天外天

Above & Beyond
2021-01-06 1673 views
🌹元旦日老公放假,他喜歡中菜廳,選了收藏餐廳《天外天》,位於Hotel Icon 28樓,正是海景高空午餐。🌹準時11:30到達,已有不少客人等入座,一早預訂窗邊位置,服務員確認檯時已知不是主廳,安排在Private Room內,雖不能感受食店裝修,安慰自己可以在較寧靜及安全環境下用餐。進入房間用餐位置絕不輸蝕,有海景、山景,極之滿意!🥢點餐五🌟滿分鮑汁炆雞腳🌟🌟🌟🌟🌟雞腳炆得夠淋及入味黑椒火鴨生煎包🌟🌟🌟🌟🌟豐富內餡,熱辣辣好吃潮式蝦米蒸粉果🌟🌟🌟🌟🌟餡料豐富,皮厚有口感肉鬆臘味蘿蔔糕🌟🌟🌟🌟🌟粒狀蘿蔔糕,蘿蔔味濃,臘味惹味,配肉鬆新食法鮮奶蛋撻仔🌟🌟🌟🌟🌟曲奇皮配鮮奶餡,不甜可口糖心鵪鶉蛋燒賣🌟🌟🌟🌟🌟豐富組合,不膩龍湯鮮百合帶子酥盒🌟🌟🌟🌟🌟酥皮鬆脆,餡料豐富,伴龍蝦湯,好吃野菌鮮拆蟹肉批🌟🌟🌟🌟🌟酥皮鬆脆,餡料豐富個人評分食物🌟🌟🌟🌟🌟服務🌟🌟🌟(服務員態度有待改善)環境🌟🌟🌟🌟衛生🌟🌟🌟🌟抵食🌟🌟🌟🌟回頭率🌟🌟🌟🌟

🥢點餐

五🌟滿分

鮑汁炆雞腳🌟🌟🌟🌟🌟
雞腳炆得夠淋及入味

黑椒火鴨生煎包🌟🌟🌟🌟🌟
豐富內餡,熱辣辣好吃

潮式蝦米蒸粉果🌟🌟🌟🌟🌟
餡料豐富,皮厚有口感

肉鬆臘味蘿蔔糕🌟🌟🌟🌟🌟
粒狀蘿蔔糕,蘿蔔味濃,臘味惹味,配肉鬆新食法

鮮奶蛋撻仔🌟🌟🌟🌟🌟
曲奇皮配鮮奶餡,不甜可口

糖心鵪鶉蛋燒賣🌟🌟🌟🌟🌟
豐富組合,不膩

龍湯鮮百合帶子酥盒🌟🌟🌟🌟🌟
酥皮鬆脆,餡料豐富,伴龍蝦湯,好吃

野菌鮮拆蟹肉批🌟🌟🌟🌟🌟
酥皮鬆脆,餡料豐富

個人評分

食物🌟🌟🌟🌟🌟
服務🌟🌟🌟(服務員態度有待改善)
環境🌟🌟🌟🌟
衛生🌟🌟🌟🌟
抵食🌟🌟🌟🌟
回頭率🌟🌟🌟🌟

2021-01-01
Lunch
2021-02-18 0 views
太太生日,但由於疫情關係,晚市做到六點。唯有食晏慶祝。記得某日睇過YouTube,介紹THE ICON嘅天外天中菜廳,睇落幾吸引,一於去試試。約兩點到達,客人不多,地方景觀一流。二人叫了廚師推介午市套餐。頭盤係水晶肴片、安格斯脆腩片及青瓜雲耳。水晶肴片不過不失,腩片內軟外脆,口感不俗。青瓜雲耳味道濃烈,青瓜脆、雲耳爽,非常好。再上生拆蟹肉菜苗羹及菜膽冬菇竹笙湯。前者蟹肉非常多,味道鮮甜,水準之上。後者味道清香,加上淡淡冬菇味,亦不俗。主菜係三蔥豆豉雞球及古法蒸石斑。石斑蒸得剛剛好,非常嫩滑,配合蒸魚豉油,很好。豆豉雞球則沒有什麼特別。最後係櫻花蝦帶子蟹肉炒飯,飯粒非常乾身,沒有半點油膩感,蟹肉份量非常慷慨,加埋脆身嘅櫻花蝦,非常香口。呢碗炒飯水準非常高。最後奉上果皮紅豆沙,水準合格有餘。以食物及酒店服務來說,以每人約$500嘅價錢,加上美麗景色,這餐性價比很不俗。
最後奉上果皮紅豆沙,水準合格有餘。

