2019-06-29 383 views
放工約了老公到深水埗買野,經過鴨寮街見到一間小店個名幾特別~ 軟橋米苔目餐廳, 又見到店內坐滿客人,心想一定很好吃,所以即興入去試下。餐牌上米苔目這個字比較陌生,跟住看見店內有介紹米苔目原是傳統台灣米食,店主是出生於米苔目發源地的, 所以開設軟橋米苔目餐廳, 分享這個台灣百年傳統美食。當晚點了手拍青瓜$20,秘製豬大腸$32, 手工米苔目 (豬骨湯底 & 兩款餸) 加餸每款$9, 轉酸辣湯底加$3, 士多啤梨波子汽水$12, 凍檸多$10。手拍青瓜~ 蒜香味突出,青瓜爽口。秘製豬大腸~ 豬大腸洗得好乾淨, 炆得又淋又入味。手工米苔目豬軟骨湯底~叫了三個餸有鴨肉, 豬膶和生菜。 豬軟骨湯底味道清甜, 入口沒有味精, 生菜嫩口, 豬潤厚切爽滑, 米苔目外表有點似銀針粉, 口感比較細滑, 有點黏口的感覺。手工米苔目酸辣湯底~配三餸冬菇雞肉餃,牛肉,菜肉雲吞。 酸辣湯底的酸度可以濃一點, 冬菇雞肉餃餡料豐富, 冬菇味香濃, 牛肉味道普通沒有特別, 菜肉雲吞味道一般。凍檸多~ 酸酸甜甜, 第一次飲,感覺唔錯。士多啤梨波子汽水~ 不算太甜,用來送酸辣湯底一流。深水埗有很多不同的小店餐廳, 款式和味

手拍青瓜~ 蒜香味突出,青瓜爽口。

秘製豬大腸~ 豬大腸洗得好乾淨, 炆得又淋又入味。

凍檸多~ 酸酸甜甜, 第一次飲,感覺唔錯。

士多啤梨波子汽水~ 不算太甜,用來送酸辣湯底一流。

深水埗有很多不同的小店餐廳, 款式和味道都各有不同, 所以每次到深水埗購物都可以順路試一試, 今次又畀我發現這間特色小店米苔目, 下次到這裏又多一個選擇了。

秘製豬大腸

手工米苔目 & 兩款餸 轉酸辣湯底加$3

手工米苔目 (豬骨湯底 & 兩款餸)

士多啤梨波子汽水

凍檸多

2019-06-28
秘製豬大腸
手工米苔目 (豬骨湯底 & 兩款餸)
士多啤梨波子汽水
凍檸多
  • 手工米苔目(豬骨湯底&兩款餸)