3 day(s) ago 0 views
放工山長水遠專登走去觀塘拎狗罐頭乾脆食埋晚飯先番屋企上網搵呀搵見到位於駱駝漆大廈五樓嘅掌壽司好似幾好評決定就食佢日式年糕年糕口感軟糯煙韌加埋紫菜鋪面燒咬落脆脆地咁連平時唔太鍾意年糕嘅我都覺得幾好食雞泡魚乾雞泡魚乾應該係加咗啲味淋落去燒食落幾鮮甜而且剪成條配沙律醬食夠哂惹味用嚟佐酒啱哂時令刺身盛五款時令刺身: 三文魚肉厚切肥美;油甘魚肉細緻滑嫩;牡丹蝦肉細綿清鮮;帆立貝粒肉厚彈嫩;活赤貝肉爽脆清甜火炙左口魚邊壽司/蟹膏軍艦/香蔥吞拿魚腩軍艦左口魚邊魚脂豐富經過灸燒油潤甘香;滿滿嘅蟹膏醬鹹香甘甜絕對真材實料;吞拿魚腩打蓉質感綿密柔順簡單配搭碎蔥已經好正雞肉野菜卷雞皮焦脆同時雞肉保持嫩滑多汁配搭野菜口感豐富得嚟又夠清新輕盈吉列廣島蠔吉列漿粉透薄炸完金黃酥脆咬落廣島蠔肉飽滿鮮嫩新鮮熱辣食嘅仲有少少爆汁真心要試澳洲和牛壽喜燒鍋配烏冬壽喜燒鍋醬油甜香濃醇加埋野菜煲煮柔順溫和澳洲和牛牛脂香濃而且油花細密蘸埋溫泉蛋汁口感更加柔嫩
放工山長水遠專登走去觀塘拎狗罐頭乾脆食埋晚飯先番屋企

澳洲和牛牛脂香濃而且油花細密蘸埋溫泉蛋汁口感更加柔嫩
2020-11-18
  • 吉列廣島蠔
5 day(s) ago 36 views
到觀塘交換物資順道晚飯, 朋友揀了駱駝漆的掌壽司, 以為只是普通壽司店, 去到店裡卻有驚喜地方比想像的寬敞, 桌椅間距離讓人有舒服的空間;  裝潢優雅帶點隱世, 難得的寧靜食店位處煩擾的工廈中, 有點別樹一格兩人不太餓, 朋友簡單的叫了帆立貝, 海膽及油甘魚刺身帆立貝色澤光潤, 未入口已知新鮮非常好味的海膽, 入口即溶, 不捨得即時吞下,  讓濃郁的味道在味蕾上游走多一會, 齒頰留香愛吃蠔的朋友點了廣島蠔, 讚口不絕, 海水味濃, 蠔身肥厚; 不吃只看也覺蠔肉非常 juicy另叫了的燒阿波尾雞軟骨, 咬口爽脆, 帶著油脂香味, 配著醃漬蓮藕交接著吃, 更好味還有雞泡魚干, 帶輕微焦香, 魚肉烟韌香脆 是夜大驚喜, 就是這份熊本和牛喜燒鍋, 和牛肉軟而綿滑, 點點的脂肪在口中散著油脂香, 不得了的好吃拌著滑滑的烏冬太好味,  明明已經吃不下還是忍不住清碗湯底香甜, 連蔬菜也被清底; 香菇吸滿了香甜湯底留待最後才吃, 仍帶著香軟滑溜口感以食材質素來說, 實在超班, 尤其和牛份量也比期望的多,  要 book mark 這裡日後再接再厲了.