年初五,帶屋企人飲個靚茶。環境唔錯,面對大海景,不過環境比較逼小小得一條走廊直行去位置,如果肥多小小可能會唔小心撞到人地張凳。今日叫左幾樣點心同一個炒粉。不過落單個位侍應可能係新人,寫錯左幾次單搞到上菜時都退左2次單。首先係我指住餐牌,要普通個隻蝦餃。不過黎左龍蝦餃。開頭真係唔知,見到賣相靚,仲幾好食。但睇番張單先知原來係落左「龍蝦餃」唔怪得知好食啦然後就係乾炒牛河轉肉絲,最後上左乾炒牛河無幫我轉肉絲。屋企有人唔食得牛,好彩發現得早如果唔係實比屋企人開年,即刻退番碟野最後一個上錯單既就係「西米布甸」呢樣我可能自己都有錯,無講清楚係「焗」既原來有個叫做「柚子西米芒果布甸」都係叫「西米布甸」,上菜個刻大家先發現擺咗個烏龍然後又要退多次單老實講退單都要再拎時間再整,全程來來回回咁真係幾浪費大家時間埋單千四蚊,野食會推薦「龍蝦餃」真係好味既~唔推薦既係「楊枝甘露」,以為飲緊淡奶。希望同事下次可能覆單時候都問多少少或者講清楚少少,始終都係一間行高級路線既酒樓保障自己都好重要。有d人衰起上嚟係可以食完唔認數架,然後同你係到嘈話自己唔係叫呢樣野做咩收個個價錢等等等等總結黎講:去一次嗜鮮就算啦~野食並
年初五,帶屋企人飲個靚茶。
環境唔錯,面對大海景,不過環境比較逼小小

今日叫左幾樣點心同一個炒粉。
不過落單個位侍應可能係新人,寫錯左幾次單
搞到上菜時都退左2次單。

首先係我指住餐牌,要普通個隻蝦餃。
不過黎左龍蝦餃。
開頭真係唔知,見到賣相靚,仲幾好食。
但睇番張單先知原來係落左「龍蝦餃」
唔怪得知好食啦

然後就係乾炒牛河轉肉絲,最後上左乾炒牛河
無幫我轉肉絲。屋企有人唔食得牛,好彩發現得早
如果唔係實比屋企人開年,即刻退番碟野

最後一個上錯單既就係「西米布甸」
呢樣我可能自己都有錯,無講清楚係「焗」既
原來有個叫做「柚子西米芒果布甸」都係叫
「西米布甸」,上菜個刻大家先發現擺咗個烏龍
然後又要退多次單

埋單千四蚊,野食會推薦「龍蝦餃」
真係好味既~
唔推薦既係「楊枝甘露」,以為飲緊淡奶。
希望同事下次可能覆單時候都問多少少
或者講清楚少少,始終都係一間行高級路線既酒樓
保障自己都好重要。

總結黎講:去一次嗜鮮就算啦~野食並無想像中好食,普普通通。

2021-02-16
$400 (Tea)
  • 龍蝦餃
2021-01-12 945 views
Staycation成日食西餐都食到悶,呢次就試吓中菜啦😁,估唔到真係有意外驚喜🎉!🍽Hotel Icon Family Fun Room package Menu《青瓜雲耳併燒腩仔》🔸燒腩仔肥瘦均稱,外皮香脆,配上爽口青瓜雲耳好開胃《松露南瓜蟹肉羹》🔸松露的香味配上南瓜味道更香濃,加上啖啖蟹肉好有口感 《千絲龍皇豆腐羹》❤️超推介❤️🔸吃得出香濃海鮮味,還有滿滿的海鮮肉令口感層次豐富,齒頰留香🤤《蟲草花雲耳蒸龍躉球》🔸龍躉肉嫩滑鮮甜,啱晒孖寶食啦☺️《桂花梨伴黑醋豬柳》🔸豬柳整得香脆可口,而且酸酸甜甜的,送飯一流,哥哥吃得好滋味😋《蝦頭油蟹肉炒飯》🔸炒飯油而不膩炒得好香口,加上新鮮蟹肉,真是令人回味《楊枝甘露》🔸滿滿新鮮芒果肉粒,又唔會好甜,食完都唔覺好Heavy。《壽包》(另叫)🔸壽包可寫上生日祝福字句,很貼心❤️不愧為米芝蓮餐廳,每一道菜式睇得又食得,令人回味無窮😌。原來中菜都啱孖寶食,大人細路都食到舔舔脷!如果可以到唯港薈頂層堂食的話,更可以邊食邊欣賞維港景色添😍。天外天 (尖沙咀)尖沙咀科學館道17號唯港薈28樓

