2020-11-03 10650 views
早排知道原來香港有間上榜全球最佳漢堡2020既香港代表,講到咁威當然要試試啦,今晚放工就約埋朋友一齊去 跟住Google map 行左一陣都搵唔到日街,原來要行上長樓梯上面就係,間舖真係幾hidden,不過上到去發現個vibe幾好幾chill ;間舖最易認,典型藍白色希臘風,再混合左美式漢堡店既風格,非常ig-able同朋友硏究左一陣,要左兩個漢堡: 差唔多枱枱都會點既The Gold Standard加Grilled Chicken Burger,一牛一雞;再加沙律同蕃薯條同埋兩杯ginger lemonadeThe Gold Standard ($164) 有兩重4安士牛肉、兩重芝士、兩重煙肉等,咩都double份量,裡面既料夾層多到漏,絕對對得住價錢,兩個女仔share都綽綽有餘;塊厚牛唔會熟到全熟,大概7成左右,牛肉鮮嫩並完全鎖住肉汁,肉汁一路食一路滴,而麵包香軟鬆化唔乾身,仲重牛奶味,非常出色!Grilled Chicken Burger ($98) 採用有機雞扒,肉質同樣鮮嫩仲燒到脆脆地,配上爽脆既生菜同自家製既照燒汁,味道更甜更juicy,比起牛堡冇咁膩必點既絕對係gin

必點既絕對係ginger lemonade($38) 我同朋友都一人一杯,味道酸酸甜甜同油膩重口漢堡一齊係絕配,仲飲得出淡淡薑味同清新既檸檬味,酸爽清甜,絕對推薦!
ginger lemonade
朋友係蕃薯控,所以我地叫左一份sweet potato fries,估唔到除左漢堡,小食一樣有水準,呢度既蕃薯條係我食過最好味既,厚切得黎蕃薯味夠重,咬落去脆口但油炸感唔會太出,外脆內綿,必點!
sweet potato fries
2020-10-28
ginger lemonade
sweet potato fries
日街嘅餐廳多咗種異國風情真係好適合同朋友放咗工過嚟chill 下.《HONBO》招牌漢堡有雙層2oz牛肉亦有齊芝士洋蔥等等配料Honbo有分幾個version: 1.0/1.5/2.0小編之前都介紹過2.0今次試下就叫咗最Basic嘅主要分別就係肉嘅份量少d 無咁heavy2.0 就有四塊咁多 如果肚餓就岩哂.《DOUBLE CHEESE BURGER》怕膩嘅朋友建議可以食Double Cheese Burger因為多咗層生菜 食落清新啲加埋雙層4oz 牛肉同cheese 🤤唔好睇佢一個好似細細個咁其實好足料.《SWEET POTATO FRIES》小編鍾意食呢個炸番薯條🍠每一粒都肥嘟嘟 夠晒滿足面層炸粉仲要係好薄嘅食埋食埋都好夠飽.《CHEESE FRIES》幼身薯條再加上面一大層芝士淨係睇個賣相都好吸引呀🧀芝士仲要係熱辣辣兼溶溶地 有拉絲嘅效果份量又夠適合配每一條薯條🍟.《GINGER LIME LEMONADE》食burger點少得杯嘢飲呀想冇咁膩記得要揀呢杯LEMONADE!有少少薑味同青檸飲落酸酸地 配薯條同漢堡包一流.《APPLE PIE ICED TEA》鍾意飲甜野嘅朋友

日街嘅餐廳多咗種異國風情

芝士仲要係熱辣辣兼溶溶地 有拉絲嘅效果
份量又夠適合配每一條薯條🍟
《GINGER LIME LEMONADE》
食burger點少得杯嘢飲呀
想冇咁膩記得要揀呢杯LEMONADE!
有少少薑味同青檸
飲落酸酸地 配薯條同漢堡包一流

