2019-07-10 1158 views
今日約左同事邊傾公事邊食飯,呢間餐廳有同事之前黎過話ok,咁就黎試下食齋啦!一入門口被佢藍白色系的裝修吸引著,很典雅、好舒服的感覺!Lunch set有六款選擇,配有沙律、湯和飲品。餐版仲顯示tea set,  dinner set, 不少甜品和飲品的選擇。我和同事選了一個「點心拼盤配蕃茄巑岐湯烏冬」($108)及「蒲燒玉子淮山蓉鰻魚配日本珍珠米」($98)前菜是「藜麥蔬果沙律配鳯梨百香果汁」,有幾款不同的菜、青瓜、芒果粒、提子粒和藜麥,個沙律汁清甜帶微酸有果香,好開胃!餐湯有「野菜粟米忌廉湯」和「木瓜甘筍雪耳花生湯」,我揀中湯,有好多湯渣證明足料,又夠火喉,飲完好舒服。同事飲西餐,一試就話好香粟米味,肯定用新鮮粟米而非罐頭(事後我們問侍應果然屬實)。同時幾欣賞佢上湯時係見到有蓋,可能確保夠熱掛,擺上枱後先幫你拎走個蓋。主菜先黎「蒲燒玉子淮山蓉鰻魚配日本珍珠米」,估唔到佢用日式便當咁裝住,好精緻,有六塊「鰻魚」、玉子、黃瓜、酸薑、毛豆,個鰻魚汁非常香,我唔知啲鰻魚用乜嘢做,唔通就係淮山蓉?都好食的。跟住就係蕃茄讚岐湯烏冬,蕃茄湯好香濃,烏冬彈牙,配以菇和蔬菜,清淡得來又好味,而且份量不

藜麥蔬果沙律配鳯梨百香果汁

木瓜甘筍雪耳花生湯

蒲燒玉子淮山蓉鰻魚配日本珍珠米

跟住就係蕃茄讚岐湯烏冬,蕃茄湯好香濃,烏冬彈牙,配以菇和蔬菜,清淡得來又好味,而且份量不少。
蕃茄讚岐湯烏冬

至於點心拼盤,一籠裏面有四款,包括春卷、燒賣、叉燒包和素餃,都很不錯!
點心拼盤

餐茶除左最普通的啡茶, 仲有少量特式飲品, 我揀左熱的韓風蘆薈柚子蜜,甜甜的很潤呢!

雖然呢餐食齋,但對於我呢個平時唔食慣齋嘅人來講,成餐都唔算好寡,仲覺得幾好味添!偶爾清下腸胃都唔錯呀!
2019-07-04
$100 (Lunch)
藜麥蔬果沙律配鳯梨百香果汁
木瓜甘筍雪耳花生湯