《青瓜雲耳併燒腩仔》
🔸燒腩仔肥瘦均稱,外皮香脆,配上爽口青瓜雲耳好開胃

《松露南瓜蟹肉羹》
🔸松露的香味配上南瓜味道更香濃,加上啖啖蟹肉好有口感

《千絲龍皇豆腐羹》❤️超推介❤️

《蟲草花雲耳蒸龍躉球》
🔸龍躉肉嫩滑鮮甜,啱晒孖寶食啦☺️

《桂花梨伴黑醋豬柳》

《蝦頭油蟹肉炒飯》
🔸炒飯油而不膩炒得好香口,加上新鮮蟹肉,真是令人回味

《楊枝甘露》
🔸滿滿新鮮芒果肉粒,又唔會好甜,食完都唔覺好Heavy。

《壽包》(另叫)
🔸壽包可寫上生日祝福字句,很貼心❤️

天外天 (尖沙咀)
尖沙咀科學館道17號唯港薈28樓
2021-01-12
Delivery
Dinner
Celebration
Birthday
2020-11-13 1682 views
很久沒去過天外天吃其中菜, 難得有機會在尖沙咀附近吃午飯, 就來這裏吃它的點心, 今次依然沒有點Set Lunch, 純粹想看看其新式而複雜的點心手功, 有沒有進步或退步. 魚子龍蝦餃是我每次也會來點的, 除了用料Luxurious外, 其海鮮味的澎湃比起其他點心無出其右; 龍蝦湯帶子酥盒是中西合璧的新派點心, 將西式的龍蝦湯放在茶壺上, 倒上去炸得酥香而沒有油膉味的帶子酥盒, 是傳統上湯炸粉果的強化版, 無論是用料的矜貴度和味道的層次上; 鵪鶉蛋燒賣在做法上和傳統的分別, 除了是將前者放入餡內而非放在餡上, 還有將蛋蒸至糖心, 蛋漿在豬肉餡上令其更鮮更黏, 膽固醇過高這問題暫時就拋諸腦後. 除了以上三款點心比較特別, 傳統的如蝦餃和腸粉也處理得不錯, 皮薄餡鮮味夠精粹, 比起香宮價錢較相宜, 再加上高層海景, 這次我還是相當滿意.
2020-10-27 1543 views
今日黎到HOTEL ICON staycation因為疫情關係 唔想行黎行去同除戴口罩晚餐揀左呢間天外天食片皮鴨餐除左片皮鴨都係其他食物都係位上既先黎一小碟合桃餐前小食,非常香脆三樣小頭盤各自有不同風味當中鮑魚撻最為突出,撻皮酥香,鮑魚好淋好入味片皮鴨,望落好似好少但兩個人食絕對足夠呢度既片皮鴨係皮之餘帶少少鴨肉食落有油香,食多兩舊都有少少油膩感不過都好好味😋食到一絲絲既蟹肉羹蝦球賣相精緻,入口彈牙炒飯炒得夠乾身
今日黎到HOTEL ICON staycation
因為疫情關係 唔想行黎行去同除戴口罩
晚餐揀左呢間天外天食片皮鴨餐
除左片皮鴨都係其他食物都係位上既

