2020-09-28 1215 views
🎀熊妹去尖咀做面面扮靚靚,難得出到嚟就梗係順便食埋個晚飯啦。📌茶記、西餐食得太多,今次樹熊同熊妹嚟到《好時沙嗲》試吓另類啲嘅東南亞新加坡菜。📌位於尖沙咀好時中心,招牌菜主打沙嗲串燒,所以叫《好時沙嗲》個名一啲都唔難估丫!📌店舖環境唔算太大,根據政府嘅限聚令,主要間隔為四人枱。📌餐牌設計得都頗有心思💕,簡單易明,圖文並茂,特別係顏色上面嘅配搭令人望落感覺好舒服。📌食物分類有湯🍵、牛肉🐮、雞🐥、麵🍜同海鮮🦀。📌另一邊有沙嗲🍢、蔬菜🥦、飯🍚同飲品🍹。海南雞飯,$55📌樹熊不嬲都喜愛海南雞飯,當然要試吓啦。海南雞份量都唔少,有一大碟雞胸位,下邊就有生菜絲🥬承托住。雞肉有啲位嫩滑,有啲位實啲鞋口啲,味道唔係好出,都係要靠三款典型醬汁:酸辣醬、醬油同薑蔥調味。海南雞飯另外嘅經典就係碗雞油飯🍚,最緊要夠熱,撈上雞油,非常可口美味。仲有跟上一碗椰菜清湯,味道淡淡的,可以中和下雞油嘅油膩。星洲炒蘿蔔糕,$61樹熊鍾意食蘿蔔糕,又鍾意食星洲炒米,呢碟星洲炒蘿蔔糕仲唔係非佢莫屬?星洲炒蘿蔔糕味道偏甜,唔係平時食星洲炒米嘅咖喱辣味,不過同樣地有星洲炒米配料嘅蛋絲🥚、肉碎🐷同埋蝦🦐。一嚿嚿蘿蔔糕就係一嚿嚿粉團,

