=========================📍尖沙咀星馬菜老店 -- 好時沙嗲🌶尖沙咀好時中心呢到隱藏咗一間開業超過三十年嘅老店,主打正宗星馬菜😍上個星期小編就同男朋友一齊去試下🤪餐廳喺走廊嘅盡頭,有少少難搵,我哋嗰日都要問下管理員先搵到🤣餐廳環境簡約乾淨,無太多花巧,以食物取勝👍🥰------------------------------⭐️喇沙($51)小編其實係衝住呢個喇沙而嚟🥰🥰首先真係超大碗,米粉嘅份量好多!兩個人share食應該都無問題🤭喇沙湯底濃厚,飲落咖哩同椰味好突出好香,後勁滲出陣陣微辣,好惹味🥰惟欠缺蝦香有少少扣分🤭呢間嘅麵底只用上米粉,無加埋油麵🙈米粉好掛湯,啖啖索盡湯底嘅精華😆不過相比之下配料方面就略為失色,蝦好細粒所以唔係好食到蝦味,豆卜亦都麻麻哋,油益味有啲重😂魚蛋就正正常常唔太特別🙈整體嚟講小編覺得湯底同麵底都唔錯嘅,份量亦夠多,不過係配料有少少失色🙈------------------------------⭐️海南雞飯($55)海南雞份量同樣好多,而且仲去晒骨啖啖肉🤪🤪加上薑蓉配埋油飯一齊食真係perfect match!-------------
=========================
📍尖沙咀星馬菜老店 -- 好時沙嗲🌶
⭐️喇沙($51)
⭐️海南雞飯($55)
賣相:7/10
地址:尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖
前往方法:尖東站P2出口
2020-09-12
2020-09-03 418 views
大人今日好介紹,去左呢間新加坡菜餐廳--好時沙嗲。位置唔難搵,尖東好時中心1樓,5點多去到食下午茶,門面有d眼熟。。。人唔多,探完熱搵個位坐低,望一望餐紙,好眼熟,懷疑應該十年前黎過,有緣,哈😄睇餐牌,價錢公道,叫個炒蘿蔔糕,同埋大家最愛的沙嗲串燒(半打),雞/牛/豬各2串,加杯珍多冰!好快上菜,先黎蘿蔔糕,有咬口,醬汁味濃,仲要有蝦仁,好食!然後串燒,唔算大串,但好食,沙嗲汁更加絕配!珍多冰,椰奶超滑,好飲,跟野食仲要半價!埋單連加一$135,平靚正。👍🏻另外想讚一下樓面姐姐,服務好👍🏻
大人今日好介紹,去左呢間新加坡菜餐廳--好時沙嗲。

好快上菜,先黎蘿蔔糕,有咬口,醬汁味濃,仲要有蝦仁,好食!

炒蘿蔔糕

然後串燒,唔算大串,但好食,沙嗲汁更加絕配!

沙嗲串燒

珍多冰,椰奶超滑,好飲,跟野食仲要半價!

珍多冰

埋單連加一$135,平靚正。👍🏻

另外想讚一下樓面姐姐,服務好👍🏻
2020-08-29
$67.5 (Tea)
炒蘿蔔糕
珍多冰
  • 星洲炒蘿蔔糕
2020-09-02 266 views
2人食,埋單只是$150!之前係網上玩遊戲拎到《生命之光》的免費換領券2張,見戲院開返,即刻帶屋企人去尖沙咀睇,順便係尖沙咀食下雪糕和食埋晚餐先回程,無意中發現左呢間抵食的店!屋企人叫咗海南雞飯,我就叫咗喇沙金邊粉,另外叫咗杯椰汁珍多冰和一份甜品--椰汁沙各米。👉🏻《海南雞飯》有飯有湯,雞下面仲超多生菜,多到食唔晒,屋企人唔咪好食菜,所以我把大部分生菜用來拌喇沙湯汁食😂👉🏻《喇沙金邊粉》湯底好濃,但是鮮味不多,有小型雞肉塊、蝦、豆卜、魚蛋等配料,金邊粉係超幼身的,而且份量真係好大碗,女仔一個人一定食唔晒,而且多到可以2個女仔share食添啊!我都是分左一半左右比屋企人食😆👉🏻《椰汁沙各米》由於餐牌無甜品樣睇,出於好奇而選了呢款甜品,來到先發現係椰汁西米露,但分別在於佢底部係放左焦糖,不過我無完全混合晒來食,因為焦糖多,會勁甜,只是把少少焦糖淋上面食就好了,寧願留返部分焦糖係底,食到最後因為太甜而食剩少少。👉🏻《椰汁珍多冰》由於我學過煮泰菜,當時學整珍多冰時覺得好甜,而且啲紅紅綠綠的啫喱又唔好食,所以每次都一定唔會叫珍多冰飲,今次都是屋企人叫的。但呢杯椰汁珍多冰改變左我對珍多冰的印象,飲
2人食,埋單只是$150!

