2024-02-03 704 views
今次特登帶泰國朋友入嚟元朗食燒鵝因為佢見到有啲泰國Foodie介紹所以佢真係好想食, 對上佢一次嚟香港嘅時候舖頭中段時間休息所以食唔到, 佢今次終於食到啦勁開心而且老闆仲拎隻燒鵝出嚟同佢合照😃
2024-01-14 611 views
星期六去咗元朗,路經天鴻,第一次食,唔洗等,因為都早,真係唔錯,好過中環-樂多多聲,60蚊食咗個燒鵝瀨粉,份量好多,真係好飽,下次經過都會試其他菜式,谷友真係好介紹。
2024-01-14
$60 (Lunch)
2023-10-05 1112 views
10月4號星期三中午去吃燒鵝,好彩有開門,不知道是改變了週三都開門定係咁好彩。點了一邊燒鵝,兩碗奶粉,一碗飯。燒鵝感覺水準保持,皮脆,味偏咸小小。幾年前感覺天鴻比較貴,但現在覺得天鴻比外邊平。外邊的燒鵝,這幾年間不停的加價,10月3號星期二在九龍塘又一城仝堂,709/只。好普通一間店都要$600以上,所以天鴻現在真的好抵食,水樽又保持到。感覺我每星期都要來食一次了。
2023-10-04
$100 (Lunch)
  • 燒鵝
2023-08-13 1084 views
今日同友人等左30 分鐘, 入到堂食。一開始同店員講要 下裝。店員一直表示忙碌 到下單時跟我說 已經沒有下裝 只有上裝。 最神奇是接我的下一位客人 要下裝。不知道為什麼她又可以會有 傻眼🙄️。建議大家來吃的 時候 要是店員跟你說 沒有下裝,你只需要說一句不需要,只要堅持只要下裝 就可以有了。燒鵝偏貴 只試一次。不值下回再參觀 特別是價錢 食物 質素 不成正比。 不是說不支持小店 是找不到支持的理由。
今日同友人等左30 分鐘, 入到堂食。

2023-08-11 824 views
店舖太差了,我路過斬些叉燒回家,但打開盒子一看全部都是頭頭尾尾,吃後感覺又硬又難食,真是一間中伏的店舖......請各位食客小心,想想後才光顧此店舖....又或者是我當天運氣不太好........
因為家人無輪椅人士,要係元朗搵間入到輪椅既餐廳唔容易咁岩平日經過天鴻又想食,就試下問下老闆可唔可以門口開台平時多數都係入舖食,如果老闆唔係到伙計都敢話事肯開比我地坐,老闆一聽即話開,個下都幾開心,仲擔心我地唔夠涼~燒鵝飯 $58燒鵝唔係超肥,但啖啖肉好好食,皮都有小脆唔係軟淋淋,份量都幾多,飯都唔小,老闆見我地仲食淨飯,叫師傅再加料比我地,驚我地唔夠,佢話最緊要食得開心,呢個老闆好好傾又大方,呢餐飯充滿人情味,我同屋企人都食得好開心仲有老火湯同鵝翼,無影到相,好好味比我地清哂,下次去再影再Share!!!!
老闆一聽即話開,個下都幾開心,仲擔心我地唔夠涼~
燒鵝飯 $58

2023-05-21
  • 燒鵝飯
2023-05-15 978 views
搬離咗元朗之後,已經好耐冇食過元朗真係太多好嘢食不過呢一間好似係已經開咗21年仍然屹立不倒果然有佢嘅道理聽講佢每日新鮮出爐今日試咗佢隻原隻燒鵝髀飯果然係好肥美而且份量好多,好多汁,肉嫩而有味個酸梅醬亦都好正 個價錢真係有返咁上下貴不過我覺得偶然食一次半次都算OK嘅間舖頭好細,座位唔算多,好似大排檔一樣如果要揀環境要緊舒適就唔啱你啦不過入邊又真係好多斯斯文文嘅客人所以未到真係勝於一切真心值得推介💪🏻💪🏻💪🏻
搬離咗元朗之後,已經好耐冇食過
元朗真係太多好嘢食

