2021-07-09 112 views
好友來公司接放工一起晚飯,我會請她到樓下五樓的「掌 壽司 」這間日本料理店多年來帶給我不少的美味記憶~ 今晚情客有信心一點也不失禮! 與好友來到料理店有禮的職員殷勤招待。 我們決定不散點而選擇一份二人前套餐 796元;時令沙律刺身盛壽司盛燒物鍋物甜品食物配搭很平均,想試的刺身,燒物都有!時令的木瓜沙律,清爽,醬汁酸甜清新很醒胃!刺身盛好豐富新鮮!有蠔,鏗魚,大拖羅,帶子,甜蝦,三文魚等。都是用上時令的食材。甜蝦很大隻!肉質甜嫩滑,拖羅入囗即溶很肥美,廣島蠔清甜爽口!三款精緻的壽司油甘魚,鳥貝,海膽壽司,每件大小適中,十分鮮味!燒赤魚一梳梳的魚肉十分嫩滑,有一夜乾的口感。爐具上枱準備上鍋物~壽喜燒鍋底清澈味偏甜,內有腐皮,冬菇,粉條,時令菜蔬等。澳洲M9牛肉和北海道豚肉~色澤鮮明,在湯上灼一灼佔點鷄蛋液更加鮮甜軟滑!甜甜的湯令粉絲,蔬菜更有日式風味!蜜瓜甜蜜蜜的!很享受這個二人套餐,好友大讚!服務,味道,每次都一樣的滿意!
今晚情客有信心一點也不失禮!
與好友來到料理店有禮的職員殷勤招待。
我們決定不散點而選擇一份二人前套餐 796元;
燒物
鍋物
甜品
食物配搭很平均,想試的刺身,燒物都有!

時令的木瓜沙律,清爽,醬汁酸甜清新很醒胃!

刺身
好豐富新鮮!有蠔,鏗魚,大拖羅,帶子,甜蝦,三文魚等。
都是用上時令的食材。

甜蝦很大隻!
肉質甜嫩滑,拖羅入囗即溶很肥美,廣島蠔清甜爽口!

三款精緻的壽司
油甘魚,鳥貝,海膽壽司,每件大小適中,十分鮮味!

燒赤魚
一梳梳的魚肉十分嫩滑,有一夜乾的口感。

爐具上枱準備上鍋物~

壽喜燒鍋底清澈味偏甜,內有腐皮,冬菇,粉條,時令菜蔬等。

澳洲M9牛肉和北海道豚肉~
色澤鮮明,在湯上灼一灼佔點鷄蛋液更加鮮甜軟滑!

甜甜的湯令粉絲,蔬菜更有日式風味!

蜜瓜甜蜜蜜的!
很享受這個二人套餐,好友大讚!
服務,味道,每次都一樣的滿意!
2021-07-08
  • 壽司盛六點
  • 時令刺身
  • 廣島生蠔
2021-07-03 516 views
觀塘嘅駱駝漆中心,除咗有嘢買之外,亦都有好多隱世餐廳,今日放工之後就嚟到呢一間掌壽司食日本菜這個二人套餐,價錢不貴,電話預訂還有九折,食到飽一飽,每人都只需三百幾蚊沙律揀了一個珍珠帶子雲耳沙律,擺盤很漂亮,就像一個藝術品,爽脆的雲耳,配上執咁軟諗而帶鮮甜的珍珠帶子,絕對係一道好吃的開胃前菜再來的,就是時令的刺身拼盤,刺身共有六款,當中還有鮮活的廣島蠔,每件刺身都是厚切,肉質帶有光澤,從外表已經看到新鮮肥大肉厚的廣島蠔,入口啖啖肉,一啖食落去,生蠔的鮮味於充滿整個口腔。相比法國蠔,雖然少了一浸海水味同重金屬的味道,但卻多了一份清甜的味道和爽脆的口感還有外表很吸引的拖羅,油脂分布得很平均,入口魚油香濃郁,肉質幻滑,鮮味不可擋食完刺身,還有三款不同的壽司,最吸引的有香蔥吞拿魚腩蓉和帆立貝壽司,帆立貝肥大肉厚,充滿光澤,將整個帆立貝放入口中,口感鮮甜吞拿魚茸壽司賣相好吸引,別看小那黑白芝麻,一點點的芝麻香,迅速昇華咗吞拿魚的鮮味,那入口即化的吞拿魚口感,搭配想珍珠米的飯團,實在一絕吃得半飽,還有汁燒野菜雞肉卷,雞肉肉質鮮嫩之餘亦帶有肉汁,咬入口,雞汁就在口腔中爆發出來,加上那一點點的芥辣醬,實