先黎一小碟合桃餐前小食,非常香脆

三樣小頭盤各自有不同風味
當中鮑魚撻最為突出,撻皮酥香,鮑魚好淋好入味

片皮鴨,望落好似好少
但兩個人食絕對足夠
呢度既片皮鴨係皮之餘帶少少鴨肉
食落有油香,食多兩舊都有少少油膩感
不過都好好味😋

食到一絲絲既蟹肉羹

蝦球賣相精緻,入口彈牙

炒飯炒得夠乾身

2020-10-08 1667 views
難得平日放假可以同家人一齊食飯,揀左間高級中菜餐廳食午市點心理工大學校友仲有折!基本上所有職員既服務態度都好好,安排左我地一行4人坐係窗邊海景位,雖然外面陽光猛烈,職員亦細心主動詢問需唔需要拉薕摭光,但我地正正喜歡陽光既溫暖食物方面基本上午市精選點心既選擇並唔多,但我地都叫左5樣點心,加一個火鴨炆米。每樣點心都幫我地分成4份,方便我地唔使自己切割食物😍係咁多點心入面,最令人驚艷既菜式係舊叉燒🐷叉燒食得多,呢塊叉燒非常之軟稔!!雖然未到入口即溶嘅境界,但係嗰種眩惑嘅感覺實在係一般叉燒做唔到㗎除此之外,餐前小食係一小碟既琥珀合桃,甜甜的很開胃
理工大學校友仲有折!

除此之外,餐前小食係一小碟既琥珀合桃,甜甜的很開胃
2020-10-05 1390 views
第一次咁高級點心,媽咪話想試,就一次咁多天外天係唯港薈28樓,個VIEW勁正點心有腸粉,好滑好香炒河,每條河粉都好平均有味又完整無斷蘿白糕焦香好味全部都好高級好有水準
第一次咁高級點心,媽咪話想試,就一次咁多
天外天係唯港薈28樓,個VIEW勁正
點心有腸粉,好滑好香
炒河,每條河粉都好平均有味又完整無斷
蘿白糕焦香好味
全部都好高級好有水準
2020-10-04 995 views
之前睇咗有碗話碗,我男友鐘意食鴨一直話想試,但之前因為疫情食唔到,今次終於等到去試呢間米芝連推介嘅餐廳了(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)平時單叫每人要六百幾,今次買hotel icon個foodcation 就可以加$200要埋,叫做抵玩啲。平時好少食咁貴,但係三週年紀念就食貴一次🤤天外天為於28/F,一入去見到裝修同景觀係好靚,因為佢係食fusion 粵菜,所以裝修都唔係好中式嗰啲,而係偏向西式。簡單講就燈光好暗,每枱有個燭台水壺照明,三面都係落地大玻璃,如果坐正個維港真係好靚,但可惜我哋個玻璃係對紅隧,望塞車景🥺一坐低先每人上一碟小食🌰琥珀合桃我都好少食,但今次依碟堅好食,兩隻字: 酥脆!ꕥ頭盤🥗青瓜海蜇頭開胃頭盤,味道酸甜,海蜇好爽口!🔸鮑魚撻層皮香同酥脆,牛油味仲濃過鮑魚味,鮑魚就正常啦,有咬口唔韌,好好食!🐮安格斯脆腩絕對係誠意佳作!外層焦脆,有牛味,正!ꕥ主菜🦆港式片皮鴨好快就上我男友最期待嘅菜,麵皮、鴨肉、京葱、黃瓜、甜麵醬就一齊上枱鴨肉有八件,皮肉平均,唔會話一大嚿肉嗰隻,塊皮燒得好脆好香麵皮聽講係自家製,食得出較韌包汁唔會好易穿底,而且有陣

一坐低先每人上一碟小食

🌰琥珀合桃
我都好少食,但今次依碟堅好食,兩隻字: 酥脆!

ꕥ頭盤

🥗青瓜海蜇頭
開胃頭盤,味道酸甜,海蜇好爽口!

🔸鮑魚撻

🐮安格斯脆腩
絕對係誠意佳作!外層焦脆,有牛味,正!

ꕥ主菜

🦆港式片皮鴨
鴨肉有八件,皮肉平均,唔會話一大嚿肉嗰隻,塊皮燒得好脆好香
麵皮聽講係自家製,食得出較韌包汁唔會好易穿底,而且有陣咸香味~

🍲🦀生拆菜苗蟹肉羹
湯底用雞骨火腿之類熬成,係好濃嘅味道,但又唔係出面酒樓嗰種味精嘅味道,蟹肉一梳梳食落有鮮味!

🍲🦐宮廷海鮮酸辣羹
我特登揀咗另一款同男友share,個湯底好濃嘅酸辣味,都真係算辣,結果係食唔到海鮮味,只見到入面有隻好大嘅蝦,係好爽彈嗰種,我覺得依個有啲似碗仔翅,都係揀返菜苗蟹肉羹好啲🙈

🦐乾燒明蝦球
每人兩隻,個醬係甜酸味,蝦球好彈牙爽口,好味!

