鐘,店內都無張貼過話用餐時間係40分鐘。我地食食下個店員就話我地得返最後5分鐘。咁我地仲有野未食完,咁繼續快啲食啦。之後到40分鐘另一個男店員走埋黎話” 依度唔係西餐廳呀,唔係比你慢慢食!趕我地走。咩服務態度先,首先你地一開頭又無講過得40分用餐時間,然後得返5分鐘先話我地知,咁我地都要係5分鐘內食得哂先得嫁,又唔賴死唔走!只係得返一啖麵,諗住食埋就走,使唔使咁講野先!有啲名氣,有幾人排隊好巴閉? 我知係日本拉麵算係速食,但一定唔會趕人走囉!如果係有heart 想人欣賞你既拉麵既,就唔會連比客人食既時間都無囉。好似機器咁煮麵,隊比啲客食。做廚師既又可以又幾enjoy依份工。仲要我地比緊唔係譚仔既價錢,百幾元一碗麵,又要比你左摧又摧,唔會再幫襯囉。咁樣既經營模式,祝你好運
2024-05-08 666 views
今日出咗旺角一直都知道而間拉麵好出名但每一次經過都有好多人排隊所以未有機會試咁啱今日又再次經過見到唔使等位就衝左入去終於可以試吓依間樸一拉麵~ 入到去拎張飛仔劃叫咗一碗海老湯底同埋一碗醬油湯底兩碗到追加左糖心蛋同埋叫咗一份炸餃子海老湯底嗰碗相當有驚喜碗拉麵除咗有一隻剝咗殼嘅蝦之外仲有大量嘅櫻花蝦個湯底非常有蝦嘅鮮味雖然有少少蝦油浮面但味道濃郁同時又唔會油淋淋~ 醬油湯底都相當唔錯雖然冇海路湯底咁突出但味道濃郁惹味 唔係死咸本來想叫後叉燒但係咁啱賣晒最後只能夠揀慢煮叉燒但係都好好食 夠淋唔會鞋颯颯糖心蛋都唔錯 食到淡淡的醬油味個炸餃子同外面食嗰啲冇乜太大差別間鋪唔算好大 但係裝修都幾得意有好多小擺設同動漫嘢間舖整體嘅感覺都幾舒服兩碗麵加咗兩隻蛋,加一個炸餃子一共$228😋😋
今日出咗旺角
一直都知道而間拉麵好出名
但每一次經過都有好多人排隊
所以未有機會試
咁啱今日又再次經過
見到唔使等位就衝左入去
終於可以試吓依間樸一拉麵~

入到去拎張飛仔劃
叫咗一碗海老湯底同埋一碗醬油湯底
兩碗到追加左糖心蛋同埋叫咗一份炸餃子
海老湯底嗰碗相當有驚喜
碗拉麵除咗有一隻剝咗殼嘅蝦之外
仲有大量嘅櫻花蝦
個湯底非常有蝦嘅鮮味
雖然有少少蝦油浮面
但味道濃郁同時又唔會油淋淋~

醬油湯底都相當唔錯

有好多小擺設同動漫嘢
間舖整體嘅感覺都幾舒服

兩碗麵加咗兩隻蛋,加一個炸餃子一共$228😋😋
2024-04-06 695 views
海老拉麵 + 炸餃子*Time : Mar 2024, Lunch*Price : $ 140 - HKD *Place : 樸一拉麵*Review : 好像很久未攻略過日式拉麵了,今次是裝飾充滿動漫風的這間。- 海老拉麵:本身就很喜歡海老湯的拉麵,真係有蝦的拉麵就第一次見,湯底濃度中等,海老的味道很明顯,加上櫻花蝦獨有的甜味,飲兩口湯再食蝦,最能食出蝦的鮮甜,今次追加了特上配料,就是有紫菜,糖心蛋及一片慢煮梅义燒,义燒軟身走肥,口感不錯,東京麵條煙韌好吃整體好評,那隻蝦加了不小分數,加上义燒有慢煮梅肉及厚燒五花腩兩款可選,麵條也有東京又博多兩款可選,可以再來食多次