兩人不太餓, 朋友簡單的叫了帆立貝, 海膽及油甘魚刺身
帆立貝色澤光潤, 未入口已知新鮮
還有雞泡魚干, 帶輕微焦香, 魚肉烟韌香脆
拌著滑滑的烏冬太好味,  明明已經吃不下還是忍不住清碗
  • 海膽刺身
  • 熊本和牛喜燒鍋
2020-10-15 2429 views
很久沒有來這裡吃東西了,這次經過附近辦完點事情就決定去吃個午餐吧🤤。看看餐牌有數款選擇,跟餐附送茶碗蒸/枝豆/麵豉湯,加購小食/飲品價錢便宜☺。💥廣島蠔 HKD$30,廣島蠔很大隻而且味道鮮甜😍,簡單直接吃味道已經不錯😋。這個套餐有加購優惠,一份有兩隻價錢便宜🤤。💥刺身定食 HKD$168,刺身包括海膽/三文魚/油甘魚/帶子/金目鯛/赤蝦。刺身食材新鮮鮮甜爽口,很快就吃清光了😆,簡單地配醬油拌飯吃挻好🤤🤤。💥牛肉壽喜燒湯鍋配白飯 HKD$128,這個鍋配料挻多,有豆腐/金菇/娃娃菜等等。牛肉肉質煙韌,湯底味道清甜☺,食物份量不過不失。💥燒雞皮 HKD$18,口感脆脆的還帶微微咸味,味道不過不失,這個小吃用來拌酒不錯😆。這個也是跟餐加購價,一份有2串。食物質素挻好份量不過不失,現在還有午市8折優惠😆,又可以便宜一點挻不錯呢❤。在觀塘工廈真的很多美食🤤,可以慢慢找尋好吃的🤭。

2020-10-14
$150 (Lunch)
2020-10-10 720 views
今日下午有事做,之前想同我的他去飽餐一頓,又嚟到以前工作嘅地方,食我好喜歡嘅日式料理😋嚟到掌壽司,見原來午市定食8折😍立即點刺身定食!而我的他則點咗牛肉壽喜燒湯鍋!刺身定食$168。刺身有三文魚、油甘魚、帆立貝、赤海蝦、海膽同白肉豚(是日精選)!一上到枱,已經覺得好開心,每塊刺身都係厚切🤤三文魚油脂分佈均勻,好鍾意白肉豚同油甘魚新鮮肥美嘅味道🤩仲有,竟然有我最愛嘅海膽,味道鮮甜幼滑!呢個雜錦刺身好出色,配埋黏黏嘅壽司飯,好出色👍另外,要讚一讚茶盌蒸,蛋蒸得好滑、加上鮮甜高湯好好味😋牛肉壽喜燒湯鍋$128。雖然無提供爐火,但因為湯底夠熱,所以牛肉都好快可以剛熟😍雖然牛肉沒有油花,但勝在肉質嫩滑、肉味香濃、半點不靭🤤所以呢個鍋都好出色👍👍餐廳以貼牆酒架佈置,放滿不同酒類,加上枱、櫈款式時尚簡約,令人感覺好舒服😌八折後每人只是$133,因為有美味刺身,所以感覺都幾抵食👍👍

2020-09-26
$133 (Lunch)
2020-10-06 1680 views
趁限聚令放寬至四人,我們 十月之星馬上訂枱食靚牛shabu shabu,掌 壽司 電話訂枱有九折,地點係觀塘駱駝漆大廈好方便我哋,最緊要係佢最近推出 $498/位 任食 日本黑毛 和牛火鍋,食好一點慰勞自己,食多兩件都唔肉痛。雖然是120分鐘任食,和牛質素卻是高級火鍋料理之上,由前菜開始到甜品,食物質素跟服務都是很滿意!和風沙律鋪滿蟹子的和風沙律加上麻醬汁,特別開胃又新鮮。刺身壽司盛刺身有三文魚、帆立貝、油甘魚;外表光澤亮麗,大大片厚切,入口有油潤口感又不會太肥,新鮮度高。赤蝦壽司好味道啊!口感爽脆中柔軟幼嫩,雙重口感享受最鮮甜美味。熊本A5和牛小排 無限量添加今天晚上的主角不是熊本熊,而是 《A5 日本黑毛和牛牛肩胛 》& 《A5 日本黑毛和牛牛胸腹》A5 就是日本的極品和牛,A5 日本黑毛和牛牛肩胛 ,外表已經看得出是優質和牛,肉身呈現嫩紅色,入口好嫩滑,佈滿油花,肉味濃郁而且軟腍鮮甜。A5 日本黑毛和牛牛胸腹,脂肪如雪花般均勻分布,口感細緻,肉汁香甜,肥美肉嫩入口溶化,味道也相當好!北海道豚肉雖然我喜歡食牛,但北海道豚肉 也是不能錯過的,賣相對板,我個人喜歡吃八成熟剛剛好。入口