👉🏻《海南雞飯》

👉🏻《喇沙金邊粉》

👉🏻《椰汁沙各米》

👉🏻《椰汁珍多冰》

但呢杯椰汁珍多冰改變左我對珍多冰的印象,飲落去唔會太甜,而且好濃滑,因為入面加左忌廉,所以飲落濃厚左,啲啫喱係綠色的,而且整得細粒好多,飲時易吸到,食落都唔會好甜,所以覺得呢杯椰汁珍多冰改良得幾成功👍🏻❤
2020-08-06 814 views
海南雞飯 $55 好入味好滑既無骨雞肉,加上雞油飯,超香!好妹!醬料正宗,飯有少少濕,但絕對唔會失望!炒貴刁 $51有鑊氣,夠熱夠火喉!香口入味,重口味少少!東南亞感覺返晒黎!好大碟!星洲炒蘿蔔糕 $61 蘿蔔糕同粉比例岩岩好,加埋香料,香口,份量足料,有少少油膩,川好夠鑊氣!。。📍即叫即炒,新鮮可口,食到老店既感覺。📍位置有少少難揾,係角落頭鬼鼠位,有時會唔開門。📍2個人叫2碟野就夠,份量都好多,好大碟。
海南雞飯 $55

炒貴刁 $51

星洲炒蘿蔔糕 $61

📍即叫即炒,新鮮可口,食到老店既感覺。
📍位置有少少難揾,係角落頭鬼鼠位,有時會唔開門。
📍2個人叫2碟野就夠,份量都好多,好大碟。
2019-10-06
$50 (Lunch)
  • 星洲炒蘿蔔糕
  • 炒貴刁
又想食平,又想食多餸,又想異國風情,最後揀咗呢個香港星馬菜老店:好時沙嗲。對上果次食已經係兩年前,因為位置遠離尖沙咀市中心,人流唔算多,好快入座。同友人都係大胃王,叫左唔少餸。HKD61 巴東牛肉:醬汁creamy,肉質夠鬆散易入口,亦非常入味,餸飯一流。HKD52 椰汁咖喱雞:有好多雞肉,雞肉嫩滑,椰汁份量多,淡淡椰汁味,唔同平時食開既泰式日式咖喱,味覺衝擊特別,又係餸飯一流!HKD51 半打Satay雞牛豬串燒:串燒燒得比較乾身粗糙,鎖唔住肉汁,但花生味醬汁夠濃,點綴不少。HKD52 楊洲炒飯:有蛋有蝦有蔥,賣相好好,食落飯香淡,食完重口味既餸會唔太特出。HKD10 香飯:叫太多餸,汁撈飯食一流。

椰汁咖喱雞

雞牛豬串燒

楊洲炒飯

HKD10 香飯:叫太多餸,汁撈飯食一流。
椰汁咖喱雞
楊洲炒飯
2020-07-04 721 views
放工等女友做完treatment,當然就要去醫肚,本身諗住求其食,打開去搜尋附近有啲咩好嘢食,第一版就見到好時沙嗲有好多正評,價錢又合理,所以去試吓。去到環境感覺都幾懷舊, 好有90年代快餐廳格局,開頭仲以為係先坐低再去收銀處買飛,點知原來都會有店員為你點菜,比個格局fake咗😅再評價下食物,味道超出我嘅預期,先講下個海南雞飯,雞肉相當嫩滑,雞皮同雞肉之間有透明啫喱,而且另附上三款醬汁,我特別喜愛佢自家製蔥油,配上雞肉一絕!再講下個油飯,飯濕度適中,不會很油,而且口感不錯有咬口,我女朋友不是米飯控都想叫多一碗!至於例湯就普通咁多星洲炒蘿蔔糕,相當野味,不會很辣,份量很多,而且吃完亦不會很滯,配上炒蛋說同蝦仁一起炒配搭很好。最後薑汁芥蘭比想像中少油,薑味都出,很好!整體來講性價比很高!下次會再返嚟試下沙爹!

至於例湯就普通

最後薑汁芥蘭比想像中少油,薑味都出,很好!