海老拉麵 + 炸餃子

*Time : Mar 2024, Lunch
*Price : $ 140 - HKD
*Place : 樸一拉麵

一片慢煮梅义燒,义燒軟身走肥,口感不錯,東京麵條煙韌好吃

平時經過都有見呢間拉麵店排哂隊,今次早經過咁啱見到佢排隊人數唔多就一於試試佢,佢位置唔多我同朋友排第三都等左成半個鐘,不過好食既拉麵係值得等待!!等既時候係到睇menu 順便上openrice 睇下有咩推介,佢有兩款叉燒選擇一隻係慢煮一隻厚燒,見啲人推薦海老湯就一於order 佢!!厚燒叉燒配海老湯拉麵$92叉燒部位係燒過既五花腩,叉燒肥瘦均勻一啲都唔肥膩!而且瘦肉都多👍🏻👍🏻唔會話剩係得肥膏 ,推薦叫呢個叉燒,海老湯好濃郁,充滿蝦嘅鮮味而且海老好鮮甜!慢煮叉燒配豚骨湯拉麵$78 +特上$20( 慢煮*1糖心蛋*1紫菜*1)朋友叫左慢煮叉燒都好食,同朋友share試咗一塊慢煮令到叉燒入口即化好食,個人推薦都係厚燒叉燒,豚骨湯一樣好濃郁,朋友揀咗幼麵(博多)啲面掛晒湯汁好好食!最後湯都飲到底!加左個小食炸雞件,分量十足,如果唔係好肚餓唔使叫兩碗拉麵都好夠飽,個小食適合三個人雞件好大件!👍🏻爭啲食唔哂

厚燒叉燒配海老湯拉麵$92

慢煮叉燒配豚骨湯拉麵$78
+特上$20( 慢煮*1糖心蛋*1紫菜*1)

2024-03-28 678 views
—🍤 黑松露蝦餅🐔 樸一炸雞•🍜 海老拉麵 | 慢煮梅肉叉燒 +特上(味玉 | 叉燒 | 紫菜)🍜 醬油拉麵 | 厚燒五花腩叉燒 +特上(味玉 | 叉燒 | 紫菜)—每次經過都大排長龍 太夜又會售罄的樸一拉麵當天剛剛好是臨開夜市時間 店外只有幾名食客在排隊等 非常幸運🤩想試好耐了!!!🥹🥹🥹慢煮梅肉叉燒很軟嫩 湯夠哂熱 個人大愛海老湯底!❤️點了硬麵但沾上湯汁口感剛好 味玉都很濃味 很出色呢!👍一定會回訪 希望下次再訪吾洗排長龍🥹

🍤 黑松露蝦餅

味玉都很濃味 很出色呢!👍

一定會回訪 希望下次再訪吾洗排長龍🥹
2024-01-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2024-02-29 1028 views
突然想食豚骨拉麵,撲左去樸一整返碗先。食飯時間都要等下先有位,不過唔使好耐就有。坐低無耐拉麵就上去,真係時間啱啱好。食麵前先嘗啖湯,味道鮮甜唔算太膩,豚骨味還好。今次叫左東京黃麵配豚骨湯底食,揀左硬麵,口感夠哂,麵味唔算太重,配湯食剛好。替玉就揀左博多白麵,麥味反而較重,但反而同個湯無咁夾,真係奇怪。成磅麵重點都係叉燒,厚燒五花腩叉燒味香,肉味濃,口感佳,肥肉則入口溶,瘦肉又唔會太柴。一碗麵既主角竟然係塊叉燒,唔知係好定唔好。

第一次openrice的食評竟然比咗【樸一拉麵】!🤭👍🏻👍🏻👍🏻私心推薦:海老湯底,濃郁鮮甜而清澈!自從通關,我去了東京2次(上年復活節和聖誕節)。兩次都不停試食各式各樣的拉麵,不得不說疫情後的日本人氣拉麵店依然好食和高質!而今次專登寫拉麵食評,因為與朋友再次到訪女人街【樸一】,再次感覺佢嘅湯底真係水準高(絕對可媲美日本拉麵)!我由疫情時第一次食樸一(偶爾幫襯、不算常客),今次日本回來後再食,認為【樸一拉麵】可以是思鄉時的拉麵首選。撲一排隊的時間和日本的拉麵店也差不多。我是星期五晚光顧,三個人,大約等了20分鐘左右。兩年來我試過樸一的湯底有:海老、蟹膏、魚介、豬骨,(好似仲有一款湯底未試過),海老湯底始終是我的最愛,也是點擊率最高!今次我選的是海老拉麵、黃麵、慢煮叉燒。建議大家先飲一啖湯,海老湯底湯頭清澈而濃郁,有小量蝦油浮面,而且蝦湯掛麵,所以每口拉麵都沾滿蝦的味道;入口後,蝦味濃烈突出,每啖都飲到蝦油、蝦鮮味,十分有層次!麵上亦有櫻花蝦乾,攪拌後再飲啖湯、食啖麵,整個體驗直上另一層!海老湯底就是撲一拉麵代表作!黃麵(東京)和白麵(博多)之間,我個人比較喜歡揀黃麵來配海老湯底,麵身會

黃麵(東京)和白麵(博多)之間,我個人比較喜歡揀黃麵來配海老湯底,麵身會粗少少,用來掛湯一流!

