2021-06-03 1566 views
上網睇駱駝漆有咩食,呢一間係第一名、最出名,所以前排同咗朋友試咗佢哋個二人餐($796/2)🥰。原來有好多嘢食,一餐可以食到刺身、壽司、燒肉壽喜燒🤩,有選擇困難症嘅朋友都一定啱。時令沙律我哋撈勻先食,沙律主要嘅味道係香橙味🍊,我哋覺得比較特別,仲有啲橙皮添。因為一般前菜沙律可能都係和風沙律或者柚子醋沙律🥗,呢個新鮮感高。除咗有基本沙律菜之外,仲有雞肉喺入面😚。整個感覺好fresh,係一個好好嘅醒胃菜🤪。刺身盛當日刺身有廣島蠔、三文魚腩、拖羅、油甘魚、海蝦同時令嘅螢光魷魚。廣島蠔相當大隻,同電話差唔多🤩。店員指廣島蠔🦪比較淡味,建議可以加啲檸檬汁或者cocktail sauce. 不過我就咁齋食有夠味。(唔聽話🙈) 蠔味清新,帶海水味,唔會好鹹。食落去好滿足,蠔身大隻又厚肉,好想encore😋。其他刺身都好高質,三文魚肥美;拖羅入口即溶,師傅特意斷筋;海蝦大隻,有好多鮮甜蝦膏,唔會有陣腥臭味,唔新鮮咁😛。壽司盛當日有三款壽司,其中一款係海膽,另外係深海池魚同帶子,仲加個咗特色嘅柚子啫喱。海膽大件,其實都幾厚身,新鮮鮮甜😚。深海池魚肥美,帶少少爽。帶子都大粒,甜身。壽司飯軟硬適中。而柚子啫
上網睇駱駝漆有咩食,呢一間係第一名、最出名,所以前排同咗朋友試咗佢哋個二人餐($796/2)🥰。原來有好多嘢食,一餐可以食到刺身壽司、燒肉壽喜燒🤩,有選擇困難症嘅朋友都一定啱。

時令沙律

刺身

壽司
當日有三款壽司,其中一款係海膽,另外係深海池魚同帶子,仲加個咗特色嘅柚子啫喱。海膽大件,其實都幾厚身,新鮮鮮甜😚。深海池魚肥美,帶少少爽。帶子都大粒,甜身。壽司飯軟硬適中。而柚子啫喱面上鋪咗蟹柳絲,柚子啫喱幾清新,可以清一清之前食刺身有啲肥膩嘅感覺🤓。

日式燒肉
原來會有店員專人幫你燒肉,咁我哋有三款燒肉,包括薩摩牛、牛小排同牛舌😍,咁佢嘅牛肉係冇經過醃製🥩,所以食到原汁原味。

薩摩牛係A5和牛- 雖然係高級和牛,但佢唔會淨係得牛脂味,仲會出到香濃肉味🤤,做到一個平衡。因為佢係空腹部位嘅牛肉,所以食落就比較爽口。

牛小排- 睇牛小排個樣,佢嘅油脂分布都唔會比和牛遜色,呢款肉味更重,肉質軟冧。店員特別建議牛小排可以略加岩鹽調味,更出肉香😙。

牛舌- 牛舌大片薄身,口感爽身😘,正常發揮。

鍋物 (壽喜燒)
壽喜燒配咗M9和牛同北海道豚肉,每款都有五大片。和牛輕輕淥一淥已經夠晒,食落香牛味,又冇筋位,唔會韌,加埋生雞蛋就變得更滑身。豚肉來自北海道,肉味相對較重。壽喜燒入面仲有金菇、粉絲等食材,湯底帶甜。

總括而言,其實二人餐份量好多,我哋兩個都食到好飽🤤,仲有雪糕添。最好係餐廳可以一次過食到幾款日式料理,味道同食材都幾好。