🦐🍚櫻花蝦帶子蟹肉炒飯
個炒飯嘅帶子同蟹肉切得比較碎,似作為點綴多啲,主要出味嘅都係靠櫻花蝦。
飯炒得粒粒分明乾身,個飯食哂個底真係一滴油都無,簡單得嚟又突顯到櫻花蝦嘅鮮味,真係唔錯( ´▽` )ノ

甜品
🥭楊枝甘露好重奶味,正正常常。

🌼桂花糕好重桂花味,食落都係正常魚膠嘅質地,我覺得桂花糕就無咩特別,唔太襯佢其他菜式。

🍪合桃酥,反而有驚喜,好香牛油味,特別係質地好酥脆

總括嚟講,係好好食嘅,值得一試!佢嘅食材都唔算係好貴價嘅食材,但每一道菜都係食緊廚師嘅功夫同配搭🤤
2020-10-03
Dinner
2020-09-29 644 views
為慶祝先生生日,今午一家三口到天外天。每次到Hotel Icon 都是到The Market 食自助餐。對Hotel Icon 的食物水準有信心。但今日到天外天,無論食物質素,服務及衛生環境也欠佳。絕對不會再去。我們叫了午市套餐,有點心、小菜,伊麵及甜品,$298每位。食物沒特色,有點咸及好像下了味精😣。份量很少,小菜份量只有平日的六分一😞。希望安排蛋糕為先生慶生,但侍應也沒誠意安排,最終放棄了☹️☹️在環境衛生方面,希望天外天小心分開收回的剩餘食物碗筷及準備上菜的新鮮食物,以免污染食物。
為慶祝先生生日,今午一家三口到天外天。
我們叫了午市套餐,有點心、小菜,伊麵及甜品,$298每位。
2020-09-29
$300 (Lunch)
Celebration
Birthday
2020-09-25 762 views
今日同男朋友黎食lunch 食點心由一開始入門口到食完野走人 全程大部分既侍應都好有禮貌好專業 有酒店服務質素應該有既水準呢點好值得一讚👍🏻啲碟污糟左亦好快會幫手更換新的啲野食食晒 經過既侍應見到都會幫手收 咁食物方面 整體都唔錯 都叫對得全個價錢🎃其實鮑魚雞粒撻都好有驚喜😽粒鮑魚係爽彈 唔韌易咬 加埋個底撻 真係好夾 😻而原籠黑糖馬拉糕都好食😋 有口感得黎唔會太甜 最驚食啲好淋既馬拉糕😹男朋友就話蜜汁叉燒高水準👍🏻 最基本半肥瘦先 口感夠軟夠多汁 唔會鞋颯颯🎃整體環境衛生乾淨🥰
今日同男朋友黎食lunch 食點心

其實鮑魚雞粒撻都好有驚喜😽
粒鮑魚係爽彈 唔韌易咬 加埋個底撻 真係好夾 😻

整體環境衛生乾淨🥰
2020-09-25
$300 (Lunch)
網上訂位有75折. 於是請咗假帶爸爸媽媽嚟飲茶.  入到嚟已經覺得怪, 點解唔係帶我地去平時食TEA SET個方向既? 原來係帶咗我地去間大房.  入到房已經坐滿咗幾枱人.  坐低後望下張枱. 摺枱嚟既^^".   waitress跟手放低咗個中間濕咗既白信封比我放口罩...... 我嗰刻既感覺係, 我係咪去咗美心酒樓.  既然嚟到, 就唔好諗咁多. 安心點野食啦.  但點完之後. 揾個人都難. 個房加埋我地應該都有成6枱. 但就得一個小妹妹係度serve.  搞到我都唔好意思吹佢. 幾經辛苦總於多個男既入嚟先可以叫住佢落單. 食物方面, 無乜特別想提, 就係美心酒樓水準, 只可以講唔難食. 但亦無咩驚喜.  不過你係比緊酒店既價錢 雖然之前食過幾次天外天既TEA SET都唔錯. 但今次既點心經驗真心差.  如果你話比我聽我係係茶樓飲緊茶既, 我會接受到叫極都無人, 全程零服務既水平. 但唔係係酒店掛^^"

