The Place

Terms & Details:
Restaurant: The Place
Info:

2017-10-28 17602 views
近來卒之有啲秋意喇,一到秋天,唔多唔少都會諗起紅紅秋葉,秋葉又會諗起日本同韓國,雖然都有到訪過呢兩個國家,但就未試過晌秋季前往。今晚同老婆嚟「The Place」食自助餐,順道慶生,食物主題正正做緊「日韓秋祭」,顧名思義,就喺推出特色嘅日韓菜,未知能否做到出奇制勝。未進入餐廳,門口設咗個打卡位,原來有着數,拍張貼合主題有趣嘅相片,上載到IG,就有機會贏到雙人自助晚餐再食多餐,詳情可瀏覽官網,但個活動只去到30/11啫。小弟雖然都算食唔少自助餐,但The Place都喺第一次嚟,對個用餐環境感覺好唔錯,唔止環境闊落,樓底極高,所以,空間感極強,而一室以白色為主調,梳化椅又舒服好坐,整體感覺閒適。事後翻睇官網,先知餐廳設計出自名師。沙律輪到介紹食物區,食物嘅擺放都頗集中,唔會東一忽、西一忽。先介紹沙律區,因為,小弟慣於先由沙律落肚,開開胃,堅可以加強戰鬥持久力。除咗多款沙律菜、配料及5款醬汁外,仲有4款預製好嘅沙律,所以,選擇唔算少。沙律拼少少冷盤切腸喺小弟嘅慣性頭盤,沙律菜非常爽脆,醬汁選咗柚子醋搭意大利油醋,效果非常好,柚子味突出,口感更酸爽清新。預製沙律亦不俗,最鍾意喺嗰個紫薯沙律,
,而一室以白色為主調,梳化椅又舒服好坐,整體感覺閒適
。事後翻睇官網,先知餐廳設計出自名師。
沙律

沙律區
。預製沙律亦不俗,最鍾意喺嗰個紫薯沙律,粉糯清甜,而且,伴以沙樂美腸,鹹香細膩,確喺有個好開始
沙律區
冷盤小碟、韓國九節板

晌沙律區附近仲有唔少日韓食,如日式冷盤、冷麵、韓式九節板……等等,亦有即煎鵝肝多士,密密出,無可能樣樣都試晒,隨心揀咗幾樣試試:芝麻豆腐、蕎麥麵及九節板,稍後再試啲鵝肝多士。
冷盤小碟
韓國九節板
即煎鵝肝多士
芝麻豆腐口感好嫩滑,芝麻醬好香濃,而蕎麥麵入口溜,九節板喺韓國宮廷料理嘅前菜,一格格放上各類韓式前菜,依樣嘢老婆就最啱,所以,拎咗一整碟共享,佢話非常好食,口感清爽,各有唔同味道。
冷盤小碟
蕎麥麵
韓國九節板
養生燉湯

食咗唔少生冷嘢,來一盅燉湯暖暖身就最好,是晚喺川貝海底椰燉雞,由於我哋坐晌食物匿附近,睇住啲燉湯全晚不停供應,貨源充足。盅燉湯湯色清澈,卻足料無欺場,飲落清潤順喉,暖入心肺
養生燉湯
海鮮冷盤

呢度嘅凍海鮮陣容都唔弱,有兩款生蠔(紐西蘭、加拿大)、小龍蝦、凍甜、長蟹腳、龍蝦鉗、東風螺及青口。生蠔始終喺大家心目中回本嘅食物,所以,睇住駐場開蠔師唔停手密密咁開,以滿足大家需要。
海鮮冷盤
雖然小弟都鍾意食海鮮,但咪睇咁大碟海鮮「拼盤」淨喺我食,喺拎埋老婆嗰份。兩款生蠔都好食,口感爽脆,蠔味不俗,海水味又唔會太重;啲凍甜十分鮮甜,質感爽彈,長蟹腳一般都比較鹹,今次就無拎,但龍蝦鉗就要試試,蝦鉗處理過,所以,好易啪開啖啖肉,新鮮好食
是日湯品

食咗一轉凍嘢,又搵啲熱嘢緩和吓先,除養生燉湯,仲有一中一西湯供應,分別喺:蟲草花煲雞湯、雞蓉雜椒湯,老婆要前者,小弟就試試後者。
是日湯品
麵包籃

是日湯品旁就放咗好多款麵包,一共5款,個個都做成小圓包,有軟軟熟熟嘅日式包,有硬崩崩嘅歐陸包。
麵包籃
淨飲湯都喺寡啲,除了拎個小圓綠茶包之外,豪爽啲加件鵝肝多士,個湯就普普通通,但件鵝肝多士超美味,首先,啲鵝肝裁得好大件,夠晒睇頭,煎得外脆內嫩,塗啲芒果醬,入口滿滿油香而不膩,伴以脆口嘅多士,無得輸啦
雞蓉雜椒湯、鵝肝多士
熱盤專區

熱盤區就座落晌開放式廚房度,一系列熱盤,煎炒煮炸乜都有,當然有唔少日韓主題菜式,憑相片記錄有以下菜式,不過,可能有遺漏,請見諒。包括:韓式泡菜炒飯、清炒時蔬、豉蒜炒龍蝦鉗、韓式泡菜芝士焗龍蝦、一口和牛、日式免治雞肉串燒、韓式泡菜醬炒馬鈴薯、韓式辣味年糕、炸日本極黑豬扒、日式蝦天婦羅、印式烤餅、印度羊肉咖喱、韓式芝士炸雞伴薯條、蜜汁叉燒。
印度咖喱專區

同屬熱盤專區,但就僻咗一角擺放咖喱美食,包括印度香辣烤雞腿(伴薄荷乳酪、芒果酸辣醬、雜菜酸辣醬)、印式香料飯及印式黃豆薯仔馬沙拉,仲見到師傅不斷整印式烤餅,睇佢功架十足。
印度咖喱專區
先嚟第一碟熱盤拎咗8款菜式,試試胃納容量,有炒龍蝦鉗、焗龍蝦、和牛、免治雞肉串、炒馬鈴薯、炸極黑豚、印度羊肉咖喱及香辣烤雞腿,老實講,樣樣都好好食。龍蝦鉗拉蒜頭豆豉炒,惹味鮮香;龍蝦拉泡菜芝士焗,味道真喺幾特別;啲和牛又腍又有油香,正呀喂
;印度羊肉咖喱及香辣烤雞腿做得出色,前者軟腍羶香,後者辣勁足,雞腿肉入晒味
。免治雞肉串就一般般,炸極黑豚雖然咬落仍然脆口,始終炸完擺晌求而未喺即食,感覺差咗少少。
熱盤
烤肉專區

晌印度羊肉咖喱、韓式芝士炸雞伴薯條後面,原來仲有兩款烤肉:烤豬腩肉、紐西蘭肉眼牛扒,差啲走漏眼,薄薄哋要咗兩片伴啲新鮮生果一齊食,啲豬腩肉口感比較乾同韌
,但啲肉眼就好正,肉味濃郁,質感柔軟
。雖然唔喺烤菠蘿,但食肉眼配鮮菠蘿一樣唔錯。
烤肉
雜錦芝士站
食到呢度都真喺已經八乘幾飽,不過,本身其實都有打算晌食麵包時配啲芝士,不過,嗰刻真喺唔記得咗,結果就費事食,但都介紹一下佢哋有咩芝士供應:英國車打芝士、荷蘭艾登芝士及瑞士艾文頓芝士,此外,仲有啲自家調製嘅芝士醬。因為芝士屬奶製品,都比較易變壞,如果有啲透明膠蓋冚一冚會衛生啲。
雜錦芝士站
刺身壽司
因為覺得食親自助餐,所提供嘅刺身壽司都喺大路貨色,所以,一般都較少會要,當晚所見,刺身壽司款式都唔算少,更有即製手卷添,但個人覺得吸引力唔大。而壽司檔設晌食物區最尾,唔知會唔會影響銷情呢,哈哈!
粉麵站
無打算食粉麵,一來食其他嘢都食到飽飽,太飽肚嘅粉麵就自然放棄,二來除提供清雞湯或日式豬骨湯外,餸料上又唔喺好有賣點,所以,就更加無衝動想試。留肚,攻陷甜品區先。
粉麵站
甜品、生果

甜品區就晌一入門口位,除款式多,而且,大多數都做得精緻養眼,尤其幾款主題蛋糕:意大利芝士蛋糕拉麵、北海道綠茶芝士餅、泡菜白朱古力紅桑子慕絲、韓式柚子蜂蜜蛋糕、魚塘水信玄餅……等等,做得維妙維肖,好有話題性,不過,有少少可惜喺似乎出咗一或兩輪就唔見翻貨,部份款式未有機會一試
甜品、生果區
不過,整體仍然有好多甜點,更不時轉款,去到尾都仲見到有新嘢出,所以,相片記錄都講唔晒。此外,甜品區並放有唔少新鮮生果,同樣,見佢哋都不時換款,更喺貨源十足。
甜品、生果區
講明留肚就真喺留番20巴仙空間食甜品,因為一早經過時見咁多選擇,識我嘅朋友都知小弟嗜甜,又點可以唔預留多少少位呢。一口氣拎咗11款甜品,先講碟上,日式綠茶蕨餅(伴紅豆、黑糖)、抹茶大福餅、草莓大福餅、檸檬批、意大利芝士蛋糕拉麵、北海道綠茶芝士蛋糕、半熟芝士撻;而後面小杯裝有韓式雪梨豆奶布甸、芒果奶凍、雜莓芝士杯、香桃啫喱。精巧得嚟款款都好食,尤其喺蕨餅、大福、檸檬批、綠茶芝士蛋糕、芝士撻、雪梨豆奶布甸、香桃啫喱,逐樣逐樣寫真喺可以寫多一大段,所以,長話短說,高質素
。咪以為啲甜品喺同老婆「些牙」,一來佢唔算好嗜甜,二來佢都真喺食到好飽,只喺黐我碟甜品揀少少試,所以,成碟都喺得我食晒,哈哈,超滿足

甜品拼盤
Movenpick雪糕

雪糕有晒成個瑞士Movenpick專櫃,一共提供8款口味:瑞士朱古力、雲呢嗱夢幻、冧酒提子、士多啤梨、藍莓芝士蛋糕、熱情果香芒、意大利奶凍及青檸檸檬,配脆筒又得,用小碗裝都得,仲有數款配料作添加。
Movenpick雪糕
小弟就梗喺揀碗裝,可以一次過試4球:瑞士朱古力、冧酒提子、藍莓芝士蛋糕、熱情果香芒,呢個品牌嘅質素無庸置疑,口感綿密富奶香,咩味道就出番邊隻味,味道突出,瑞士朱古力,濃郁兼混入朱古力脆片;冧酒提子,酒香強勁:藍莓芝士蛋糕,鹹甜細膩;熱情果香芒,酸香帶甜,總之各具特色

Movenpick雪糕
跟甜點,點都要搵杯香醇嘅咖啡相伴,簡簡單單一杯即磨咖啡,已經好足夠。
即磨咖啡
如果喜歡啤酒、餐酒或汽水餸飯,加$68可以任飲西班牙雜果酒、紅白餐酒、啤酒、果汁及汽水,呢類優惠當然要同枱客人一齊享用啦。
加錢任飲選項
唔喺瘋狂想飲酒或汽水,而想試試特色嘢,晌攞凍海鮮期間,發現佢哋提供三幾款日本直送嘅罐裝特飲($35/罐),唔平,但睇落頗特別,例如果汁加燒酌,喺咪幾有趣呢!
特色餐酒、裝特飲
自助晚餐嘅定價喺$608+10%(成人價,日至四及公眾假期),$648+10%(成人價,五、六及公眾假期前夕),因為,網上有唔少優惠,實價五百頭。食物方面,已經做到有質有量,而服務方面,基本嘅收碟、添水、食物補充……完全到位,所以,覺得物有所值
Dining Offer
Coupon