2023-02-09
龍點心係lunch時間好難等位,同事又推薦要試佢既點心,所以今日選擇收工食,果然好快就有位餐廳裝修新穎,有別普通點心餐廳,點心款式都好多,有傳統同創新選擇一龍大滿足一籠入面有六款唔同嘅點心,啱晒想試唔同口味嘅朋友,每款點心都各有特色,而我最鍾意嘅就係蝦餃同松露野菌晶瑩餃,蝦餃皮薄餡靚,蝦肉爽彈有蝦味,松露野菌晶瑩餃有濃濃既松露味酸菜魚鳳眼餃蒸餃上面都會有塊魚肉,餡料會有酸菜同魚肉,仲有少少既微辣,真係似食緊酸菜魚肉鬆馬拉糕鬆軟嘅馬拉糕上有滿滿既鹹甜肉鬆,估唔到又幾夾黑金流沙包呢到既點心都係即叫即蒸,上到枱仲熱辣辣,打開個包就見到金黃嘅流沙脆脆富貴紅米腸粉腸粉包住類似蝦春卷嘅食材,所以口感好豐富!有腸粉皮既軟糯,春卷皮既香脆,同埋蝦肉既爽彈鳳爪排骨飯鳳爪夠淋又入味,排骨肉多夠味,蒸飯都吸晒餸既味道,米飯粒粒分明,配上甜豉油真係唔覺唔覺就食晒成個飯拉絲菠蘿包菠蘿包啱啱出爐,外皮夠晒酥脆,中間係鹹鹹香香既拉絲芝士,都幾特別
一龍大滿足
酸菜魚鳳眼餃
肉鬆馬拉糕
鬆軟嘅馬拉糕上有滿滿既鹹甜肉鬆,估唔到又幾夾
黑金流沙包
脆脆富貴紅米腸粉