2017-03-12
帶朋友遊銅鑼灣,夜晚去咗time square行街街, 朋友唔想喺time square裏面食連鎖店嘅餐廳, 想食啲特色同自家製啲嘅食物, 即刻諗起耀華街嗰度好多特色餐廳, 行到去百樂中心見到勁多人排隊, 研究咗門口啲水牌之後,決定去咗心之食堂試一試。我好欣賞佢呢度用環保菜單,客人可以喺膠片上面落order ,落完order擦咗去就可以循環再用。 菜單上嘅選擇大部分都係刺身,壽司,串燒及炸物為主, 都有十幾款飯類選擇俾你揀嘅, 不過呢度宵夜同朋友食串燒飲下酒都幾適合。我同朋友兩個女仔, 叫咗刺身串串,李小龍卷 ,心之火焰鐵板牛柳粒,大蝦天婦羅 ,三文魚茶漬飯 ,同埋芝士海苔蛋卷。呢度啲食物好精緻,完全係擄掠咗女仔嘅心。 你睇個刺身串串同埋李小龍卷咁精緻嘅擺設就知啦。 我哋叫咗兩款刺身串串,一個係黑松露帆立貝串(左),另一個係洋風吞拿魚串(右)。 我不得不讚嘆佢呢度對食物嘅配搭同心思, 每一個串串外面都有一片薄到透明嘅青瓜片包住個刺身, 帆立貝本身味道較清淡,佢配咗個鹹香 黑松露醬上去, 而吞拿魚本身已好鮮味,佢好巧妙咁用咗芥末籽醬比較開胃嘅味道去配合佢, 兩款串串都好好食。李小龍卷個
黑松露帆立貝串(左),洋風吞拿魚串(右)
李小龍卷
大蝦天婦羅