整體來講性價比很高!下次會再返嚟試下沙爹!
海南雞飯
星洲炒蘿蔔糕
椰青
  • 油飯
  • 炒芥蘭
同男朋友去完k11 仲煩惱食咩啦好 😖😖😖就去openrice到search一search,男朋友就話食好時沙嗲,因為好耐都冇食過,而我係冇食過既😀😀😀之後係帶路嘅時段,位置我覺得係有啲偏僻既,係一個舊式商場入面餐廳格局都係普通茶記咁~我哋就叫咗一碗喇沙,海南雞飯同埋半打沙嗲串燒海南雞飯我覺得中規中矩, 油飯唔係“ 孖寶”咁化學黄。反而喇沙有驚喜好濃味 最驚喜就係沙嗲串燒,沙嗲嘅花生味好濃好突出,豬同雞我就覺得最好食價錢以hea食黎講都係中等~ 有機會再食
同男朋友去完k11 仲煩惱食咩啦好 😖😖😖

餐廳格局都係普通茶記咁~

我哋就叫咗一碗喇沙,海南雞飯同埋半打沙嗲串燒

價錢以hea食黎講都係中等~ 有機會再食

喇沙

2020-06-14
$110 (Lunch)
喇沙
2020-06-24 430 views
尖沙咀一帶一向有唔少食海南雞既選擇,今次同同事黎到位於尖東好時中心嘅好時沙嗲,係間主打星馬菜式既老式餐廳。位置上非常方便,就有尖東站旁邊幾分鐘路途就能抵達。店內環境也算寬敞,由兩個鋪位分開兩個堂食區。而我這次點的當然是海南雞飯。佢成個飯包一個清湯同三碟醬料。先講飯方面,可以選擇油飽或者白飽,而我選擇了後者,份量都算係幾多,所以我都叫左少飯;湯方面就算係正正常常不過不失;而海南雞方面都做得相當不錯,去骨雞件都微微泛出雞油,食落口十分嫩滑,而且份量夠多。唯獨用作伴碟的菜有點多,感覺有點浪費。以尖東一帶黎講,好時沙嗲算係性價比唔錯既平民快餐,想要飽滿感,係lunch唔錯既選擇。

$65 (Lunch)
2020-06-21 305 views
今日晏晝自己一個舊地重遊,個裝修點佈置就唔使多講啦,之前都介紹過,同樣都係好時沙嗲,但係今次要食嘅唔係廣為人知嘅海南雞飯而係巴東牛肉,咁就好快咁嚟到喇,即刻試一啖,再試多一啖白飯夾呢個真係冇得頂,極力推介呢個巴東牛肉
2020-05-27 816 views
有好幾年沒有來過「好時沙嗲」,這間老店之前有裝修過,但裝修後格局依然和以前差不多!海南雞的上菜速度依然和以前一樣快,基乎一點就來!雞肉依然嫩滑,無骨,啖啖肉,雞皮好薄,脂肪不多,吃了也沒有罪惡感,用來伴吃的醬油是靈魂,好香好好味😋!同時點了白飯和油飯,油飯充滿雞油香,略嫌有點過油,雞油下得重手了!「排骨茶」是我們經常叫的「肉骨茶」,湯太淡味,只有少許藥材味,一丁點胡椒味也沒有,排骨肉質很軟,夠入味!用瓦煲上枱,湯內只有3塊排骨,煲反而大,搞笑!因為有小朋友,點不了辣的通菜,店員建議可點「蒜蓉炒雜菜」,味道不錯,有鑊氣,但用料不行,炒雜菜內竟然有青瓜、沙葛,很奇怪!紅蘿蔔🥕太硬身!我很喜歡吃串燒,基本上夠入味,燒得夠香,我就滿意!這次我是第一次吃到難吃的串燒!記憶中以前來時它是必點菜式,這次很失望喔!點了雞肉和豬肉相併,兩樣的肉質吃起來都「霉霉地」,配串燒同吃的沙嗲醬味道偏酸,有點怪!吃了兩串就放棄了!只能說,這兒已經大不如前,只有海南雞飯仍然出色。

海南雞的上菜速度依然和以前一樣快,基乎一點就來

海南雞

只能說,這兒已經大不如前,只有海南雞飯仍然出色。
2020-05-23
$100 (Lunch)
2020-05-24 472 views
好多年前幫襯過,一路以為已經結業,點知見到朋友打卡,即刻上網查一查,原來又開返,嘩,即刻去食啦!水準保持,仲係一樣咁抵食。今晚得2個人,但都要點返之前喜歡嘅野食。 海南雞飯,肉骨茶(排骨湯),炒羅白糕,加多加多沙律。雞肉都算嫩,飯好香,但濕身少少,3個醬汁最好味甜豉油,個湯淡味。肉骨茶,有4件排骨幾好味,內有杞子同幾種藥材,味道不濃不淡,剛剛好,勁大碗,應該3個人都夠飲。羅白糕好惹味,有幾隻蝦,大讚😋😋😋食吾停口。加多加多有好多沙葛,正! 個沙嗲好好味。其實我地2個係細食嘅人,但我地竟然係20分鐘就清左呢4碟吾細嘅菜
水準保持,仲係一樣咁抵食。