《APPLE PIE ICED TEA》
鍾意飲甜野嘅朋友一定要試呢杯Apple Pie
因為真係有好濃嘅蘋果批味
就好似食緊甜品咁樣 味道好特別
2020-10-21 2492 views
係灣仔呢個小社區,新舊樓房交替、各有特色,平時可能你會去會展睇show、修頓踢波,😜今次從皇后大道東再走上一點,來到靜中帶旺的日月星街發掘一下美食~今次揀咗呢跟漢堡嚟食~ 有咩特別?其實覺得佢個名都幾型、就係叫✨Honbo!開明宗義話俾你聽就係賣漢堡~Honbo仲有樣野勁!🎉係Bloomberg 2020年全球最佳漢堡唯一入榜既香港漢堡店!打開餐牌,🐮九成都係牛肉漢堡,只係配料同份量唔同~我同朋友都無牛不歡既~ 聽講呢度漢堡扒特別混合多種牛肉部位製成,如本地牛腩及美國牛肩,肉味濃郁🤤 咁我地當然要試試招牌菜!🐮Honbo 1.5🍔(3 x 2oz beef patty, double cheese, pickles,onion,house sauce)呢款招牌漢堡,每塊2oz漢堡扒較薄的,食落層次分明,但依然鮮嫩多汁,配合double cheese, 自家製鬆軟麵包同醬汁,啖啖惹味!🐮The gold standard🍔(Double 4oz beef patty,double cheese、bacon、lettuce、pickle、onion、house souse)相對於”Hon

打開餐牌,🐮九成都係牛肉漢堡,只係配料同份量唔同~

我同朋友都無牛不歡既~

🐮Honbo 1.5🍔
啖啖惹味!
Honbo    1.5

🐮The gold standard🍔
相對於”Honbo系列”,呢款用了2塊較厚身的4oz漢堡扒,還加入惹味的煙肉,微微炭燒氣味,香脆Juicy口感double up! 醬汁酸瓜等配料同Honbo一樣,
再加入新鮮生菜,整體更加豐富。
The  golden  standard

Side dish方面我地本身想揀芝士薯條同蕃薯條,不過驚太漏就改咗要酸瓜~

Cheese fries🍟
香脆惹味,芝士醬幾香濃,熱辣辣就最正!

Pickles🥒
改咗叫酸瓜都係個明智選擇,漢堡加薯條真係比較漏,食返幾片減退油膩感、又即時開胃晒!

Apple pie ice tea🍎
我地order咗一人一杯,蘋果加上淡淡玉桂味,唔太甜又解渴!
Apple  pie  ice  tea

店舖內的🕺💃霓虹燈及裝潢都好chill, 充滿外國風格,藍白色的外牆也讓人印象深刻!
2020-10-11
Honbo    1.5
The  golden  standard
Apple  pie  ice  tea
鍾意食burger既我,一直都覺得灣仔係食burger既天堂,隨左有Burger Joys、Burger Home、FIVE GUYS、我之前介紹過既The Butchers Club、仲有今次我覺得係灣仔最好食既burger Honbo。呢間Honbo係上年入選左美國知名數據網站bloomberg全球最佳漢堡包店嘅名單當中42間入面其中一間,全香港第一間都係唯一一間入選,Bloomberg不嬲都會根據全球米芝蓮星級廚師同其他獲得國際獎項既廚師意見,可見今次衝出國際既Honbo來頭唔小,而且佢係2019年國際旅遊網站Big 7 Travel公布既「亞洲50間最佳漢堡店」排名第13,知名度絕對唔輸過同區排名第5既Burger Joys。呢間小店喺2017年創辦,而家有三間分店,我去幫襯既呢一間係灣仔日街既本店。係灣仔讀左九年書都無行過灣仔既日月星街,可能本身近金鐘啲,而且平時無咩可能會經過,要行斜路或者樓梯先去到,但正正就係呢度隱藏左好多美食。灣仔本店係行希臘風,門面係白色同藍色拼合,設計係特登搵一間倫敦設計公司主理,Honbo係餐廳名,同時係廣東話既英文港式拼音。裝修都幾雅緻,有一面

灣仔本店係行希臘風,門面係白色同藍色拼合,設計係特登搵一間倫敦設計公司主理,Honbo係餐廳名,同時係廣東話既英文港式拼音。裝修都幾雅緻,有一面lakemont blue牆,加上店內霓紅光管設計,用白磚枱同黃銅燈配襯,地方細細,坐滿大概係20幾個人,枱都細細張,但有齊吧枱、communal table同窗邊開揚位,感覺幾chill,但如果係同朋友一齊食會幾迫下,但我果次係一個人去,再加上限聚令左塊板,所以自己就坐到兩個人位嘅位置,叫做寬敞啲。

