2022-01-15 3622 views
Honbo 大家如果有留意我嘅post,就知我其實好鐘意食burger,有陣時會一個禮拜會食兩次,而呢間亦係我一直都想去嘅,又被稱為全港第一burger🧐。 而我食完之後,我覺得的確係高質嘅,但就唔知係唔係全港第一burger🤔。 Honbo位於灣仔日月星街,老闆原本係位醫生,但決定辭去穩定收入,開Burger店。好多人都覺得佢呢個決定好笨,但而家擁有四間分店嘅佢,證明佢當日賭注係冇錯嘅👍。 店舖環境狹窄,以藍白色為主調,坐喺出窗外又有種外國風情,內裏格局灰喑,以一個紅色嘅霓虹燈點亮,我個人認為不太討好,影相又影得唔靚,所以大家就將就吓啦😅。 食物選擇一眼睇哂,都係牛肉漢堡為主,但牛肉有得揀唔同嘅份量同Size,有厚有薄,平日午市有得叫套餐,有薯條/蕃薯條揀,另收加一。而呢度所有野都係自家製🤩。 Honbo$98(set w/sweet potato fries & coke zero$40) 賣相就幾普通,而份量都佢偏細,饀料唔算多,一口size,而食物定位都徘徊係$100左右,而套餐要加$40,性價比真係徧低🤨。 據說麵包同平時嘅brioche唔同,呢隻係湯種麵包,我個人對麵包係好
Honbo

honbo

據說麵包同平時嘅brioche唔同,呢隻係湯種麵包,我個人對麵包係好講究嘅(睇返我之前burger食評都知,而外國好多youtuber e.g.joshua weissman 都鼓勵自製漢堡麵包)而呢度嘅包就滿足到我🥰。

麵包面頭有D氣泡,中間有烘過,避免burger變濕。口感蓬鬆,軟熟又略帶嚼勁,徧向淡口,冇乜牛油香,但就有輕微嘅麵粉香,的確係唔錯👍。(但我個人都係徧好一般香濃鬆軟嘅包😅)

honbo

漢堡扒嘅做法特別,將4oz 嘅肉量分成兩片薄切漢堡扒,用鐵板壓實個肉(估計),拎佢有層焦香咗嘅crust,帶來脆口。肉粒鬆散,質感少似係'肉粒',又唔係平時咁一大舊,呢度主要都係食返佢嘅肉味,冇乜多餘調味

喺牛扒煎緊嘅時候,已放入芝士(估計),拎佢熱溶滲透於肉中,令芝士成為“牛扒嘅肉汁”,令牛扒變得油潤又有陣奶香,係好獨特嘅體驗😯。

醬汁係蛋黃醬,香滑酸甜,均衡分布於其中,同肉/包/芝士係一個好好嘅配搭。配菜有沖洗過嘅洋蔥,爽口而唔“喇”。少少酸瓜,而且冇我最增嘅蕃茄😲。(令burger包變汁同淡口)

炸蕃薯條

sweet potato fries

份量好多,而且切得好厚,形狀又唔係對稱嘅,睇得出係手切🤣。炸嘅時間剛好,外層金黃香脆,內裏綿密軟糯,香甜可口,但又未到「黎到呢度必叫」嘅程度,而且我認為外層額外灑上嘅糖令佢有陣唔自然嘅甜味,我就唔係太鐘意🤨。

• Honbo