📌店舖環境唔算太大,根據政府嘅限聚令,主要間隔為四人枱。

📌食物分類有湯🍵、牛肉🐮、雞🐥、麵🍜同海鮮🦀。
📌另一邊有沙嗲🍢、蔬菜🥦、飯🍚同飲品🍹。
海南雞飯,$55
📌樹熊不嬲都喜愛海南雞飯,當然要試吓啦。

海南雞份量都唔少,有一大碟雞胸位,下邊就有生菜絲🥬承托住。

仲有跟上一碗椰菜清湯,味道淡淡的,可以中和下雞油嘅油膩。

星洲炒蘿蔔糕,$61

一嚿嚿蘿蔔糕就係一嚿嚿粉團,完全食唔到任何蘿蔔絲或者蘿蔔粒或者蘿蔔味,可能期望得太多會有點失望。

叻沙
叻沙,$51
📌樹熊主菜叫咗碟飯,咁熊妹就叫多碗麵啦。

麵食就當然唔少得新加坡主菜叻沙喇。

叻沙即係椰汁咖喱米粉,椰汁咖喱湯底非常濃郁同惹味,熊妹雖然知道飲湯底即係等於飲油,但是一次半次,唔怕啦。

配料有魚蛋,豆腐卜同芽菜,少咗一般叻沙應有嘅蝦、魚片同半隻蛋。

魚蛋幾彈牙,芽菜同豆腐卜索哂咖喱湯汁,真係值得一試嘅喇沙湯味。

沙嗲
沙嗲,$51
星馬菜,熊妹最鍾意就係食沙嗲串燒,因為串串烤肉,撈上沙嗲醬汁,真係好惹味。

份量有半打,雞、牛、豬各兩串。

烤肉燒得香香的,本身烤肉時已經搽上沙嗲醬汁好夠味,仲跟上一碟另一款甜甜的粒粒花生沙嗲醬,熊妹就沒有多點了,始終原汁原味係最好味。

📌有飯,有麵,有小食,四樣食物埋單$270,話貴唔貴,不過味道平平,都係食返茶記好過啦。🥴
2020-09-22
叻沙
沙嗲
  • 渻爹
2020-12-14 231 views
📍好時沙嗲 🇸🇬 大家成日都問邊間海南雞好食 ❓今次要介紹間正嘢俾大家🙈 ,暫時喺香港食過最好食嘅海南雞飯試過真係返唔到轉頭 🔥‼️,重點係個價錢仲超級抵食 💵,係尖沙咀地帶$60蚊有找,一開始聽佢個名仲以為淨係食沙嗲添 💁‍♂️,梗係唔係啦 😜 餐廳餐牌裏面仲有好多唔同星加坡同馬來西亞嘅美食,多到真係唔知揀咩好 🤗,想知我食咗啲咩就睇下面啦👇 ———————————————————海南雞飯🐔🍚 $55海南雞飯梗係必食啦‼️ 個飯份量都好多,啲雞全部都冇骨㗎,肉質鮮嫩,雞皮脂肪薄,雞油飯方面都做得好好,好重雞味油香,佢哋仲會跟3隻醬汁,甜豉油丶姜蓉丶辣椒醬 🌶,撈埋真係好好食 😋,湯就正常,飲完唔會口渴 😜 ———————————————————喇沙 🍜 $51喇沙好傳統好有星加坡嘅味道,喇沙湯底濃郁,椰汁味同咖喱味平衡好好 👍👍,米粉好入味掛湯,佢唔會好辣唔食得辣嘅人都OK,碗麵裏面有 魚蛋丶豆卜丶蝦 🦐,不過如果兩樣選擇我會揀海南雞 🙈🙈 哈哈———————————————————沙嗲串燒🍢🍢 $51沙嗲串燒🔥裏面會有六串,分別雞🐔丶牛🐂丶豬🐷 各兩串,串燒味道好好全部都入味,我自己就真
海南雞飯🐔🍚 $55
喇沙 🍜 $51
———————————————————
沙嗲串燒🍢🍢 $51
沙嗲串燒🔥裏面會有六串,分別雞🐔丶牛🐂丶豬🐷 各兩串,串燒味道好好全部都入味,我自己就真係好欣賞佢個沙嗲醬 😍,沙嗲醬好吃不特止,就會有粒粒嘅花生 🥜,嚟到必試 😎
———————————————————
環境 - 位於尖東一個舊商場裏面,環境似茶餐廳一間正正常常 😝 不過尖沙咀附近來講呢個價錢OK啦,‼️就算佢環境點樣我都一定會成日嚟食‼️

📍地址
好時沙嗲 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖
2020-11-18 385 views
故名思意,係開係好時中心入面既平價高質新加坡菜🤪一行入商場好似穿越左去舊陣時嘅香港,好唔真實。✨海南雞飯($55)呢個係必食💁🏻‍♀️份量好多,無骨海南雞肉質鮮嫩,雞皮脂肪不多。辣椒醬🌶️、甜豉油、姜蓉三款醬汁點雞撈飯一流🤟🏻油飯有淡淡油香,食曬成碗都唔覺膩😇✨叻沙($51)椰汁咖喱湯底微辣濃厚,唔似一般稀到好似水咁,米粉吸曬啲湯既精華。但配料方面就較少,只有幾粒小蝦仁、豆腐卜同魚蛋。✨雞、牛、豬沙嗲串燒半打($51)覺得雞最好食,牛有啲硬同韌,豬有啲鞋。不過要讚一讚個沙嗲汁,濃郁之餘仲有粒粒花生🥜點完串燒,用埋黎撈飯😹餐廳環景同一般茶餐廳無異,好適合一大班人Reu敘舊,可以叫多啲野食之餘,傾計唔洗就住就住先正。

✨海南雞飯($55)

✨叻沙($51)

✨雞、牛、豬沙嗲串燒半打($51)