餐牌主要係10幾款漢堡包,最平$88,最貴$178,平日有午市套餐,包配菜同飲品,會平少少。主打本土自家製美式經典芝士漢堡,漢堡、醬汁同扒都係自家製作,招牌漢堡有honbo同cheeseburger,特色既漢堡有軟殼蟹漢堡、帶子漢堡等,漢堡包外亦有芝士薯條同厚切番薯條,飲品有唔同既lemonade、iced tea、lemon tea同手工啤酒。
🍔 Honbo 2.0💰168,set 208(👅: 9.5/10)
Honbo 2.0

Honbo係呢度嘅招牌漢堡包,另一個招牌就係cheeseburger,而Honbo 2.0 就係1.0 份量既兩倍,足足四塊兩安士既漢堡扒,三重芝士。

我自己個人唔算大食,其實honbo跟set都夠飽,不過第一次想食得滿足啲就叫左honbo2.0,honbo本身唔算好大個,但連埋個餐我覺得係足夠。
Honbo 2.0

食漢堡包,最緊要就係個包,但香港真係冇乜邊間餐廳講究麵包嘅品質,呢間漢堡嘅老闆就用左9個月時間發明左呢一隻包,佢係用咗25%薯粉同埋牛奶去做嘅湯種麵包,雖然成本貴D,保鮮期得48個鐘,但比起常見既牛油brioche麵包,質地堅挺啲、更有彈性、香味自然,解決左因為香港潮濕既天氣令到薯仔好易發霉既問題,更加適合用來做漢堡包同更加接近加州style。

麵包係夾餡料之前會稍為烘一烘下,所以咬落去係小小脆口,餡料既水份同埋醬汁拿捏得幾好,口感真係無可挑剔。個包嘅size同厚薄對進食來講亦係啱啱好,唔會話太大個擺唔到落口食,香港好多漢堡包都係做到勁高身,其實個口係食唔到,最後都係要切開嚟食。

麵包最出色嘅位係做到乾身,原因係因為佢醬汁既份量岩岩好之餘,仲有無落到香港好多漢堡包都有落既蕃茄,因為蕃茄一多就比較容易出水,整濕個包,今次呢個漢堡包係故意無落蕃茄,大廚有意識到呢個問題,所以解決左一個經常漢堡包會出現既一個問題,但同時因為佢哋係故意唔落蕃茄,所以如果鍾意漢堡包有蕃茄嘅你就會覺得唔啱食。

漢堡扒牛肉係美國入口香港,係用咗七成美國USDA Prime牛肩脊同牛肋條,再混合三成本地新鮮牛腩,用本地食材令到漢堡保持新鮮。牛肉每日朝早新鮮絞碎然後手搓成波,用牛肩同牛腩部份做成肉波,唔會加調味劑同添加劑,而且會用傳統既smash style大力壓扁,食落去會比較脆口。honbo漢堡扒分開兩塊,增加煎既面積,食落會乾身啲香口啲,至於店舖另一個招牌cheeseburger會一塊過煎,食落會juicy啲。牛肉夠熱辣辣,因為即叫即做,有order先會放入450度既扒爐。牛肉食落有少少肉味,漢堡扒有咬口,食得出唔似係用機打出黎,係有口感,食到一粒粒肉,見到牛肉略有嫩粉紅色,生熟程度啱啱好,突出香濃嘅肉味,調味唔多,用海鹽加上酸甜醬汁已經好夠。

至於漢堡包入邊嘅配料有洋葱、自家醃溫室青瓜同水耕菜,加上芝士同自製嘅秘制醬汁,特別一提係呢間餐廳好鍾意用本地既農產品,好似漢堡包入邊嘅水耕菜都係本地農場出品。菜唔多但食落都唔覺油膩感,可能佢本身乾身而且唔會成個包都係油,只需芝士帶出咸味已經足夠,芝士係澎湃,因為係每兩層肉中間加。
🍟 Fries 💰0 for set(👅: 8/10)
Fries