和風沙律
鋪滿蟹子的和風沙律加上麻醬汁,特別開胃又新鮮。

刺身壽司

熊本A5和牛小排 無限量添加

北海道豚肉
雖然我喜歡食牛,但北海道豚肉 也是不能錯過的,賣相對板,我個人喜歡吃八成熟剛剛好。入口挺討好,肉質帶一點脂肪,彈牙之餘仍能保持肉汁,味道濃郁口感綿綿。

野菜 無限量添加
每次添加都會完整一煲上枱,配搭昆布鰹魚湯底, 野菜新鮮翠綠,我們都吃得津津有味。

烏冬/飯 無限量添加
烏冬或飯配上流心蛋,幸福的滋味暖在心頭。

哈根大師雪糕
最後以哈密瓜雪糕作結,作為肉後甜品實在是太合適了。

Celebration
Birthday
  • 《A5 日本黑毛和牛牛肩胛 》
  • 《A5 日本黑毛和牛牛胸腹》
6 day(s) ago 0 views
環境好, 服務體貼.餐牌簡約而清楚.食材新鮮而味道偏淡, 個人反而覺得適合香港人口.魚生種類豐富,熟食都有水準.獨立廁所而整潔, 適合一家大細.因為壞了下一部升降機,變得較多人等待,唯一是上落樓層比較麻煩.
環境好, 服務體貼.餐牌簡約而清楚.
食材新鮮而味道偏淡, 個人反而覺得適合香港人口.
魚生種類豐富,熟食都有水準.
獨立廁所而整潔, 適合一家大細.
2020-11-22
2020-11-24 0 views
本來係去食另一間日本菜, 但book 咗嘅時間比之前嗰間一推再推, 朋友要擺食嗰間. 見呢間食評唔錯唔會差得去邊, 所以展轉就食咗呢間. 我地食咗2 個sets: 牛肉壽喜燒湯鍋配白飯, 壽司定食. 仲另叫咗2 隻廣島蠔.牛肉壽喜燒湯鍋配白飯 ($108): 壽喜燒甜甜地配牛肉好好食, d 牛肉都OK.  配白飯食一流.  亦有一堆菜同菇墊底, 朋友都食唔晒.壽司定食配黃金蟹膏飯 ($118): 壽司定食 唔會再叫. 壽司黎到, 心諗, 無光澤嘅, 新唔新鮮架, 仲要去行街, 怕要去搵厠所.  黃金蟹膏飯好好食. 好有蟹膏香同蟹膏味道.  薯條: 食之無味, 棄之可惜.  薯條本身我都好鐘意, 但唔係又淋又凍囉. 廣島蠔 ($30): OK. 大隻又飽滿.

牛肉壽喜燒湯鍋配白飯 ($108):

壽司定食配黃金蟹膏飯 ($118):

黃金蟹膏飯好好食. 好有蟹膏香同蟹膏味道.

廣島蠔 ($30): OK. 大隻又飽滿.
2020-11-08
$145 (Tea)
  • 牛肉壽喜燒湯鍋配白飯
2020-11-23 5 views
係我近期食過嘅壽司入面最好食嘅 叫左幾舊壽司 最鍾意食甜蝦同埋蟹膏 仲有軟殼蟹手卷 真係好好味 嗰種鮮味係 其他做唔到嘅 而且個飯都做到軟硬適中 個環境仲要坐得幾舒服 如果喺OpenRice訂座仲有九折添
2020-11-22 26 views
同朋友慶祝生日,一直聽講駱駝漆三期有好多cp值高既小店!試過真係要推介!依間小店環境好舒服,枱同枱之間隔離有番咁上下,無壓迫感,仲有私人空間,暗暗既燈光有一種放鬆既感覺😌當日一入去到就聞到好香既打邊爐味,忍吾住就叫左個北海道豚肉煱套餐,上枱太香噴噴,忍吾住食吾記得左影相😅估吾到一個咁普通既菜式,都可以做得咁出色!湯底甜甜的,吾會太濃,豚肉好味,加埋個烏冬,嘩,無敵,真係好好味!仲叫左個時令刺身盛,刺身係視乎當日小店來貨,邊樣特別新鮮就用嚟做刺身,果然係好味既!至愛海膽,吞拿魚都好正,生蠔都好味,不過我鍾意海水味重啲既😋食啊服務啊環境啊,依家小店都吾錯,對得住個價錢😆正!

