全港最高最離地102樓米芝蓮二星中菜🤩天龍軒📍尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓「能暫時懷念某種老朋友,不過未能共享一葉舟,彼此都處身洪流如何掙扎沉浮」#某種老朋友 #林家謙 又嚟到十二月忙住買禮物約飯局嘅日子,唔少朋友都會準備去旅行或者預定節目,難得可以約到一班朋友出嚟食個飯當然就Book間好嘅餐廳,今次就揀咗Ritz-Carlton嘅天龍軒,全港最高最離地嘅米芝蓮二星中菜,我提早兩星期左右預約星期六日,6點入座有幸獲安排坐到窗邊位置,欣賞到日落靚景兼飽覽昂船州青衣一帶嘅海景。-窩貼大蝦多士(4件) $33/1 4.2/5 ⭐️ 米芝連二星嘅服務水準理想當然地好,見我地一行四人,主動提議幫我地按人頭order窩貼大蝦多士,每人一份,大蝦多士非常鬆脆,入口蝦肉飽滿彈口有鮮味,仲可以配埋甜酸醬一齊食,開胃小食嚟講好推薦。-蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(一份) $400 4.4/5 ⭐️我自己去到每一間米芝蓮中菜一定會點嘅就係叉燒,叉燒需要提前預訂,之前做過功課係天龍軒係用西班牙黑毛豬去燒,好多朋友都讚不絕口,叉燒上枱肥瘦均勻不在話下,色澤亮麗帶些少焦脆,入口肉質軟
全港最高最離地102樓米芝蓮二星中菜🤩

天龍軒

#某種老朋友 #林家謙

-窩貼大蝦多士(4件) $33/1 4.2/5 ⭐️

-蜜燒西班牙黑豚肉叉燒(一份) $400 4.4/5 ⭐️
我自己去到每一間米芝蓮中菜一定會點嘅就係叉燒,叉燒需要提前預訂,之前做過功課係天龍軒係用西班牙黑毛豬去燒,好多朋友都讚不絕口,叉燒上枱肥瘦均勻不在話下,色澤亮麗帶些少焦脆,入口肉質軟嫩,啖啖肉嘅口感非常滿足,個人嚟講會比較鐘意大班樓個第一刀,多返少少咬口質感同更有焦香感,但天龍軒係我心目中香港叉燒排行榜中都係排名頭三嘅水準。

蜜燒西班牙叉燒

片皮烤鴨(一隻) $928 4.1/5 ⭐️
主菜方面我地都提前預留咗一隻片皮鴨,侍應會預先幫我地分好片皮鴨,然後同時放上兩籠餅皮同兩碟片皮鴨,頭幾塊都仲keep到皮脆肉嫩,餅皮同醬汁正常水準發揮,可惜之後已經做唔到保溫效果,出現油膩感,老實講天龍軒嘅依道菜有少少失望,對比龍景軒侍應會幫客人每食完一件片皮鴨再換上另一件,個用餐體驗有太大對比。
片皮烤鴨

巨峰提子煎牛柳 $298 4.1/5 ⭐️
另一道我地叫咗牛柳,一粒粒巨蜂提子伴碟係牛柳隔離,雖然望落賣相偏油膩,但相反地巨峰提子嘅酸甜中和返牛柳嘅油膩感,而牛柳入口軟稔,一咬即開,而且仲保留到肉汁同牛味,都唔錯。
巨峰提子煎牛柳

炸釀鮮蟹蓋 $368 4.3/5 ⭐️
另一道去到中菜廳好鐘意叫嘅就係炸釀鮮蟹蓋,天龍軒嘅炸釀鮮蟹上枱見到金黃酥脆,用料豐富啖啖蟹肉,蟹肉用鮮奶混和保持鮮甜可口,唔會太油膩,而且混入咗洋蔥增加口感,水準好好。
炸釀鮮蟹蓋

豆豉黃金菇炒蟶子王 $248 4.1/5 ⭐️
另外叫咗個蟶子王食下,蟶子鮮甜彈牙,正常水準發揮。
豆豉黃金菇炒蟶子王

楊枝甘露 $98 4.2/5 ⭐️
由於食完成隻片皮鴨大家都比較膩,所以都叫咗碗糖水清一清,楊枝甘露用料都豐富,甜度適宜,最重要夠冰凍解喝。

總結:天龍軒貴為米芝連二星中菜餐廳,坐擁全港超高層靚景,餐廳設計亦十分有心思,用餐環境無可挑剔,服務水準亦十分好,唯一少少可惜就係個別食物未到令人驚喜嘅水準,仲可以有進步空間。

====
#天龍軒#摘星之旅#香港麗思卡爾頓酒店#TheRitzCarltonHK
#尖沙咀美食#圓方#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食
#蜜燒西班牙黑豚肉叉燒#炸釀鮮蟹蓋#片皮烤鴨#窩貼大蝦多士

====