吃得半飽,還有汁燒野菜雞肉卷,雞肉肉質鮮嫩之餘亦帶有肉汁,咬入口,雞汁就在口腔中爆發出來,加上那一點點的芥辣醬,實在惹味

還有還有,壽喜燒來了,香香甜甜的壽喜燒湯底,有大量的野菜,感覺清新,再配上澳洲M9和牛,一路煮,令到湯底更加濃郁

黑毛和牛油花分布平均,入口很軟熟,充滿牛香

要更加好食,令到牛肉更滑,我比較喜歡將隨餐附上的熊本蛋攪勻再點嚟食,蛋黃有一點甜,同牛肉的肉香相映成趣,好夾

最後,食埋這個清甜的日本蜜瓜,為這一個晚餐畫上完美的句號
2021-06-22 892 views
一年一度520日嘛, 當然要同老公出去撐個枱腳啦~我地呢晚就去左觀塘食日本野-掌壽司。裝修都幾特別, 有好多個好靚既時鐘佢有個二人套餐, 價錢唔貴!2個人先$796(另加一啦)而且好似都幾豐富, 所以我地叫左來試!時令沙律沙律都幾開胃, 有粒粒帶子刺身肉, 仲有好多蟹籽, 蔬菜都好新鮮, 好食!刺身盛六點有三文魚腩, 拖羅, 螢光魷魚, 甜蝦, 油甘魚同日本蠔。三文魚腩超肥美!入口一咬落去, 油脂香到爆!!超滿足拖羅都好靚, 完全冇筋, 入口即溶! 甜蝦好新鮮, 又超大隻!!YUMMY!壽司盛六點個香蔥拖羅蓉壽司勁好食!!!個蔥好香!!其他海鮮都好新鮮好好食!最後仲有個柚子JELLY, 好refreshing!!日式燒肉 200g有3款肉: 美國產頂級牛小排 ,日本產A5和牛, 特選牛舌心~全部都係靚野呀!!仲要有店員在旁幫手燒, 完全唔洗自己落手, 爽呀!!壽喜燒鍋物燒完肉仲有個壽喜燒鍋!真係好豐富!!D牛係澳洲M9和牛來,油脂分佈真係好靚!豚肉都係北海道的, 都好靚!最後來返杯HK製雪糕做甜品, 好食呀!!呢個套餐料靚價錢又唔貴, 真係抵食又好食呢!!推薦!
一年一度520日嘛,
當然要同老公出去撐個枱腳啦~
我地呢晚就去左觀塘食日本野-掌壽司

裝修都幾特別, 有好多個好靚既時鐘

佢有個二人套餐, 價錢唔貴!
2個人先$796(另加一啦)
而且好似都幾豐富, 所以我地叫左來試!

沙律都幾開胃,
有粒粒帶子刺身肉,
仲有好多蟹籽,
蔬菜都好新鮮, 好食!

刺身盛六點

有三文魚腩, 拖羅, 螢光魷魚, 甜蝦, 油甘魚同日本蠔。

三文魚腩超肥美!
入口一咬落去, 油脂香到爆!!
超滿足

拖羅都好靚, 完全冇筋,
入口即溶!

甜蝦好新鮮, 又超大隻!!
YUMMY!
壽司盛六點

個香蔥拖羅蓉壽司勁好食!!!
個蔥好香!!
其他海鮮都好新鮮好好食!
最後仲有個柚子JELLY, 好refreshing!!

日式燒肉 200g

全部都係靚野呀!!
仲要有店員在旁幫手燒,
完全唔洗自己落手, 爽呀!!

壽喜燒鍋物

燒完肉仲有個壽喜燒鍋!
真係好豐富!!
D牛係澳洲M9和牛來,
油脂分佈真係好靚!
豚肉都係北海道的, 都好靚!

最後來返杯HK製雪糕做甜品, 好食呀!!