店舖最出名係炸番薯條,但我平日大概兩點坐到入去,想叫個時已經賣晒。得返普通薯條。
薯條都唔係來貨,係廚師每朝刨皮切條,即炸兩次脆,薯條表面炸到金黃香脆,食落脆口夠乾身,夠熱辣辣,粗度適中,薯味夠,甘香粉糯,就咁點茄汁已經好食。

🍹 Apple Pie Iced Tea +💰10(👅: 7.5/10)
Apple Pie Iced Tea

飲落肉桂味幾濃,好似真係飲緊蘋果批咁,偏甜,係茶味帶小小蘋果批香味,不過如果連冰都係茶底會更好。
Apple Pie Iced Tea

🌟 價錢黎講唔計2.0同set,honbo都算係香港既中價至貴價漢堡(98),對比起香港既中價連鎖漢堡包burger king、shake shack、five guys、mos burger既大約41-85價錢,但只要比多小小錢,可以食到另一個級數既漢堡係絕對值得。
呢度既優勝之處係包係烘過夠脆,做到好多漢堡做唔到嘅乾身,雖然佢配料唔似其他咁豐富,亦都唔似Five Guys咁可以自己揀配料,但佢已經係好好食,所有嘢都係恰到好處。牛肉嘅味道係足夠,唔會輸比喺扒房食到嘅牛肉。成個漢堡好食在用料同料理想法,而唔係好似Five Guys咁靠醬汁。

漢堡嘅味道絕對係水準之上,甚至係我香港食過最好食嘅漢堡,而且呢間小店係選擇食材或者處理食材上面都有自己嘅做法同諗法,會講得出點解要用呢種材料,或者點解要咁做,對比起好多餐廳廚師講唔出點解要咁煮,而食材更加只係睇個買手入啲咩平貨方便啲,其實背後冇乜原因,而呢間餐廳有自己諗法喺料理入面,已經係值得一讚。

喺薯條方面,我會覺得Five Guys更勝一籌,如果只係計原味,無論係味道上定係份量上。

飲品上選擇好多,但我個人會prefer five guys既milkshake,喺漢堡店入邊,我覺得比較難搵到嘢飲可以贏到咁邪惡嘅milkshake。

總結呢間應該打後都會成日幫襯,因為係灣仔幾方便,下次會再食honbo或者cheeseburger同佢既招牌甜番薯薯條。
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $240 (服務費: 10%)
2021-02-24
$240 (Lunch)
Fries
  • Apple  pie  Iced  tea
2021-03-31 0 views
呢間係Bloomberg 2020年全球最佳漢堡唯一入榜既香港漢堡店!因為唔想整濕個包 所以佢地主張唔加蕃茄落佢地嘅honbooooooooo🤣💟Cheese Burger [$98/$138 set]太多人排喺我前面嗌外賣 order完真係都等左幾耐 差不多25min先嚟到 不過!見到個包非常挺身 內層見到搽左滿滿嘅牛油🧈就知道很可以😎😎 入面有4oz patty 生菜 青瓜 cheese and the sauceeeee一咬落去勁juicy! 塊扒牛味濃 仲要煎到有脆皮 牛肉入面有粉紅嘅色澤 very nice😎個sauce幾特別 有啲啲香辣feel 醬同青瓜一齊個味好夾!唔鍾意食青瓜嘅人?算🤪 生菜非常爽口 整體而言係一個完全無違反佢地原則嘅包 一啲都唔濕 一定係因為舊patty煎到鎖住左啲肉汁!💟Sweet potato fries 呢個唔係kumara fries直頭叫’我地炸左好多舊番薯俾你’🤣我覺得一碗用左兩條番薯炸 真係真係好飽 真係真係食唔晒 每舊都大大嚿 鋪滿鹽粒 食落望到一絲絲番薯 完全真材實料 鹹鹹甜甜咁真係好滿足!跟餐可以要支Sparkling Water

💟Cheese Burger [$98/$138 set]