樸一的兩款叉燒分別是:厚燒叉燒&慢煮叉燒。兩款叉燒我都食過。最初的我每次都點厚叉燒,因為實在十分惹味,香氣誘人!燒過的油香和肉香一試難忘!後來,有一次因厚燒叉燒賣晒,我終於試了慢煮叉燒,發覺肉質香嫩,口感柔軟,入口即溶,令我覺得驚艷!自此,我會點慢煮叉燒。我認為兩款叉燒真的各有千秋,值得大家兩款都一試,然後再按個人喜好選出自己的口味。

小總結:
我認識樸一小店應該有2年多,湯底和小食(大推炸雞)一直是高水準、高水平,最近再次幫襯深深感受質素依然如故,實在難得!而且價錢親民!曾經一次偷聽店主同人傾偈,原來湯底是小店堅持每天新鮮烹煮,更試過因湯底未如理想而唔開鋪,這種匠人精神在香港實在難得!

2024-02-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 唐揚魷魚
  • 樸一炸雞
2024-02-03 632 views
臨近過年今日路經旺角,再去呢間之前試過既小店,呢間店已經開左好幾年,今日2:30pm去到在門口排左一陣,(其實我好唔鐘意排隊等位既,但係去開好食既餐廳就無辦法啦😝)今次試佢地既期間限定醬油清湯梅頭叉燒拉麵,這店水準一路都保持到、好好食!食得出師父的「用心制作」,由湯底到麵、叉燒、溏心蛋都係我食過咁多間拉麵最好食既👍🏻👍🏻👍🏻 叉燒又淋又軟滑,唔同一般店既鞋到柴皮既叉燒、溏心蛋都令我好想追加再追加 😋😋 難怪每次路過都見門口有人排隊用心小店真係買少見少,水準、服務都好好啊,值得推介💜🫶🏻

用心小店真係買少見少,水準、服務都好好啊,值得推介💜🫶🏻
2024-02-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
今次係喺最凍嘅冬至當日去幫襯❄️排咗大約15-20分鐘(個人可以接受程度嘅排隊)幾鍾意佢哋除咗湯底之外仲有得揀肥瘦叉燒同埋博多麵或者東京麵~(真係老土都要講句,有得揀你至係老闆)。我自己就比較鍾意粗同滑身啲啲嘅東京麵(黃色)。海老湯底🦐湯底以豚骨湯為基礎,再加入蝦膏同埋巨量嘅櫻花蝦飲落勁鮮甜隨麵仲有又大隻又脆彈嘅琥珀蝦、以低溫長時間烹調嘅嫩滑慢煮叉燒。另外再加咗隻溏心蛋🥚好夠流心之餘比平時一般嘅更濃味,必加~飲埋啲湯都唔會覺得口渴,咁凍嘅天氣食真係好舒服!🥣下次要再嚟挑戰厚燒五花腩叉燒同埋其他湯底~!