呢個套餐料靚價錢又唔貴, 真係抵食又好食呢!!
推薦!
2021-05-20
2021-06-20 411 views
觀塘掌壽司我真係好鍾意嚟呢間食嘢,之前來過兩次,雖然兩次身體都病病哋,所以都食得有啲唔係幾順利,今日再食好順利,好開心呀。侍應生好有禮貌招呼我哋,今天依然高朋滿座,果然高質素,所以我今日梗係要食食食啦!我哋叫咗個精選2人套餐~$796刺身盛~係時令當日刺身嘅,有廣島蠔,三文魚,拖羅,油甘魚,海蝦同象拔蚌。唔知係咪心情特別好呢,好鮮甜嘅廣島蠔超肥美,超大隻,入口滑捋捋,要分兩啖食啊!連啲海水都飲埋好鮮甜。👍三文魚肥厚,拖羅入口已經融化了超肥厚!海蝦鮮甜象拔蚌爽,食呢個刺身已經大滿足了。壽司盛~ 有立魚,帶子,碎吞拿魚蓉,重有一杯蟹肉蟹子啫喱柚子添,好鮮啊!帶子好新鮮,入口嫩滑鮮甜,再食埋杯柚子啫喱酸酸甜甜味道,這樣配搭幾得意。精選燒物~汁燒野菜雞肉捲及鹽燒日本茄子~雞肉內裏讓咗一些蔬菜,入口不覺肥膩幾特別,茄子好精緻細細條好靚,同香港嗰啲好唔同,好特別好味。鍋物~ 湯底係壽喜燒湯鍋,本人覺得有點甜,鍋內有薯粉啦金菇,豆卜,娃娃菜仲有其他配料菜等等。再配M9和牛同北海道豚肉,仲有一隻生雞蛋配搭添。M9和牛灼熱後,侍應生之前提醒我哋點生雞蛋進食,可能入口不太熱,所以可以一啖放曬落個口度,鎖住

我哋叫咗個精選2人套餐~$796

刺身盛~

三文魚肥厚,拖羅入口已經融化了超肥厚!

海蝦鮮甜象拔蚌爽,食呢個刺身已經大滿足了。

壽司盛~

精選燒物~

汁燒野菜雞肉捲及鹽燒日本茄子~

鍋物~

再配M9和牛同北海道豚肉,仲有一隻生雞蛋配搭添。

M9和牛灼熱後,侍應生之前提醒我哋點生雞蛋進食,可能入口不太熱,所以可以一啖放曬落個口度,鎖住啲肉汁好正呀~

仲有北海道豚肉,滾一滾就食得㗎喇,肉味濃郁,連啲薯粉都好好食呀。

真係食得好飽呀,今次係好開心好順利呢!最後雪糕甜品,飽到呢~真係好滿足一餐。

2021-06-10
  • 精選刺身定食
  • 時令壽司盛
  • 時令刺身
  • 廣島蠔
2021-06-03 1516 views
上網睇駱駝漆有咩食,呢一間係第一名、最出名,所以前排同咗朋友試咗佢哋個二人餐($796/2)🥰。原來有好多嘢食,一餐可以食到刺身、壽司、燒肉壽喜燒🤩,有選擇困難症嘅朋友都一定啱。時令沙律我哋撈勻先食,沙律主要嘅味道係香橙味🍊,我哋覺得比較特別,仲有啲橙皮添。因為一般前菜沙律可能都係和風沙律或者柚子醋沙律🥗,呢個新鮮感高。除咗有基本沙律菜之外,仲有雞肉喺入面😚。整個感覺好fresh,係一個好好嘅醒胃菜🤪。刺身盛當日刺身有廣島蠔、三文魚腩、拖羅、油甘魚、海蝦同時令嘅螢光魷魚。廣島蠔相當大隻,同電話差唔多🤩。店員指廣島蠔🦪比較淡味,建議可以加啲檸檬汁或者cocktail sauce. 不過我就咁齋食有夠味。(唔聽話🙈) 蠔味清新,帶海水味,唔會好鹹。食落去好滿足,蠔身大隻又厚肉,好想encore😋。其他刺身都好高質,三文魚肥美;拖羅入口即溶,師傅特意斷筋;海蝦大隻,有好多鮮甜蝦膏,唔會有陣腥臭味,唔新鮮咁😛。壽司盛當日有三款壽司,其中一款係海膽,另外係深海池魚同帶子,仲加個咗特色嘅柚子啫喱。海膽大件,其實都幾厚身,新鮮鮮甜😚。深海池魚肥美,帶少少爽。帶子都大粒,甜身。壽司飯軟硬適中。而柚子啫
上網睇駱駝漆有咩食,呢一間係第一名、最出名,所以前排同咗朋友試咗佢哋個二人餐($796/2)🥰。原來有好多嘢食,一餐可以食到刺身壽司、燒肉壽喜燒🤩,有選擇困難症嘅朋友都一定啱。

