2021-04-04 609 views
「柏斯」係我搬左黎粉嶺之後其中一間食得最多既餐廳,佢既意大利菜連我以前係諾士佛台返工嘅老公都話正宗,所以我地一有時間都會去,今次就夜晚黎,佢環境闊落,位同位之間空間充足,落地玻璃設計坐得好舒服。《Pizza Margherita》以前細個淨係食開Pizza hxx嘅Pizza,大個左之後pizza margherita變左我既pizza no.1,因為好鍾意芝士蕃茄羅勒葉既簡單而完美既配搭。「柏斯」既pizza餅底都夠薄身脆口,但唔夠煙韌,面頭水牛芝士同羅勒葉都冇焗過,所以pizza唔夠香同拉絲,再者pizza margherita既蕃茄汁同油香都非常重要,依樣都做得唔夠juicy,但勝在熱辣辣即叫即焗。《香烤鵝肝配車厘子汁》煎鵝肝又係我西餐最愛點既starter之一,鵝肝好厚身同大舊,底面都煎得好香口,但係切開後沒有creamy感覺,佢口感比較實身,但佢個sauce整得好出色,酸酸甜甜,加埋無花果火箭菜同多士,層次豐富。《慢煮伊比利亞黑毛豬肋骨配燒烤蜜糖醬和薯條》當日叫左個set dinner,黑毛豬肋骨加燒烤醬好惹味,因為佢係慢煮嘅關係,所以可以保留到肉汁,仲有即炸粗薯條都好好味呀

《Pizza Margherita》

《香烤鵝肝配車厘子汁》

《慢煮伊比利亞黑毛豬肋骨配燒烤蜜糖醬和薯條》
當日叫左個set dinner,黑毛豬肋骨加燒烤醬好惹味,因為佢係慢煮嘅關係,所以可以保留到肉汁,仲有即炸粗薯條都好好味呀。