2021-04-11 582 views
如果你喜歡食炸豬排,炊豕店應該會係你個list度。炊豕店就係一家專門烹調豬肉的小店。銅鑼灣,中環,長沙灣都有分店,今次吃的是銅鑼灣店。作為”豬”的專門店,除咗豬扒,豬軟骨、豬手、厚餐肉等都有得食,而且在烹調上也花上心思。我自己都係鐘意食炸豬扒,入到嚟當然識做。蔥油豬扒飯 $64 (加餐肉 $10)秘製豬扒飯(肉燥汁) $60 (加煎蛋 $10)主角豬扒大大塊,新鮮炸起熱辣辣,炸得香脆好吃,而且豬扒香嫩不乾身。最重要唔係大而無當,係厚切,絕不吝嗇,大啖大啖咬落去,非常滿足。蔥油豬扒飯 - 在香脆炸豬扒加上蔥油的鹹香,會令你忘記炸豬扒既邪惡,食唔停口,難怪是最好賣的。另一碗豬扒飯則選擇配肉燥汁,肉燥汁香濃入味,配合酥脆炸豬扒,又是另一種享受。其實單單一碗豬扒飯都已經好夠份量,如果你想追求埋視覺上享受,可以好似我咁加隻煎蛋或加塊餐肉,成個畫面就更豐富。
如果你喜歡食炸豬排,炊豕店應該會係你個list度。
炊豕店就係一家專門烹調豬肉的小店。
銅鑼灣,中環,長沙灣都有分店,今次吃的是銅鑼灣店。

我自己都係鐘意食炸豬扒,入到嚟當然識做。
蔥油豬扒飯 $64 (加餐肉 $10)
秘製豬扒飯(肉燥汁) $60 (加煎蛋 $10)

2021-04-09
Type of Meal