1971 views
飲埋啲湯都唔會覺得口渴,咁凍嘅天氣食真係好舒服!🥣
下次要再嚟挑戰厚燒五花腩叉燒同埋其他湯底~!
2023-12-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-11-28 1292 views
小弟我食過咁多間拉麵店,我敢肯定旺角區最好食嘅拉麵店。撲一,為咗呢篇食評小弟親身分別嚟過五次(即係排過五次隊)食哂我最期待嘅拉麵(當中海老拉麵食過兩次),小弟呢邊食評係誠意之作係開始之前,我想讚一讚店員小姐,有一次我漏咗把遮喺入面,佢都幫我keep住,勁窩心,係招呼客人排隊入去之前,好有禮貌,會預先俾定菜單排隊嘅客人睇入面舖頭唔算好大,目測可以坐到大約20人,如果夏天會比較熱,因為冷氣唔算好夠麵底嚟講有兩隻:白麵(博多),比較幼身,硬少少,適合配濃湯黃麵(東京),粗少少,比較滑,口感好啲,適合配淡湯第一碗海老拉麵好好味呀,所以我食過兩次,個湯幾濃,非常重蝦膏香味,上面亦有啲櫻花蝦乾,將成個蝦湯嘅鮮甜升華到另一個層次,非常濃郁,因為濃郁所以我選擇咗黃麵,隨湯附送一隻蝦佢有得俾你揀厚叉燒/慢煮叉燒,今次我揀咗厚叉燒,簡直完勝慢煮叉燒。我覺得海老拉麵係撲一代表作。同場加映唐揚魷魚,油溫控制得啱啱好,外面卜卜脆,入面非常Juicy,用嚟佐酒一流!想講最特別係個綠色醬汁,雖然唔知咩嚟,食落去好好味,好特別特,有冇朋友仔知道係咩醬?第二碗蟹膏拉麵同海老拉麵不相伯仲叮噹馬頭,要我揀邊碗係冠軍?真係係

麵底嚟講有兩隻:
白麵(博多),比較幼身,硬少少,適合配濃湯
黃麵(東京),粗少少,比較滑,口感好啲,適合配淡湯

第一碗海老拉麵
海老拉麵

唐揚魷魚

第二碗蟹膏拉麵
蟹膏拉麵

同海老拉麵不相伯仲叮噹馬頭,要我揀邊碗係冠軍?真係係好困難。相比起海老拉麵,蟹膏拉麵比較清淡,一如既往,清淡嘅湯,就係配白麵,但如果你哋想濃少少,不妨將上面嘅蟹膏同蟹肉碎,撈勻落啲湯度,將成碗湯嘅蟹味昇華!好似食緊隻蟹咁
隨湯附送一個蟹鉗仔,老實講,冇乜味⋯今次我試咗慢煮叉燒,俾我揀100次,100次,我都應該要揀返厚叉燒,簡直係完全兩個境界,每個人都有唔同嘅口味,可能有啲人鍾意食慢煮叉燒多啲。

冷凍廣島蠔

同場加映冷凍廣島蠔,一啲都唔腥,而且非常鮮甜,個醬汁有少少辣,用嚟作為開胃菜一流,唯一缺點係限定期間發售,所以朋友仔見到呢個食評嘅時候,應該冇得食
強烈要求撲一將佢列為常規菜式

第三碗魚介拉麵
魚介拉麵

一飲啖湯,超濃郁鰹魚香味,口感有些少流沙質感,應該係鰹魚粉,非常重成本
點解會有一塊慢煮叉燒,一塊厚燒叉燒?因為師傅話嗰塊厚燒叉燒,份量比平時細,所以送一塊慢煮叉燒俾我,好佛心
有良心
特別嘅係竹筍吸收晒啲鰹魚味道,而且非常爽口,上面嘅木魚片撈埋啲湯飲,木魚mix鰹魚,味道非常好。

黑松露魚餅

同場加映黑松露魚餅,作為小食係非常高分,魚餅炸到好熱,而黑松露醬係凍凍地,黑松露配魚餅真係第一次食,呢個組合意外地夾,出乎意料好食

最後一碗豚骨拉麵
豬骨拉麵

豚骨拉麵港人至愛,但點樣可以喺云云豚骨拉麵之中脫穎而出?撲一拉麵做到。其實個湯底做到好香豬骨味,再加少少豬油脂肪,令到成件事好「豬」就得㗎啦,起碼有人會記得你,比其他豬骨湯特別,啲湯再配埋啲脂肪,好順滑,用條脷頂一頂,啲豬油香出晒嚟

總括嚟講:
撲一拉麵全部菜式都係高水準水平,個人認為唔應該賣呢個平民價錢添,不論係師傅對客人嘅態度,因為塊叉燒份量少咗,加多另一塊慢煮叉燒俾你作為補償,淨係呢個做生意嘅態度,喺香港仔邊度搵?似日本嗰啲匠人精神,而且侍應小姐都非常有禮貌,價錢平,不在話下,食物嘅質素先係重點。佢係香港所有拉麵店之中,係我心目中嘅top 1。

我好少會讚到一間拉麵店咁好,亦都花咗好多心機去打呢篇食評,我唔係打手賣廣告,一蚊都無收過,撲一拉麵,你值得的。
Hong Kong deserves the best last forever.
海老拉麵
唐揚魷魚