💟Sweet potato fries [跟set免費]
呢個唔係kumara fries直頭叫
’我地炸左好多舊番薯俾你’🤣

跟餐可以要支Sparkling Water 夠晒Western!
2021-03-29
$100 (Lunch)
2021-03-28 0 views
話說之前有朋友加Youtuber介紹呢間漢堡店,話世界級好食,所以就同男朋友分叮試咗:$98Honbon👍👍👍漢堡包塊麵包皮,唔會扁塌塌,係相對乾身,而且咬落都幾鬆軟。入面嘅餡料有牛肉、芝士、同酸青瓜,配搭不過不失,但勝咗個牛味都突出。可能有好多人介紹,所以有啲達唔到心中嘅期望,但整體唔錯。Cheese burger:👍👍👍👍芝士味重好多,而且值得一讚係入面搭配咗好新鮮嘅生菜,所以中和咗過油膩嘅感覺,而且啲牛肉好juicy,值得推介!(好多汁!!!)但其他唔值得推介:芝士薯條,比較淋身唔好食。Apple pie ice tea,真係蘋果批嘅味。Ginger lime lemonade ,偏酸,飲落去暖😅。
$98Honbon👍👍👍

Cheese burger:👍👍👍👍

(好多汁!!!)

但其他唔值得推介:
芝士薯條,比較淋身唔好食。
Apple pie ice tea,真係蘋果批嘅味。

2021-03-23 141 views
我諗已經搵到暫時最喜愛的漢堡包店。本來以為burger joys、BLT、butchers club已經唔錯,原來高處未算高。早前「Honbo」入選2020年全球最佳漢堡,仲要係唯一香港代表,早已經想拜會,佢有3間分店:中環、荃灣同我去的灣仔。灣仔店雖然細(約坐20人),但最有特色,藍白色裝潢好簡潔,附近都係型格小店,有點似裏原宿或者代官山。不過位處橫街小巷,有點難搵。店鋪提供約十款漢堡包,幾款小食同特色飲品。招牌漢堡係honbo,有1.0、2.0同3.0,分別係漢堡扒的分量唔同。我哋係share,所以叫咗最大的2.0($168),有4塊2安士漢堡扒、3塊芝士、青瓜、洋蔥同自家醬汁。最吸引絕對係嗰4塊漢堡扒,佢用本地牛腩、美國牛肩肉等手打而成,肉味極為濃郁,又有肉汁,面頭煎得脆脆地,無論口感同味道都屬頂級。半溶芝士都好香濃,麵包亦係自家製,夠厚身但都好鬆軟,全部都配合得好好,只係多食都膩(雖然只有男生手掌大小)。芝士薯條($58)的芝士非常咁澎湃,幾乎食到落底都仲有芝士。幼身薯條有點碎,不過仍然軟糯有薯味。飲品分別係ginger lime lemonade、apple pie iced
我諗已經搵到暫時最喜愛的漢堡包店。
飲品分別係ginger lime lemonade、apple pie iced tea($38杯)。前者酸酸地又有輕微薑味,最啱中和咁膩嘅食物。後者好有驚喜,香香甜甜有好重肉桂味,完全hit中我喜好,真係好似蘋果批。
好少有餐廳係去完冇耐就即刻心思思想再去,呢度係其中一間,不過當然會食返light啲,同埋想試番薯條。
2021-03-16 76 views
OT一定要叫啲好嘢食慰藉一下疲累嘅心靈同身軀😪😪,呢間Honbo作為香港代表,係全球最佳漢堡2020🍔之一,非常犀利,佢嘅burger款式唔多,都係classic嘅cheese burger,只係芝士同漢堡扒份量可以自己選擇。Honbo 1.5 (3x2oz Beef Patty, Double Cheese, Pickles, Onion, House Sauce)雖然有成3塊漢堡扒,不過見到實物嘅時候望落都唔係走澎湃厚身路線,不過係因為佢嘅漢堡扒係較薄身,但正因為咁,煎起上嚟特別有焦香,食落脆脆地好香口,佢嘅牛肉唔係一般免治牛肉,食得出係手打,所以肉質會實啲同埋更有肉味😋😋,不過調味就略鹹,如果配汽水嘅話就剛剛好。其他配料嘅份量較其他burger店少但恰到好處,襯托返漢堡扒本身,個麵包夠乾身而且都鬆軟有麵包香。整體嚟講呢度咁專注做好塊扒,唔搞太多花巧嘢,實實在在,令到呢個burger出到嚟的確係幾出色嘅👍🏻👍🏻。人均消費:$140推介指數(10分為滿分):8.5分