食啊服務啊環境啊,依家小店都吾錯,對得住個價錢😆正!
  • 時令壽司盛
2020-11-22 8 views
個名叫掌壽司 諗住食生野實冇死兩個人dinner 哎左一個壽司set一個刺生set 埋單$4xx如果好食真係一d都唔貴 但佢既質素係半價我都唔會食d魚生既質素係果d外賣件裝壽司既level見好多其他客食熟食 可能熟食ok掛 如果係咁佢應該改名 叫掌熟食。唔好食唔緊要 但佢係觀塘工廈收呢個價錢真係好唔合理就算中環d壽司幾貴 人地起碼比到個合理質素好少寫食評 但真係好憤怒 成日諗住幫襯多d小店唔好比大財團獨大但咁既質素咁既價錢 叫人點幫襯
個名叫掌壽司 諗住食生野實冇死
如果好食真係一d都唔貴 但佢既質素係半價我都唔會食
d魚生既質素係果d外賣件裝壽司既level

唔好食唔緊要 但佢係觀塘工廈收呢個價錢真係好唔合理
就算中環d壽司幾貴 人地起碼比到個合理質素

但咁既質素咁既價錢 叫人點幫襯
2020-11-16
2020-11-21 27 views
今日朋友就帶我去呢間係工廈入面嘅日本料理! 一入到去見到佢嘅裝修都充滿日本氣氛,我地就叫左刺身拼盤,吉列炸蠔,厚燒牛舌,灸燒左口魚壽司,海膽軍艦,仲有壽喜燒鍋!首先講下佢嘅刺身拼盤!有三文魚,帶子,油甘魚,活赤貝,赤蝦。樣樣都好新鮮,好鮮甜。最中意佢地嘅活赤貝,夠曬爽口。至於壽司方面,我就最欣賞佢地嘅海膽軍艦,好濃嘅海膽鮮味!一流!佢地嘅吉列炸蠔都好好食,夠鮮味,juicy 多汁。最後講下佢地嘅壽喜燒鍋,牛肉好濃味,掛住濃郁嘅蛋汁,好夾好滿足,仲有佢地嘅配菜都好好味,因為吸收曬壽喜燒湯汁同牛肉嘅精華濃得黎唔會太甜!
今日朋友就帶我去呢間係工廈入面嘅日本料理!
佢地嘅吉列炸蠔都好好食,夠鮮味,juicy 多汁。
2020-10-21
2020-11-20 0 views
今晚和老公到觀塘海濱逛逛,吹吹海風,很是寫意。為了讓今天的約會來個完美的.,我們決定來吃一餐Omakase ,謝謝老公🙈🙈時令刺身盛我們先點了這刺身盛,有不同的魚生,還有大大隻蝦、拖羅和生蠔😍其中生蠔的海水味龍,而且非常大隻,吃下時感到非常滿足!拖羅的油脂分布平均及肥美,魚油香溢出,好味。Sushi omakase 廚師發板,即將新鮮的食材配上壽司飯,令人充滿期待又驚喜。有三文魚、拖羅、三文魚籽、左口魚和油甘魚等,雖然花多眼亂,但一見到壽司又垂涎欲滴。呵呵最喜歡吃的是,三文魚籽粒粒飽滿,咬下時魚油在口中久久不散!另外左口魚壽司也是我的最愛,左口魚燒過後的魚油香滲入壽司飯裡,非常滋味。三文魚和帆立貝也是一貫的水準,帆立貝大大粒,咬下是非常有口感。三文魚厚切,而且新鮮,果然不錯。最喜歡的是甜品,水信玄餅。味道清新,配上黃豆粉和甜甜的醬汁,作為飯後甜品的確非常好👍🏼

時令刺身

Sushi omakase

最喜歡吃的是,三文魚籽粒粒飽滿,咬下時魚油在口中久久不散!