海南雞飯($55)叻沙($51)雞、牛、豬沙嗲串燒半打($51)
2020-10-17
2020-11-16 209 views
This restaurant has been repeatedly recommended by my SEA friends and finally it was my turn to go. The chicken rice had a nice colour that raised my expectations and although it wasn’t exactly like the chicken rice you get in Singapore or Malaysia, it is pretty darn close in Hong Kong.😂😜
2020-11-08 395 views
好時中心依個商唔場睇落殘舊,已經唔多餐廳係果到開舖頭,但估唔到竟然有一間好食嘅餐廳係果到,不過佢係商場嘅位置幾難搵,可能唔熟商場。餐廳最出名係海南雞飯,所以就點左依個餐,佢好快就上菜。從外觀就已經好吸引,雞嘅份量都幾多,食落都冇令人失望,雞好滑同新鮮,油飯都幾好味,好重雞味,不過湯有少少鹹,但都可以接受。
2020-11-05 406 views
行開尖東,同朋友去咗呢間專食沙嗲同越泰菜嘅餐廳。見到個餐牌上面起碼有七成嘅食物係辣嘅,唯有嗌個海南雞飯,出奇地平起出面專賣海南雞飯嘅專門店更好食,肉質鮮嫩,好滑又唔鞋,仲有得配醬油,辣醬同薑蓉,而佢個薑蓉係青綠色唔係平時見到嘅黃綠色😂😂之後試咗一啖朋友嘅叻沙米線叻沙味重 但唔係特別辣 唔食得辣嘅我都放到入口。除此之外我哋仲嗌咗半打串燒(雞牛豬各二串)仲嗌咗兩杯珍多冰(重椰汁味,好飲,解渴一流)仲要埋單都唔過二百,算抵食!
行開尖東,同朋友去咗呢間專食沙嗲同越泰菜嘅餐廳。
之後試咗一啖朋友嘅叻沙米線
叻沙味重 但唔係特別辣 唔食得辣嘅我都放到入口。
仲要埋單都唔過二百,算抵食!
2020-11-04 242 views
見到綱上好推呢間,特登去試但原來中伏,完全唔掂我叫佐一份叻沙同海南雞飯呢份叻沙整碗都係油,見到都嚇佐一跳而且好唔新鮮,食落去係返蒸過真心好失望而份海南雞飯我無影到相海南雞個份量好少,下面全係菜串燒就唔錯,(無影相)好新鮮講真我覺得好多餐廳好食過佢,而且呢間仲有加一,真係麻麻
見到綱上好推呢間,特登去試
但原來中伏,完全唔掂
我叫佐一份叻沙同海南雞飯
呢份叻沙整碗都係油,見到都嚇佐一跳
而且好唔新鮮,食落去係返蒸過
真心好失望
而份海南雞飯我無影到相
海南雞個份量好少,下面全係菜
串燒就唔錯,(無影相)好新鮮

講真我覺得好多餐廳好食過佢,而且呢間仲有加一,真係麻麻
2020-11-02 196 views
同朋友仔行行街隨便找間吃食,意外地好食!我點了海南雞飯,味道不錯,惟雞油飯多了點油,看到飯碗底很多油,而雞肉也算嫩滑,價錢合理,服務員態度也可接受。如果喜歡吃海南雞的朋友,歡迎一試!
2020-10-31
  • 海南雞飯
2020-10-24 240 views
早兩日, 同同事去尖東食晏, 諗起好耐無去嘅好時沙嗲。居然12:30PM 唔使等位, 還記得以前嚟到每次都要等。我們點了串燒蝦雞飯 , 半打沙嗲(牛&豬), 椰青串燒蝦雞飯: 雞好鞋, 油飯有點硬, 味道不夠半打沙嗲(牛&豬): 牛都幾入味, 但豬肉略嫌太乾椰青: 好大個, 好味食物質素比以前下降咗, 有點失望。

我們點了串燒蝦雞飯 , 半打沙嗲(牛&豬), 椰青

串燒蝦雞飯: 雞好鞋, 油飯有點硬, 味道不夠

半打沙嗲(牛&豬): 牛都幾入味, 但豬肉略嫌太乾

椰青: 好大個, 好味

食物質素比以前下降咗, 有點失望。
2020-10-20 370 views
好時係我每1-2個星期就會想去食嘅餐廳。以前勁多人, 疫情之下少左好多,但星期五依舊係會開埋另一間房,多d位。海南雞係一定要叫! 每次都叫半隻, 3個醬都好食但最好食係紅色嗰個醬(甜+酸+辣)。黑色醬(甜醬油)我最近都開始鍾意食, 因為佢甜多過醬油味。綠色醬(薑)就永遠係我least favourite。自從前幾次食過炒蘿蔔糕之後, 每次嚟食都會嗌。有蛋有蝦, 勁香勁好食, 不過都幾飽, 一定要share。最後, 懶健康一定會叫個菜, 辣通菜好食, 姐姐話係用馬拉盞炒。

海南雞(半隻)