壽司
當日有三款壽司,其中一款係海膽,另外係深海池魚同帶子,仲加個咗特色嘅柚子啫喱。海膽大件,其實都幾厚身,新鮮鮮甜😚。深海池魚肥美,帶少少爽。帶子都大粒,甜身。壽司飯軟硬適中。而柚子啫喱面上鋪咗蟹柳絲,柚子啫喱幾清新,可以清一清之前食刺身有啲肥膩嘅感覺🤓。

日式燒肉
原來會有店員專人幫你燒肉,咁我哋有三款燒肉,包括薩摩牛、牛小排同牛舌😍,咁佢嘅牛肉係冇經過醃製🥩,所以食到原汁原味。

薩摩牛係A5和牛- 雖然係高級和牛,但佢唔會淨係得牛脂味,仲會出到香濃肉味🤤,做到一個平衡。因為佢係空腹部位嘅牛肉,所以食落就比較爽口。

牛小排- 睇牛小排個樣,佢嘅油脂分布都唔會比和牛遜色,呢款肉味更重,肉質軟冧。店員特別建議牛小排可以略加岩鹽調味,更出肉香😙。

牛舌- 牛舌大片薄身,口感爽身😘,正常發揮。

鍋物 (壽喜燒)
壽喜燒配咗M9和牛同北海道豚肉,每款都有五大片。和牛輕輕淥一淥已經夠晒,食落香牛味,又冇筋位,唔會韌,加埋生雞蛋就變得更滑身。豚肉來自北海道,肉味相對較重。壽喜燒入面仲有金菇、粉絲等食材,湯底帶甜。

總括而言,其實二人餐份量好多,我哋兩個都食到好飽🤤,仲有雪糕添。最好係餐廳可以一次過食到幾款日式料理,味道同食材都幾好。
去開觀塘附近工作,和朋友選了一間樓上餐廳食日本菜。餐牌有很多菜式,很多款式都想試,就索性叫了一個精選二人套餐。時令沙律有珍珠帶子配芝麻爽脆木耳及蔬菜絲,入口清新,增加食慾刺身盛有六款,包括廣島生蠔、鳥貝、三文魚腩、中拖羅、油甘魚、赤蝦。三款魚類都非常新鮮,三文魚腩是厚切的,魚油豐富。中拖羅入口順滑,不會有渣。廣島生蠔很大隻,海水味較淡,食落很肥美及清甜。赤蝦肉質鮮甜,蝦肉晶瑩剔透。壽司有三款,帆立貝勁大粒,表面有光澤,鮮味十足。吞拿魚蓉,配上黑白芝麻和蔥花,食落和中拖羅又另一種感覺。之後再食埋柚子果凍清清味蕾就開始熱食。汁燒野菜雞肉卷及鹽燒日本茄子滑嫩多汁的雞肉包著不同的蔬菜絲,口感豐富茄子燒得剛好,不會過油亦保留到蔬菜的水份。壽喜燒鍋物澳洲M9黑毛和牛肥瘦比例適中,牛味夠濃。北海道豚肉入口軟滑亦有各款配菜,例如冬菇和菜,吸收了湯底的精華 煮好的和牛點了熊本雞蛋更是畫龍點睛,令肉類更鮮味和滑最後食埋蜜瓜就非常飽了。餐廳佈置亦有心思,有一幅日本酒的牆身,令人仿如置身日本之中。
去開觀塘附近工作,和朋友選了一間樓上餐廳食日本菜。

