2022-04-03 298 views
之前聽朋友講過熟成個壽司的製作過程及食材的處理方法都比較特別,所以一直都想試,不是很多地方都有得食,朋友就介紹我嚟到香港首間專門熟成鮨,「結緣」日本餐廳,入到店內環境裝修很有日本風格,座位都坐得好舒服!坐低之後師傅為我們遞上前菜,富山螢光魷魚~細細隻好得意,入口爽口鮮甜!沖繩水雲~味道酸酸地帶點口感!北海道慢煮鮟康魚肝~魚肝好香入口軟綿綿好幼滑!北海道蝦夷鮑魚配大根~再加入鮑魚亁醬,買相見到已經好吸引,鮑魚煮得好淋好入味連埋鮑魚亁醬一齊食,更加提升鮑魚的鮮味!愛媛蜜柑鯛(熟成20日)~入口第一啖充滿果香味道,之後慢慢會食到陳皮的香味,口感非常特別!三重鰤魚(熟成25日)~魚肉食落充滿油香亦帶點牛油的味道!日本帆立貝~帆立貝厚肉鮮甜,簡單加上喜馬拉雅山岩鹽已經帶出鮮味!三陸海岸冠雪蠔~生蠔大大隻好新鮮,加入了酸汁啫喱甜甜地更提升蠔的味道!青森三厩 Otoro 熟成2個月~師傅由7/1開始熟成,味道比較濃郁帶點奶油味!青森三厩 Chutoro 醬油漬熟成2個月~師傅另外將拖羅做了醬油漬,這個味道都比較特別,深層咀嚼會有更多不同層次的味道!長崎紅瞳赤鯥熟成14日-熟成之後魚肉色澤更加鮮亮,魚

沖繩水雲~味道酸酸地帶點口感!
北海道慢煮鮟康魚肝~魚肝好香入口軟綿綿好幼滑!

三重鰤魚(熟成25日)~魚肉食落充滿油香亦帶點牛油的味道!

長崎紅瞳赤鯥熟成14日-熟成之後魚肉色澤更加鮮亮,魚油甘香👍
北海道苫小牧北寄貝~北寄貝爽口鮮甜,加入喜馬拉雅山岩鹽,已經好好食!

北海道沙甸魚熟成10日~沙甸魚平時食會略帶點腥味,熟成之後魚的味道更濃郁完全沒有腥味!
愛媛鯛白子~是鯛魚的白子,經師傅微燒過後,好香好幼滑!
北海道紫海膽~海膽份量不少,味道香濃,入口甘香,正!

魚湯~魚湯聞到已經香噴噴,師傅將所有魚骨煲埋一齊,骨膠原豐富,味道不錯👍!
熊本赤肉蜜瓜~蜜瓜切到一粒粒容易入口,色澤新鮮,咬落多汁清甜可口😋!