海南雞係一定要叫! 每次都叫半隻

星洲炒蘿蔔糕

, 不過都幾飽, 一定要share。

辣通菜

真多椰汁

2020-09-18
海南雞(半隻)
辣通菜
真多椰汁
  • 海南雞
2020-10-19 287 views
疫情下約同事好幾次終於可以嚟食,剛剛去到開門但已入了三四枱,量度完體温首先點選出名的海南雞飯,加上炒貴刁,最尾就一客沙嗲串燒和飲品。很快地不消五分鐘就遞上海南雞飯,看著已經很豐富,用上雞油飯香味十足, 食落去更肉質新鮮嫩滑,口感令人回味在口中,跟住炒貴刁唔似一般茶餐廳做法,食落去唔太辣,食食下有臘腸,(好似魚片定扎肉切條) 係裡面,感覺幾特色!最尾就係沙嗲串燒,分三種類(豬,牛雞)最正係啲沙嗲醬,本身串燒已好夠味,再點上呢個醬更加出色。頭兩樣份量其實都好多,尤其 係貴刁,lunch夠飽的。在座位因為有兩邊可以坐,不用擔心空間寛敞。所以下次會再去幫襯的
疫情下約同事
2020-10-15
$100 (Lunch)
  • 海南雞飯
  • 喇沙
  • 星洲炒蘿蔔糕
  • 沙嗲串燒
  • 炒貴刁
2020-10-04 557 views
今日出一出尖沙咀行吓,同友人唔知食咩好,突然諗起呢間沙嗲老店,就嚟食吓啦!估唔到已經去到下午茶時間都咁多人🤨因為都幾肚餓,叫咗幾樣野食,喇沙係我指定要叫嘅😆,仲有點可以唔叫嘅沙嗲串燒🤤🤤**********雞、牛、豬沙嗲半打🐔🐮🐷($51)三款當中個人覺得雞肉最好食,豬肉比較‘鞋’,牛肉有啲韌...可能係燒過龍食串燒重點係點醬嘅沙嗲,佢地嘅沙嗲入面有大量大量大量嘅花生粒🥜**********喇沙(椰汁咖喱米粉)🍜($51)有別於出面嘅喇沙,因為佢唔使你自己揀要咩餸...喇沙入面有魚蛋、蝦、少量雞件同埋芽菜喇沙配米粉,米粉索哂湯汁,非常掛湯👍🏻湯底非常濃郁,有大量椰汁,辣度適中,好啱香港人口味。**********海南雞飯🐔($55)配油飯,但油飯太濕,個人唔太鍾意。雞件嫩滑,偏淋值得一讚個椰菜湯,熱辣辣,冇味精辣薑蓉就唔太辣,普通薑蓉同甜豉油就正常👍🏻**********椰青($32)清甜解渴飲完仲可以挖到好多椰肉出嚟食,大熱天時飲最啱👍🏻
估唔到已經去到下午茶時間都咁多人🤨
雞、牛、豬沙嗲