時令沙律
有珍珠帶子配芝麻爽脆木耳及蔬菜絲,入口清新,增加食慾

壽司有三款,帆立貝勁大粒,表面有光澤,鮮味十足。

汁燒野菜雞肉卷及鹽燒日本茄子

滑嫩多汁的雞肉包著不同的蔬菜絲,口感豐富
茄子燒得剛好,不會過油亦保留到蔬菜的水份。

壽喜燒鍋物
澳洲M9黑毛和牛肥瘦比例適中,牛味夠濃。北海道豚肉入口軟滑

亦有各款配菜,例如冬菇和菜,吸收了湯底的精華

煮好的和牛點了熊本雞蛋更是畫龍點睛,令肉類更鮮味和滑

最後食埋蜜瓜就非常飽了。

2021-07-02 12 views
呢晚食食日本野, 同老婆去觀塘食。見到呢間掌壽司有個二人餐好似幾抵, 就叫來試下。先來個時令沙律,沙律的菜都幾新鮮, 仲有帶子粒同蟹籽, 鮮味得來有口感。壽司盛六點,有油甘魚,帶子同香蔥拖羅蓉,魚生都係厚切, 而且都好新鮮刺身盛六點有三文魚腩, 日本蠔, 拖羅, 甜蝦, 油甘魚同螢光魷魚。全部都好新鮮肥美!拖羅更係入口即溶日本蠔好大隻! 好CREAMY! 有海水味。套餐仲有包日本燒肉200g,有美國頂級牛小排, 日本A5和牛, 仲有牛舌心, 全部肉都好靚, 更有店員幫手燒埋, 好貼心!燒完肉, 仲有個壽喜燒!湯底甜甜地, 好好食!肉方面, 今次係澳洲M9和牛, 同北海道豚肉, D油花真係靚到呢!味道當然都係一流啦!最後仲有兩杯雪糕做甜品。呢餐真係大滿足!呢個價錢, 有咁多野食, 仲要咁高質, 真心CP值極高呀!!
呢晚食食日本野,
同老婆去觀塘食。

見到呢間掌壽司有個二人餐好似幾抵,
就叫來試下。

先來個時令沙律,
沙律的菜都幾新鮮,
仲有帶子粒同蟹籽,
鮮味得來有口感。

壽司盛六點,
有油甘魚,帶子同香蔥拖羅蓉,
魚生都係厚切,
而且都好新鮮

刺身盛六點
有三文魚腩, 日本蠔, 拖羅, 甜蝦, 油甘魚同螢光魷魚。
全部都好新鮮肥美!
拖羅更係入口即溶

日本蠔好大隻! 好CREAMY! 有海水味。

套餐仲有包日本燒肉200g,
有美國頂級牛小排, 日本A5和牛, 仲有牛舌心,
全部肉都好靚,
更有店員幫手燒埋, 好貼心!

燒完肉, 仲有個壽喜燒!
湯底甜甜地, 好好食!

肉方面, 今次係澳洲M9和牛,
同北海道豚肉,
D油花真係靚到呢!
味道當然都係一流啦!

最後仲有兩杯雪糕做甜品
呢餐真係大滿足!

呢個價錢, 有咁多野食,
仲要咁高質, 真心CP值極高呀!!
2021-05-20
2021-06-29 128 views
觀塘工廈隱世高質日本菜🤩🤩當晚叫左個2人餐,上每道菜(尤其係剌身壽司類),店員都會詳細講解每件剌身係乜同埋食既方法次序,剌身都十分新鮮同厚切,超滿足!!!剌身之後就上熱食主菜,主菜係sukiyaki,會配和主同埋豚肉,不過sukiyaki 就無乜驚喜了。仲有另一個熱食係魚,一樣無咩特別(因為剌身實在太吸引🤣)最後係甜品,個晚係密瓜,每一得一kai,略嫌份量有d少,食完唔係好夠喉🤣🤣🤣🤣
2021-06-28
  • 刺身
2021-06-23 38 views
環境幾好,非常闊落唔會好迫,我地安排坐既位置更有屏風隔住,好滿意呢個設計。我地揀精選套餐二人前,咩都有齊唔洗揀~要特別一講店員都好細心,每上一道菜都會介紹同建議食用次序或方法。二人前時令沙律食到有切粒既帆立貝,成個沙律酸酸甜甜,的確幾開胃二人前-刺身盛一共有六款刺身,店員會建議食用次序,三文魚好肥美,拖羅好厚身而且入口即溶,廣島蠔非常大隻,帶有海水味,不過就有少少腥。海蝦一樣大大隻,整體都好新鮮,值得再食二人前-壽司盛一共有三款壽司,整體都好新鮮,另外仲有個柚子啫喱配蟹柳,店員建議最後食,清新一下口入面壽司同刺身的味道。二人前-燒物汁燒野菜雞肉卷同鹽燒日本茄子,茄子整到菇外型咁,好好食,非常軟嫩,雞肉卷係用雞髀肉圈住蔬菜,食落好清新,仲有少少芥末醬,令味道無咁單調二人前-鍋物壽喜燒有兩款肉 - M9黑毛和牛+北海道豚肉。和牛既部分係牛板腱,肉質鮮嫩,配上日本生雞蛋漿,令肉質更加滑,豚肉幾有驚喜,食落唔會柴,而且豬味幾出,鍋入面更加大量蔬菜同粉,好滿足🔸甜品最後以密瓜作結尾,清甜既密瓜,一解食肉既油膩感,非常清新