人均消費:$140
推介指數(10分為滿分):8.5分

2021-03-15
30 Minutes (Delivery)
  • Honbo  1.5
2021-03-13 107 views
Honbo 在灣仔、中環、荃灣各有一店,今次就光顧最為隱秘的灣仔店。灣仔店以藍白色門面最為人熟悉,說起日月星街,不得不說我從小在這一帶生活,對我來說有盡不少回憶,當然今時不同往日,熟識的地方除了一間茶記已不盡相同。  普通的 LUNCH SET 承惠 HK$138+10%,如選特飲需另加指定金額。今次就試了 Honba 同名漢堡,它使用了兩塊2安士的Beef Patty而製,夾著蔬菜正好解膩。  套餐配有小食,是次就選了 Sweet Potato Fries 炸甜蕃薯,份量十足且新鮮好吃。飲品方面,選了 Ginger lemonade (需另加HK$10),薑味不算濃,青檸汽水正好解膩,推薦大家試試!

2021-03-13 108 views
2020 網站評選全球最佳漢堡之中,Honbo係香港唯一嘅餐廳上榜。佢嘅漢堡包真係好好食,仲有分唔同漢堡扒size,細食到大食都總有款啱你😂Honbo $98 依款同佢地店名一樣就哽係佢地最signature嘅漢堡包,有2塊2安士嘅漢堡扒、芝士同洋葱,漢堡扒牛味真係超濃好有肉汁😍 牛肉冇搞到太碎,仲好有口感,而且佢分咗2塊所以咬落更加滿足,麵包內層用牛油烘過又香又軟熟,真係不愧全球最佳漢堡之一⭐️Cheese Burger $98 依個同honbo嘅分別就係塊漢堡扒變咗一塊4安士,食得冇咁過癮,但多咗生菜就中和到油膩感,實際同honbo味道都好相似Ginger Lime Lemonade $36依杯飲品同漢堡包好夾😂薑味唔會太濃,加埋lemonade幾好飲🌿🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍Honbo (灣仔)灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖分店:中環/荃灣

Honbo $98

Cheese Burger $98

Ginger Lime Lemonade $36

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍Honbo (灣仔)
灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖
分店:中環/荃灣
2021-03-07 130 views
碌朋友限時動態時候見到對方tag佐依間餐廳,覺得賣相幾吸引,所以就決定去試下。喺社交媒體其他food blogger見到原來Honbo入選佐「全球最佳漢堡2020」的名單,Honbo仲要係唯一上榜嘅香港代表,所以去之前都幾期待去到環境都幾好,因為店舖唔係好大,得幾張枱,所以等左5-10分鐘先有位坐。想影靚相嘅朋友可以揀近室外/室外座位,室內燈光暗、燈色又紅又黃,好難影到靚相即叫即做,等佐應該都有15分鐘。因為本生已經叫佐Cheese Burger,所以薯條無再揀Cheese,驚太漏。薯條炸得好乾身、但又唔會好硬好味道、食佐一半喉嚨已經開始有少少痛所以Share食我覺得就夠喇!漢堡都唔錯、肉質唔硬、又juicy、但我食果個可能咁啱失佐手、食到有燶味同埋因為黎之前個expectation set得太高、難免會覺得有少少期望過高。餐廳無set menu,只可省叫野食。一個漢堡+薯條+cream soda,埋單$200內,價錢合理,但未必會有好想短期內再黎食嘅感覺但都可以一試!

Cheese  Burger  +  Fries

即叫即做,等佐應該都有15分鐘。

薯條炸得好乾身、但又唔會好硬
好味道、食佐一半喉嚨已經開始有少少痛
所以Share食我覺得就夠喇!