雞、牛、豬沙嗲半打🐔🐮🐷($51)
喇沙

喇沙(椰汁咖喱米粉)🍜($51)
喇沙配米粉,米粉索哂湯汁,非常掛湯👍🏻
湯底非常濃郁,有大量椰汁,辣度適中,好啱香港人口味。

海南雞飯

海南雞飯🐔($55)
配油飯,但油飯太濕,個人唔太鍾意。
雞件嫩滑,偏淋
值得一讚個椰菜湯,熱辣辣,冇味精
辣薑蓉就唔太辣,普通薑蓉同甜豉油就正常👍🏻

椰青($32)
清甜解渴
飲完仲可以挖到好多椰肉出嚟食,大熱天時飲最啱👍🏻
2020-09-27
Tea
雞、牛、豬沙嗲
  • 沙嗲串燒
=========================📍尖沙咀星馬菜老店 -- 好時沙嗲🌶尖沙咀好時中心呢到隱藏咗一間開業超過三十年嘅老店,主打正宗星馬菜😍上個星期小編就同男朋友一齊去試下🤪餐廳喺走廊嘅盡頭,有少少難搵,我哋嗰日都要問下管理員先搵到🤣餐廳環境簡約乾淨,無太多花巧,以食物取勝👍🥰------------------------------⭐️喇沙($51)小編其實係衝住呢個喇沙而嚟🥰🥰首先真係超大碗,米粉嘅份量好多!兩個人share食應該都無問題🤭喇沙湯底濃厚,飲落咖哩同椰味好突出好香,後勁滲出陣陣微辣,好惹味🥰惟欠缺蝦香有少少扣分🤭呢間嘅麵底只用上米粉,無加埋油麵🙈米粉好掛湯,啖啖索盡湯底嘅精華😆不過相比之下配料方面就略為失色,蝦好細粒所以唔係好食到蝦味,豆卜亦都麻麻哋,油益味有啲重😂魚蛋就正正常常唔太特別🙈整體嚟講小編覺得湯底同麵底都唔錯嘅,份量亦夠多,不過係配料有少少失色🙈------------------------------⭐️海南雞飯($55)海南雞份量同樣好多,而且仲去晒骨啖啖肉🤪🤪加上薑蓉配埋油飯一齊食真係perfect match!-------------
=========================
📍尖沙咀星馬菜老店 -- 好時沙嗲🌶
⭐️喇沙($51)
⭐️海南雞飯($55)
賣相:7/10
地址:尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖
前往方法:尖東站P2出口
2020-09-12
2020-09-03 1146 views
大人今日好介紹,去左呢間新加坡菜餐廳--好時沙嗲。位置唔難搵,尖東好時中心1樓,5點多去到食下午茶,門面有d眼熟。。。人唔多,探完熱搵個位坐低,望一望餐紙,好眼熟,懷疑應該十年前黎過,有緣,哈😄睇餐牌,價錢公道,叫個炒蘿蔔糕,同埋大家最愛的沙嗲串燒(半打),雞/牛/豬各2串,加杯珍多冰!好快上菜,先黎蘿蔔糕,有咬口,醬汁味濃,仲要有蝦仁,好食!然後串燒,唔算大串,但好食,沙嗲汁更加絕配!珍多冰,椰奶超滑,好飲,跟野食仲要半價!埋單連加一$135,平靚正。👍🏻另外想讚一下樓面姐姐,服務好👍🏻
大人今日好介紹,去左呢間新加坡菜餐廳--好時沙嗲。

好快上菜,先黎蘿蔔糕,有咬口,醬汁味濃,仲要有蝦仁,好食!

炒蘿蔔糕

然後串燒,唔算大串,但好食,沙嗲汁更加絕配!

沙嗲串燒

珍多冰,椰奶超滑,好飲,跟野食仲要半價!

珍多冰

埋單連加一$135,平靚正。👍🏻

另外想讚一下樓面姐姐,服務好👍🏻
2020-08-29
$67.5 (Tea)
炒蘿蔔糕
沙嗲串燒
珍多冰
  • 星洲炒蘿蔔糕
2020-09-02 751 views
2人食,埋單只是$150!之前係網上玩遊戲拎到《生命之光》的免費換領券2張,見戲院開返,即刻帶屋企人去尖沙咀睇,順便係尖沙咀食下雪糕和食埋晚餐先回程,無意中發現左呢間抵食的店!屋企人叫咗海南雞飯,我就叫咗喇沙金邊粉,另外叫咗杯椰汁珍多冰和一份甜品--椰汁沙各米。👉🏻《海南雞飯》有飯有湯,雞下面仲超多生菜,多到食唔晒,屋企人唔咪好食菜,所以我把大部分生菜用來拌喇沙湯汁食😂👉🏻《喇沙金邊粉》湯底好濃,但是鮮味不多,有小型雞肉塊、蝦、豆卜、魚蛋等配料,金邊粉係超幼身的,而且份量真係好大碗,女仔一個人一定食唔晒,而且多到可以2個女仔share食添啊!我都是分左一半左右比屋企人食😆👉🏻《椰汁沙各米》由於餐牌無甜品樣睇,出於好奇而選了呢款甜品,來到先發現係椰汁西米露,但分別在於佢底部係放左焦糖,不過我無完全混合晒來食,因為焦糖多,會勁甜,只是把少少焦糖淋上面食就好了,寧願留返部分焦糖係底,食到最後因為太甜而食剩少少。👉🏻《椰汁珍多冰》由於我學過煮泰菜,當時學整珍多冰時覺得好甜,而且啲紅紅綠綠的啫喱又唔好食,所以每次都一定唔會叫珍多冰飲,今次都是屋企人叫的。但呢杯椰汁珍多冰改變左我對珍多冰的印象,飲
2人食,埋單只是$150!

👉🏻《海南雞飯》

👉🏻《喇沙金邊粉》

👉🏻《椰汁沙各米》

👉🏻《椰汁珍多冰》

但呢杯椰汁珍多冰改變左我對珍多冰的印象,飲落去唔會太甜,而且好濃滑,因為入面加左忌廉,所以飲落濃厚左,啲啫喱係綠色的,而且整得細粒好多,飲時易吸到,食落都唔會好甜,所以覺得呢杯椰汁珍多冰改良得幾成功👍🏻❤