二人前時令沙律
食到有切粒既帆立貝,成個沙律酸酸甜甜,的確幾開胃

二人前-刺身

二人前-壽司
一共有三款壽司,整體都好新鮮,另外仲有個柚子啫喱配蟹柳,店員建議最後食,清新一下口入面壽司刺身的味道。

二人前-燒物

二人前-鍋物

🔸甜品
最後以密瓜作結尾,清甜既密瓜,一解食肉既油膩感,非常清新

2021-06-22 75 views
觀塘上美食工廠區,裏面臥虎藏龍四圍都有,唔怕你打,至怕你唔食得,駱駝漆3期掌壽司,我哋兩個坐低、叫咗個二人套餐,880蚊落樓, 套餐包括沙律刺身壽司,燒物鍋物,套餐非常豐富, 今次沙律前菜唔作介紹,魚乾沙律都好味,想重點介紹下主食,刺身盛刺身淨一個入面包括有廣島蠔,三文魚拖羅,油甘魚海蝦象拔蚌, 清濃淡野,軟爽柔鮮,口感淨係刺身嘅層次都已經成個胃口到走曬出嚟。壽司盛 深海立魚-爽,帶子-軟潤,蟹肉-柔,蟹子-脆,吞拿魚蓉-回味,配一啲啫喱柚子汁,清爽甜微酸,哈哈,味道又過另一層喇,雖然唔多,簡單幾件壽司,一層一層食落去, 味道依然係層次分明。鍋物湯底帶甜,但係都冇影響食慾,薯粉我就好少食嘅, 因為個人喜好啦!有金菇蘿蔔娃娃菜,配m9和牛同北海道嘅豚肉,仲有一隻生雞蛋,打邊爐食火鍋用生雞蛋,係我小時候嘅至愛,因為湯滾肉熟,經蛋白過一過河,減一減溫度,入口唔會辣親,當然要睇胃口,經唔經得起,胃火得唔得就唔好立亂嚟啦!燒物精選 野菜雞肉捲燒汁,再加鹽燒日本茄子,一包搞掂曬!好味唔使多講!甜品雪糕 唔使諗一個 一個自己鍾意嘅 香港出產嘅雪糕 睇圖就知啦

刺身

刺身淨一個入面包括有廣島蠔,
三文魚拖羅,
油甘魚海蝦象拔蚌,

壽司
深海立魚-爽,帶子-軟潤,蟹肉-柔,
蟹子-脆,吞拿魚蓉-回味,
配一啲啫喱柚子汁,

鍋物

燒物精選

2021-06-22 74 views
同朋友懶得簡食咩, 直接就叫左二人餐, 又樣樣都有可以試到, hkd$796/2, 另收加一。餐廳環境很日式, 座位很寬敞私隱度高!🍴時令沙律沙律佢唔係沙律醬/芝麻醬, 而係淡淡既橙味, 酸酸甜甜非常開胃,  而且有不少既帆立貝刺身係面。🍴刺身盛 六點當日有三文魚腩、油甘魚、牡丹蝦、鳥貝、廣島蠔及大拖羅, 員工亦推薦我地依佢介紹既順序食用。刺身非常新鮮而厚切, 三文魚腩油脂豐富, 牡丹蝦好大隻又鮮甜,  鳥貝非常爽, 拖羅厚切無筋, 更加入口即融, 而最驚喜係有廣島蠔, 手掌大既廣島蠔加D檸檬汁及cocktail sauce, 入口仲有淡淡海水味非常滿足!🍴壽司盛 六點分別有帶子壽司, 中拖羅魚蓉, 鏗魚壽司,及柚子果凍。帶子大粒鮮甜, 而飯既份量細細舊岩岩好。吞拿魚腩打蓉質感綿密, 微微火炙既鏗魚壽司會較濃味所以師傅加上洋蔥乾及蔥中和味道。柚子果凍放上滿滿既蟹子及蟹柳絲, 以此作總結清清味蕾就可以開始食熟食。🍴汁燒野菜雞肉卷及鹽燒日本茄子雞肉卷包住野菜再配上芥末醬, 口感豐富而肉質嫩滑, 茄子燒得香脆配埋柴魚非常夾。🍴壽喜燒鍋物 澳洲產M9黑毛和牛及北海道豚肉壽喜燒鍋上菜時已經煮熟,