餐廳無set menu,只可省叫野食。
但都可以一試!
2021-03-01 173 views
今日嚟到評價一直都好高嘅burger 店HONBO試一試佢哋嘅burger。好好彩,星期六都只係等咗大概5分鐘就有位仲係坐緊窗邊位置唔使咁侷促,餐廳衛生都好好,設計都好舒服。枱上面已經放好咗茄汁黃芥辣同是拉差,同另外兩支辣椒醬。我叫咗個Cheese Burger配薯條,朋友叫咗一個Impossible burger。個burger嘅麵包係幾好食,牛肉唔會話太乾,可惜亦都唔夠香,生菜方面亦非常新鮮。至於Impossibleburger個「肉」調味好香,比較之下好似仲好食過個 cheese Burger。 薯條係幼薯條,唔係話好多薯味,都ok 。整體味道係OK,但冇咩特別驚喜,份量亦都比較細,所以性價比並非很高

2021-02-20 247 views
今日要去灣仔整啲嘢,於是就喺附近搵嘢食,見到OpenRice 幾多人食呢一間,於是就去試吓,去到都幾熱鬧要等一陣先可以入去,間野麻雀雖小五藏俱全。由於自己一個,就叫咗個cheese burger set, 加個chilli fries同 cream soda。個包煙韌軟熟,而塊漢堡牛扒有,好多肉汁又有口感,再配合埋塊芝士,整體味道中上,好過大部份漢堡店!❤️而Chili fries 略鹹,但炸得很脆口。而肉醬汁配合芝士,豐富左薯條嘅味道同口感,不錯👍🏻不過人哋話出名嘅係番薯條,去到想叫但賣晒,下次要早啲再去試!😋
Cheese  burger
2021-02-19
$90 (Lunch)
Cheese  burger
  • Cheese  Burger
香港唯一一間入榜2020全球最佳漢堡包店 終於同 朋友黎一試啦😍環境好靚 好中意個vibe🤞🏻我本身唔係burger lover/pro 食過burger joys, burger circus 其實度度既burger對我黎講都差唔多咁好食🤣(唔計大型連鎖/劣食快餐店🤭)但呢間既定價真係最進取👀💸🍔𝐆𝐨𝐥𝐝 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝 $178 呢個價錢真係....😱兩塊4oz beef patty😳勁厚😂我想一啖食晒所有野最後跌晒出黎🤯 fuudjai 成功啦「呢條女個口好大😂」除左cheese🧀仲有bacon🥓同生菜🥬 bacon出色 脆口又唔會太油 而且唔會過鹹😋但太大份 食得好論盡🥺而且太多汁 底層既包係濕晒淋晒完全拎唔起個包😵🍔𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨 $98呢個性價比就高番dd~🤩我更中意呢個🙈食得舒服同更食得到beef party既味道~ 有兩塊2oz beef patty🤤好juicy而且重牛味 house sauce好正~出面食唔到既味☺️包體鬆軟 外微脆 淡淡牛油味😋(我中意burger joys個包個d🤣🙈)🍟𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬🍠 $40 基本上係蕃薯本人切條😂一大條咁

Golden  standard

🍔𝐆𝐨𝐥𝐝 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝 $178

🍔𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨 $98

🍟𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬🍠 $40
基本上係蕃薯本人切條😂一大條咁 唔會好脆 同食焗蕃薯一樣🤣我會更prefer 正常幼身又香脆既fries🙈

🥤𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧𝐚𝐝𝐞 🍋 $10
好酸! 但我中意😍而且有陣陣薑味🤤一定岩我口味 而且值得讚既佢係冇冰 唔會沖淡杯野😙
Golden  standard
  • Golden  Standard
2021-02-03 375 views
由佢開店就想食嘅burger店🤣,到佢地而家有3間分店先去試!但幾間分店入面,我都係鍾情主店日街依間,無論裝修或feel都係最吸引最chill.星期六去,佢地開12點,就12點去到,點知已經有幾枱客🤨好彩都重有位,但去到12:30就開始排隊啦!我地兩條友order咗兩款👇🏻Honbo (HK$98) 🍔有2塊2oz牛肉加cheese,酸瓜洋蔥,材料唔算多,但一食落口就feel到勁juicy🤤好正,好有牛味,招牌burger果然係出色d!Cheese Burger (HK$98)同上面款burger一樣,有2塊2oz牛肉加cheese、酸瓜、洋蔥,多咗生菜,但唔知點解依款嘅芝士係唔會溶哂既,同埋加咗生菜,令到牛味冇咁濃,亦冇Honbo咁juciy😩係有少少失望,不過其實都好食既!Fries 🍟 (HK$38)係普通幼薯條,冇咩特別,唔係特別出色!Mike’s Lemonade (HK$38)味道偏甜,酸味夠,🤔還可以!

Cheese  Burger

Mike’s  Lemonade