2011-04-01
這天同食家相約工友入元朗睇天水圍飛馬主場對南華,一年都無幾多次,當然未睇前先去搵搵有咩好食﹗網上見到間叫天鴻的燒鵝店,全是好評,燒鵝瀨是我的至愛,當然要去試試﹗地點不易搵,一條街的鋪位竟然分為ABC三個,差不多想放棄之濟又咁岩在橫巷見到天鴻閃燈招牌,總算沒有錯過﹗鋪子是舊裝修,除了店內的十來廿個圓枱座位外,門外亦放了幾張大枱供食客使用。細看價錢,原隻燒鵝要$308,不便宜,亦提供燒鴨,價錢是鵝的一半﹗叉燒、燒肉等燒味出品亦有出售﹗難得來到當然整番個最愛的燒鵝瀨啦,標價$37一碗﹗我估這是我吃過最貴的燒鵝瀨了,但不要被她嚇怕,食野必是一分錢一分貨﹗除了燒鵝出名外,原來呢度亦出名無味精例湯,見三四個街坊唔食野來到淨叫個湯飲,都估到必是好野,同食家一人來番碗,是日老火湯係粉葛煲豬骨﹗不到五分鐘燒鵝瀨來喇,超級大碗,收得你三十幾蚊絕不欺場,瀨粉是平日吃到的大約雙倍份量,食完必飽﹗鵝肉皮脆,肉嫩又大件,啖啖肉﹗肥瘦適宜,鵝味濃卻不像坊間吃到的一陣羶肉味﹗吃後口內蘊著朕朕鵝油脂香,一流﹗再來試試街坊也讚譽的例湯,八蚊碗,用料滿滿,味道偏淡卻自然。這是不下味精的美好,料就食唔哂喇,但知是碗好的下火湯
叉燒、燒肉等燒味出品亦有出售﹗
難得來到當然整番個最愛的燒鵝瀨啦,標價$37一碗﹗
我地2:15pm來到,不到兩個字,師傅已說今日燒鵝全售罄,燒鵝除了早上出爐外,賣哂後5:30pm再出一輪,今天真lucky,差不多是最後一名顧客呢﹗
見斬料老闆不停斬斬斬,由我坐低斬到走,可知生意有幾好,如此小店只要keep住咁高水準,生意有排做呢﹗
更多天鴻相片: http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=23653
我的飲食微博: http://t.sina.com.cn/smallsmalllin