天外天

Above & Beyond
2014-02-20 8128 views
好友係high tea 狂熱,所以個幾月前已經mark 定我地schedule,book 定呢度既下午茶餐喇!因為要三點先可以入,所以登記左之後就帶左我地去lounge戈度坐,夠鐘就有staff帶返我地入去餐廳坐。不過呢日太陽伯伯十分 "給力",被安排坐喺落地玻璃傍邊既我地,即刻要求坐隔離卡位,侍應話要check下有無人request左先,好彩無人request,如果唔係就成餐都要曬太陽喇~安頓好哂之後就要揀飲咩喇~除咖啡同基本既茶之外,仲有玫瑰香片茶、薰衣草菊綠茶、桂花烏龍茶、人參烏龍茶、甜蜜回憶茶...甜蜜回憶茶? 咩黎架? 雖然侍應解釋左係咩,不過已經唔記得左入面有咩茶葉lu,只可以講係苦苦澀澀,唔同其他茶咁有香味,仲被朋友笑 "係咪你d回憶苦,所以d茶苦咋!" 無言...... 上完茶之後就有細細杯既湘蓮百合杏仁茶,質地比較稀,杏仁味突出,無平時既杏仁茶咁甜,較清淡,唔會飲完之後蓋過之後既食物味道。跟住好快就上中式點心,賣相非常精緻,蒸籠仔內有松露南瓜餃 & 甫魚燒賣皇 ,用上南瓜皮做既松露南瓜餃有好香既南瓜味,加埋裡面既什菌,味道清新,最啱喜愛食菇既我~甫魚燒賣皇 - 雖然用

安頓好哂之後就要揀飲咩喇~除咖啡同基本既茶之外,仲有玫瑰香片茶薰衣草菊綠茶桂花烏龍茶人參烏龍茶甜蜜回憶茶...甜蜜回憶茶? 咩黎架? 雖然侍應解釋左係咩,不過已經唔記得左入面有咩茶葉lu,只可以講係苦苦澀澀,唔同其他茶咁有香味,仲被朋友笑 "係咪你d回憶苦,所以d茶苦咋!" 無言......
甜蜜回憶茶
湘蓮百合杏仁茶
跟住好快就上中式點心,賣相非常精緻,蒸籠仔內有松露南瓜餃 & 甫魚燒賣皇 ,用上南瓜皮做既松露南瓜餃有好香既南瓜味,加埋裡面既什菌,味道清新,最啱喜愛食菇既我~甫魚燒賣皇 - 雖然用魚黎做燒賣,不過味道較普通。

食完熱食就到炸物,千絲鳳尾蝦 - 香脆既絲絲包住鳳尾蝦,有點兒包得太實,唔太食得出蝦味,不過都算彈牙...鳳梨鵝肝酥 - 比較失望既菜式,完全唔覺入面有鳳梨同鵝肝,只係一個普通既酥,如果唔係朋友話係鵝肝,我食完都唔覺~葡汁蟹肉酥 -  葡汁十分香濃,配上蟹肉絲,口感特別,係比較喜愛既鹹點。蜂巢脆芋角 - 外脆內軟,芋頭好香,絕無油膩感覺。總括而言,中式點心口味比較清新,唔會好似茶樓咁,食完好滯好"漏"。
中式點心
食完點心後,唔知係咪侍應見我地傾得高興唔打擾我地,見其他人上哂甜品,但我地等左好耐都未有...不過都可能係四點幾,侍應夠鐘落場,無人理我地,想加水都要等人出現先叫到........

好啦,終於見到靚靚兩層架喇! 大家都不禁嘩左一聲~真係十分精緻! 先食下層玫瑰煙鴨胸蝴蝶夾,暖暖的,鴨胸唔會太硬,塗上海鮮醬,唔錯!
玫瑰煙鴨胸蝴蝶餅
之後真正到甜品喇~紅莓檸檬芝士球 - 酸酸甜甜,味道清新,唔錯! 芝麻脆餅 - 口感特別,外面既芝麻餅脆,加上中間既有d厚身既朱古力mousse,值得推介! 栗子法式焦糖燉蛋 - 應該係比較唔花巧既一款甜品,焦糖燒得唔夠,味道較為普通。而甜品中較為歡喜既桂花荔枝啫喱 - 荔枝酸酸甜甜,好香,荔枝下既桂花啫喱,較清甜,可清清口腔既荔枝味。朱古力茉莉花蛋糕 - 香濃既茉莉花味加上特濃朱古力蛋糕,配合得好好! 最後既係松露朱古力 - 原本以為係硬既朱古力,但一擺落口已經溶化,非常香濃!
松露朱古力
總括而言,整個下午茶餐感覺健康,味道清新,造型精緻,不過可能食之前有太高期望,食完有種不外如是既感覺。但以每set HK$488+ 既價錢,都算物超所值既~
2014-01-18
$268 (Tea)
湘蓮百合杏仁茶
中式點心