2020-09-06 855 views
有個中長髮及肩既女waitress服務態度好,有道菜灌湯餃好耐無上菜,她有解釋下因為係即叫即做,而且會幫一路跟單。來這間店主要係沖住海景坐位而黎,不過太遲來,坐唔到靠近海景位。點心質素其實生煎包牙,春卷牙都夠熱,口感夠脆又唔錯不過覺得有個類似鼓油皇炒麵就好一般,總體黎講開頭仲覺得叫得太少野食,但最後我地一行3個人食都食到好飽。環境都幾安靜,目測其他枱既客人講野好細聲,個氣氛好安靜好岩d商務傾生意所以就睇下你鐘唔鐘意安靜啦,而我自己就覺得會拘謹左。

點心質素其實生煎包牙,春卷牙都夠熱,口感夠脆又唔錯

2020-09-06 785 views
餐廳的服務很好,職員態度殷切, 亦會細心為顧客介紹唔同嘅菜式,同大概份量以供參考。碰巧餐廳剛推出秋季新菜式,菜式新穎,清新可口。 食物整體而言,唔會感覺太油膩,太滯。長腳蟹肉丸伴香芒柚子沙律芒果併柚子做沙律好夾。 蟹肉丸脆口彈牙,帶有淡淡蟹肉香味, 加上芒果柚子沙律一起吃,感覺清新, 係一個唔錯嘅開胃菜。無花果鮮淮山炒黃牛耳無花果入饌,感覺清新美味。 和牛本身味香,鬆軟,再加上新鮮淮山一起炒, 整體感覺唔會覺太heavy。港式片皮鴨皮脆,但整體而言,唔算太有驚喜。荷香豉味雪魚蒸釀豆腐鱈魚豆腐本身淡口,加上豉汁,即刻變得清淡得嚟又惹味。金盞玉如意由多款素菜菌類合併嚟炒,係一道健康清淡嘅菜式。

長腳蟹肉丸伴香芒柚子沙律

長腳蟹肉丸佯香芒柚子沙律

無花果鮮淮山炒黃牛

無花果鮮淮山炒和牛

港式片皮鴨
皮脆,但整體而言,唔算太有驚喜。
港式片皮鴨

荷香豉味雪魚蒸釀豆腐

鱈魚豆腐本身淡口,加上豉汁,即刻變得清淡得嚟又惹味。
荷香豉味鱈魚蒸釀豆腐

金盞玉如意
由多款素菜菌類合併嚟炒,係一道健康清淡嘅菜式。
金盞玉如意

長腳蟹肉丸佯香芒柚子沙律
無花果鮮淮山炒和牛
荷香豉味鱈魚蒸釀豆腐
  • 長腳蟹肉丸伴芒果柚子沙律
2020-08-26 654 views
都算幾好,食左兩粒;留胃口。兩樣都幾好,80分?但唔會嘩一聲(100分)個種好。但撻皮對我黎講太甜,只食左一小角;鮑魚係淋既。燒賣唔得,好大豬油味,食落都好油,無食晒素餃普普通通,仲諗住唔叫餐,散叫點心,其中一樣想叫佢。好彩無咁做😬蟹肉都係食唔到鮮甜,入面有啲一舊舊既蟹肉唔知撈埋啲咩,好散收收既食落。其實唔明點解會無鮮味,係街市是但買啲海蟹蒸熟拆肉都鮮味架。陳醋珠唔夠味,單獨食一粒珠爆開幾得意。第二舊食上半件都唔係好感受到啲陳醋。老火湯,屋企煲個種,無話特別濃甜。蒸斑件,好滑好夠熱。炒牛肉飯都好高水準,夠鑊氣,但再少油啲乾身啲仲正。合桃露,勁勁勁甜。食左一啖就算飯食三啖都係廢事太頂肚,叫人同合桃酥都打包。佢剩係包左個飯,掉左合桃酥,好浪費。佢重新拎一份俾我,裝幾倍咁多。我都係想拎十粒左右返去食下。太多,放太耐我都會掉😂😂😂 主服務個位好好,但其他人上菜,會速度勁快放底野,講餸名又趕住咁,你唔會聽到佢講咩:呢個係luurlur......lur完即走。幾次都係咁 笑左😅

都算幾好,食左兩粒;留胃口。

燒賣唔得,好大豬油味,食落都好油,無食晒

其實唔明點解會無鮮味,係街市是但買啲海蟹蒸熟拆肉都鮮味架。

老火湯,屋企煲個種,無話特別濃甜。

蒸斑件,好滑好夠熱。

炒牛肉飯都好高水準,夠鑊氣,但再少油啲乾身啲仲正。

合桃露,勁勁勁甜。食左一啖就算