🍴時令沙律

🍴刺身盛 六點

🍴壽司盛 六點

🍴汁燒野菜雞肉卷及鹽燒日本茄子

🍴壽喜燒鍋物 澳洲產M9黑毛和牛及北海道豚肉
壽喜燒鍋上菜時已經煮熟, 有金菇、冬菇、娃娃菜、皇帝菜、南瓜、豆卜、大蔥及粉絲, 非常豐富而入味。M9黑毛和牛油脂分佈好平均, 輕輕淥一淥就夠, 再沾上日本生雞蛋, 入口順滑, 肉味濃郁而唔會韌。而北海道豚肉肉味相對較重又唔夠乾。

🍴是日甜品
最後以蜜瓜作總結, 非常滿足。
2021-06-21 37 views
最近香港的疫情不斷好轉,大家也回復正常生活,在觀塘十分有名的駱駝漆大廈,有一間主打刺身日本料理餐廳,今日一於嘗試一下.餐廳環境佈置充滿了日式風情,店員也十分熱情地招待.這個二人餐份量十足種類選擇又多.沙律加上自家製的醬汁十分之開胃.六點的刺身包括由大家比較少食的螢光魷魚,味道充滿了海水味,相信大家最愛也是入口即溶的大拖羅了,至於三文魚腩也十分之肥美令口腔充滿了一個新的體驗.至於壽司更加考驗廚師的刀工及握壽司的方法.和牛入口即溶十分之好味道.這個牛肉鍋分量十足有各式各樣的配菜.

沙律加上自家製的醬汁十分之開胃.

至於壽司更加考驗廚師的刀工及握壽司的方法.

和牛入口即溶十分之好味道.

這個牛肉鍋分量十足有各式各樣的配菜.

2021-06-21 19 views
觀塘駱駝漆大廈裏邊有好多outlet小店,亦有餐廳,今次幫襯一間同事介紹,抵食唔錯叫掌壽司嘅日本料理。由於唔想煩,就直接揀咗個二人套餐,包括有時令沙律,刺身盛,壽司,仲有燒物鍋物同甜品,都唔使$800,真係好抵😍首先上枱嘅係時令沙律,裏面有醃蘿蔔,醃酸瓜仲有刺身貝柱,椰菜絲及車厘茄,甜酸中帶有微辣,作為前菜非常開胃😘刺身盛分別有三文魚,牡丹蝦,油甘魚腩,大拖羅,赤貝及廣島蠔。師傅很慷慨,魚生每樣都切得很大片,當中油甘魚腩及大拖羅最新鮮,油份又豐富,食完滿口都係魚油香。壽司盛分別有灸燒鰹魚,帆立貝,同拖羅魚溶。當中以鰹魚最突出,因為魚味超濃,喜歡食魚嘅朋友一定超喜愛😍 再嚟嘅就係烤雞卷,以日本嚟嘅雞髀肉捲住蔬菜先煮後燒香,然後切片上枱,再混入芥末醬,上面鋪滿木魚絲,口感味道豐富有層次👍鍋物係壽喜燒嘅湯底,肉類有澳洲和牛及北海道黑豚肉,份量唔算好多,但已經足夠二人享用,因為湯底裏面已經有大量嘅蔬菜同埋吸湯嘅腐皮。而牛肉就鬆軟油份豐富有牛香,豚肉就爽脆有口感,各有千秋。甜品係北海道最時令嘅蜜瓜,清甜潤喉,食完即刻想Encore😘😍駱駝漆大廈其實當中都有啲高質小店,今次掌壽司就有意外驚喜,以呢

駱駝漆大廈其實當中都有啲高質小店,今次掌壽司就有意外驚喜,以呢個價錢而食到嘅食物質素,覺得已經非常滿意👍👍