三文魚厚切,而且新鮮,果然不錯。

最喜歡的是甜品,水信玄餅。

/ /超耐冇食壽司🍣壽喜燒啦🧡今日去開觀塘工廈,又見到呢間餐廳一於試下先,真係好隱世呀!✨刺身盛五點刺身有5款,都幾抵食!最欣賞係刺身夠凍,食落好鮮甜個人最中意係帶子同珍寶蝦!真係超大隻!!又彈牙✨火炙左口魚邊✨海膽軍艦✨香蔥吞拿魚軍艦總體3款軍艦壽司都唔錯!夠哂足料!海膽都好新鮮💕✨牛肉壽喜燒鍋二人前(配飯/烏冬)今次揀咗澳州和牛,比起熊本和牛價錢干啲,但都超濃牛味,仲配埋個蛋漿,點埋個蛋漿一齊食,口感仲多層次!個人中意食烏冬多啲,仲有個福袋咁,包得好靚呀😍沾滿壽喜燒嘅甜味✨吉列廣島蠔即叫即整,真係啱啱炸起,熱辣辣!值得再回頭嘅一間日式料理💕💕
/ /
超耐冇食壽司🍣壽喜燒啦🧡
今日去開觀塘工廈,又見到呢間餐廳
一於試下先,真係好隱世呀!

刺身盛五點
刺身有5款,都幾抵食!
最欣賞係刺身夠凍,食落好鮮甜
個人最中意係帶子同珍寶蝦!
真係超大隻!!又彈牙

✨火炙左口魚邊
✨海膽軍艦
✨香蔥吞拿魚軍艦
總體3款軍艦壽司都唔錯!
夠哂足料!海膽都好新鮮💕

✨牛肉壽喜燒鍋二人前(配飯/烏冬)

✨吉列廣島蠔
即叫即整,真係啱啱炸起,熱辣辣!

值得再回頭嘅一間日式料理💕💕
  • 刺身定食
  • 廣島蠔
2020-11-05 110 views
觀塘區嘅石屎森林居酒屋,已經唔係第一次嚟,但係今次真係有一個驚喜。疫情關係冇得出阜,唯有去下食下日本嘢位慰藉自己。今次我同朋友食咗個時令刺身盛,同埋熊本和牛壽喜燒。我揀嗰個刺身性性價比超高,佢有隻廣島蠔,真係好creamy,又大隻,又鮮甜。拖羅就唔使講啦,肥美到極點,另外有間8魚同秋刀魚都係爽口嫩滑。朋友就帶咗壽喜燒,壽喜燒入邊好足料,而且湯底真係好正,熊本和牛雪花面層,但係又唔會好油膩,真係恰到好處,最重要係每1舊牛肉都係切得好大塊,一口一啖真係好有口感。另外小食就嗌左雞脯魚乾,呢個永遠都係我嘅最愛,不過以日本居酒屋來講,性價比真係極高。
2020-11-04 117 views
已經差唔多一年冇去旅行,真係好掛住日本!記得之前曾經食過掌壽司唔錯,今晚決定同閨蜜重遊舊地食好西😋時令刺身盛:有海膽;蝦;吞拿魚;油甘魚同平時比較少見到嘅秋刀魚!店員推薦我哋秋刀魚夠新鮮可以唔需要點豉油同埋wasabi😊海膽鮮甜無苦澀味,而且份量多❤️吞拿魚厚切質感厚實無筋,油脂甘香👍🏻油甘魚口感細滑,入口充滿油香😍熊本和牛壽喜燒鍋:熊本和牛油花好靚,食落唔單止牛味好濃郁仲好似入口即溶咁😍😍壽喜燒鍋鹹甜適中,湯底仲有好多鮮甜嘅蔬菜同埋滑捋捋又豆味濃郁嘅豆腐👍🏻烏冬爽滑彈牙,上枱已經淥好咗,可以淨咁食或者放湯底再煮一煮都得😋本身擔心叫得太少嘢食,但食埋雪糕我哋兩個都已經好飽好滿足☺️

時令刺身盛:

熊本和牛壽喜燒鍋: