知道要黎尖沙咀,第一時間睇睇Openrice,名列前茅就係呢一間餐廳。見眾多「食家」推介沙爹,海南雞飯,喇沙,兩人行就點左以上三樣加一杯青檸梳打。 海南雞飯 第一樣上菜既菜式係海南雞飯,以生菜絲薦底的海南雞,淺綠色的薑蓉,黑醬油,以及辣椒醬,配合一碗椰菜湯及顏色適中的油飯。整體賣相不錯。雞質頗為嫩滑,但毫無自身的味道,三小碟醬油不夠濃,尤其精華(至少我咁諗)黑醬油唔好味。老實說並不似Openricer所講咁好味。油飯有香味,食落去一粒粒,但一樣無味。碗湯尚可,應有水平。 喇沙 一樣,賣相很好,椰汁味好香,湯底個樣夠濃,但食落就。。味道頗淡,連鎖店沙爹王仲好過佢。料唔夠足,唯獨蝦幾爽,而豆卜,魚旦,芽菜點煮都係咁。一碗湯粉麵精華係湯底,如果湯底唔好碗湯粉麵已經失敗。湯底好似好濃,杰身,但食落就兩碼子既事。 沙爹(雞牛豬) 似乎係我地兩人對呢樣野太大期望?最後上菜係呢樣,但最失望都係呢樣。上碟賣相一樣唔錯,青瓜作為件碟,錦上添花。友人拿起一串牛,點少少沙爹醬,見佢咬得好辛苦,就知呢碟野咩料子。我就先試雞串,一樣點少少沙爹醬,咬落去,點解凍既???以為佢即叫即燒,原來唔係。沙爹帶少許酸味,正
知道要黎尖沙咀,第一時間睇睇Openrice,
名列前茅就係呢一間餐廳。

見眾多「食家」推介沙爹,海南雞飯,喇沙,
兩人行就點左以上三樣加一杯青檸梳打。

海南雞飯

第一樣上菜既菜式係海南雞飯,
以生菜絲薦底的海南雞,淺綠色的薑蓉,黑醬油,以及辣椒醬,
配合一碗椰菜湯及顏色適中的油飯。
整體賣相不錯。

老實說並不似Openricer所講咁好味。
油飯有香味,食落去一粒粒,但一樣無味。
碗湯尚可,應有水平。

喇沙

一樣,賣相很好,
椰汁味好香,湯底個夠濃,
但食落就。。
味道頗淡,連鎖店沙爹王仲好過佢。
料唔夠足,唯獨蝦幾爽,
而豆卜,魚旦,芽菜點煮都係咁。
一碗湯粉麵精華係湯底,如果湯底唔好碗湯粉麵已經失敗。
湯底好似好濃,杰身,但食落就兩碼子既事。

沙爹(雞牛豬)

似乎係我地兩人對呢樣野太大期望?
最後上菜係呢樣,
但最失望都係呢樣。
上碟賣相一樣唔錯,青瓜作為件碟,錦上添花。
友人拿起一串牛,點少少沙爹醬,
見佢咬得好辛苦,就知呢碟野咩料子。
我就先試雞串,一樣點少少沙爹醬,
咬落去,點解凍既???
以為佢即叫即燒,原來唔係。
沙爹帶少許酸味,正常與否我唔知,
但起碼我平時食開既沙爹唔係咁。
雞肉豬肉肉質不錯,夠腍身,
但牛串真係唔講唔得,唔熟兼咁硬,點食?
失敗。

最後好快講埋杯梳打,
兩隻字:冇味。

好啦講完,呢間野好評:劣評 = 4:1,
覺得呢間野唔值400幾個好評,
樣樣推介既樣樣唔掂,
Openrice「食家」好多都係見Openrice排得前就走去試,
去之前就好主觀地幫間餐廳寫下正面形象。

以前間餐廳係唔係好我唔知,
但一向都係咁,間野愈黎愈出名,質素就愈黎愈差,
我相信呢間餐廳都係咁。
Other Info. : 記住每人條脷生係自己到, 我認為既唔代表每人都咁樣認為。
2012-03-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)