2017-06-07
今日同男朋友去食位於銅鑼灣百樂中心嘅心之食堂,聽個名令我聯想起日本嘅深宵食堂😂😂e間野都係以日本菜為主,店鋪面積唔算大,但位置都算闊落,2個人都可以比到四人位我。餐牌野食有分卷物、燒物、主食同炸物等等,好環保咁將餐牌過膠,顧客直接寫係上面,落完單一抹就可以再重用。好好嘅落單方式!李小龍卷。入面包住左炸蟹鉗、蟹柳同青瓜,外層就有魚子醬同蟹籽。成個卷都比蟹籽包住,食落啖啖都卜卜聲,炸蟹鉗嘅炸粉都好簿,食有蟹肉嘅味。三文魚刺身。一份有四塊,每塊都手掌咁長,而且係厚切架!食落去無乜筋,油脂都幾豐富,都算新鮮嘅。汁燒牛肉飯。睇落細細碗,但牛肉都有6 7片肥牛,下面d飯係淋滿左汁。食落都好夠一個女仔嘅份量,d飯係下面壓得幾實,入口肥牛係燒汁嘅味道,食曬一碗都好飽。蒜片牛柳粒。成碟都幾多牛柳,牛柳唔係全熟,中間仲有小小紅色 所以入口好嫩,唔會老。醬汁好夠味,又唔會搶左牛肉嘅鮮味,蒜味都唔會太濃,幾好。巨峰提子汁。飲落去味有d淡,唔係太飲得出提子味,有d失色。。。薄荷菠蘿特飲。微酸嘅菠蘿味,薄荷味唔太重嘅梳打。飲落係FuzeTea嘅菠蘿薄荷,但無咁勁薄荷味,比例岩岩好。有d太重薄荷會有牙膏味,而e個無
李小龍卷。
三文魚刺身。
汁燒牛肉飯。
蒜片牛柳粒。
巨峰提子汁。
飲落去味有d淡,唔係太飲得出提子味,有d失色。。。
薄荷菠蘿特飲。
微酸嘅菠蘿味,薄荷味唔太重嘅梳打。飲落係FuzeTea嘅菠蘿薄荷,但無咁勁薄荷味,比例岩岩好。有d太重薄荷會有牙膏味,而e個無!好好飲。