羅白糕好惹味,有幾隻蝦,大讚😋😋😋食吾停口。

加多加多有好多沙葛,正! 個沙嗲好好味。

• 加多加多
  • 炒蘿蔔糕
2020-05-21 417 views
經典沙爹名店足料補身骨茶惹味蟹汁煎蛋7/10好時沙爹應診起碼有2-30年歷史,孩提時代已經來過。這次和朋友再來回味一下。在更新了的餐牌上找了很久都不見招牌沙爹,覺得很稀奇,原來在封面! 半打之中還可以隨意配搭。我們要了三串豬和三串雞:雖然雞肉不算很驚為天人,但豬肉醃得不錯,亦有肉汁。沙爹醬比起很多其他食肆濃郁和有花生香味,招牌菜確有實力。排骨茶(即我們叫的肉骨茶)是馬來西亞式的,藥材味較濃郁,沒有胡椒味。配料雖然簡單,但我們覺得這排骨茶很讚。有藥材獨特的香味,喝起來很順喉,很能下飯。據說這有去濕的功效,喝完確實覺得挺舒服。第一次吃蟹汁煎蛋。吃了一口之後發覺所謂蟹汁應該是用來炒蟹的汁而不是用蟹熬出來的汁。參巴辣醬加炒洋蔥,小小開胃的辣度和甜味,非常惹味,炒蛋既豐富又嫩滑,是一道很能下飯的菜色。最後追加咖哩角。(忘了拍照...)自家製的咖哩角鬆化之餘毫不油膩,餡料有軟熟的薯茸,香噴噴的咖哩香料和醃得入味的豬肉碎,令人回味。這裡還有很多有趣的南洋菜式,值得一試。
經典沙爹名店
足料補身骨茶
惹味蟹汁煎蛋
7/10

這裡還有很多有趣的南洋菜式,值得一試。

$100 (Lunch)
2020-05-19 320 views
<又到雞飯時🐓>好時沙嗲:海南雞飯$55 _好時沙嗲完全係尖沙咀嘅平民飯堂🤓,海南雞飯全日$55 ,碟雞大到,完全冇骨,雞肉都幾滑,唔會太肥,點特調雞醬同薑蓉食一流,至於油飯有米香,係粒粒飯,加D黑醬油送飯😋正喔,最尾飲埋碗菜湯,$55食雞飯,CP值巧高高☺️
<又到雞飯時🐓>

好時沙嗲:海南雞飯$55
_
2020-04-28 661 views
很久沒有光顧的店,再吃還能保持那一份味道真難得。印象中炒蘿蔔糕是我最愛的,今次點些不一樣的看會否帶來驚喜。叫了大大份的海南雞飯,油飯很香,加上醬油、姜蓉和辣醬簡直天衣無縫,不過略嫌雞件不夠嫩滑,配的也似乎不是雞湯,而是普通菜湯。另外的炒貴叼味道與炒蘿蔔糕相似,惹味香口但偏甜,搞笑的是它的配料像尋寶般,要咬著咬著才知道有臘腸。最後點了加多加多,一道印尼華僑應該不陌生的菜色。吃慣了用熟菜做的加多加多,他們放了生菜感覺奇怪,而且醬汁亦是同樣偏甜,令我更懷念家人親自煮的味道
很久沒有光顧的店,再吃還能保持那一份味道真難得。

2020-04-28 411 views
我地今次係兩個人黎食,分別叫左咖哩雞、星洲炒蘿蔔糕、馬拉盞炒通菜、半打沙嗲豬同雞串燒同薄餅roti!兩個人真係食到超飽🤣🤣首先講下個咖喱雞,我地配左薄餅點咖喱汁一齊食!d雞件好嫩滑,好入味,配埋個薄餅一齊食好正💓星洲炒蘿蔔糕其實即係XO醬炒蘿蔔糕,好惹味,仲勁大碟,我覺得夠四個人食D沙嗲串燒有雞、牛、豬揀,今次我地揀雞同豬,d肉稍為乾,不過味道都唔錯馬拉盞炒通菜就唔使講啦,一定唔會出錯,又係一個惹味之選👍🏻

馬拉盞炒通菜就唔使講啦,一定唔會出錯,又係一個惹味之選👍🏻