不過呢一間好似係已經開咗21年
仍然屹立不倒
果然有佢嘅道理

聽講佢每日新鮮出爐
今日試咗佢隻原隻燒鵝髀飯
果然係好肥美
而且份量好多,好多汁,肉嫩而有味
個酸梅醬亦都好正

個價錢真係有返咁上下貴
不過我覺得偶然食一次半次都算OK嘅

間舖頭好細,座位唔算多,好似大排檔一樣
如果要揀環境要緊舒適就唔啱你啦

不過入邊又真係好多斯斯文文嘅客人
所以未到真係勝於一切

真心值得推介💪🏻💪🏻💪🏻

2023-02-07 2368 views
今天下午行經元朗建業街見「天鴻燒鵝店」,店內店外食客差不多爆滿,所以決定進店嘗試一下他們的燒鵝並且叫了一個燒鵝米+凍0茶。 在食物方面,燒鵝飯價錢也不算太貴都是$58,除了燒鵝還有其他燒味選擇。凍0茶甜度適中、冰粒足夠,但檸檬比較多,霸了很多位置所以茶就少了一點。午餐可以選飯或米粉,這個燒鵝米粉上到枱的時候熱度十足,燒鵝分佈得很平均,賣相亦很美觀,甜酸醬亦很好味,我咬下燒鵝皮時候那些燒的味仍然存在十分吸引,而燒鵝很有鵝肉味道,湯底也不會太鹹,這個極力推薦。

2023-02-07
Type of Meal
Lunch
2023-02-03 1290 views
依間係米芝蓮必比登推介,亦係我每次翻元朗屋企都會食嘅燒味💕鵝瀨 💰58 ❤️‍🔥8/10分有鵝味,肉唔會羶,肉汁多,皮有少少脆咁,食落超香,配酸梅醬一流🤤完全明白點解咁多人專程去食/排隊食不過瀨粉有啲碎,扣咗少少分🫠而且加咗價,覺得有啲貴(第一次食好似係54蚊),所以無俾到更高分〰️🔅留意翻佢營業時間11am-1pm,2pm-630pm星期三唔開,賣哂會早收舖我通常12點度食就一定有🤘🏻
依間係米芝蓮必比登推介,亦係我每次翻元朗屋企都會食嘅燒味💕

鵝瀨 💰58 ❤️‍🔥8/10分
完全明白點解咁多人專程去食/排隊食

不過瀨粉有啲碎,扣咗少少分🫠

🔅留意翻佢營業時間
11am-1pm,2pm-630pm
星期三唔開,賣哂會早收舖
我通常12點度食就一定有🤘🏻
2023-01-07 1562 views
屹立元朗內街21年,堅持每日新鮮出爐。招牌原隻燒鵝肶飯、下裝例脾、馳名燒鵝瀨粉與燒鵝飯等。舖頭細,座位不多,基本上係大排檔形式坐喺條街度食,所以想坐得舒服就一定唔會揀佢。眼見一枱一枱OL及西裝客人都盡情享受大大隻燒鵝髀飯,嚟嘅大部份都係為咗食燒鵝。次次嚟到一係大排長龍,一係就賣晒更提早關門,今日中午經過咁啱有枱客人走,就即刻坐落去。#燒鵝瀨粉果然名不虛傳,熱辣辣湯底香濃,配合瀨粉「扒」入口,燒鵝份量俾得算多,juice多汁,肉嫩有鵝味,個人鍾意個酸梅醬夠酸,我食到一半已經開始執枱收舖,真係遲咗嚟都食唔到,想食嘅話就早啲到。通常要排隊等位我都會放棄食,不過呢間嘅燒鵝排隊等都值得。#天鴻燒鵝飯店地址:元朗建業街88號仁義大廈D鋪電話:24748849

#燒鵝瀨粉

#天鴻燒鵝飯店
地址:元朗建業街88號仁義大廈D鋪
電話:24748849
  • 燒鵝瀨粉
2022-11-06 1700 views
星期日老公嚷著要去元朗食燒鵝,坐咗大半小時車再步行10分鐘再詢問路人才到達目的地,以前自己搵位,一直無人招呼,過咗數分鐘原來要登記。終於被安排到室內座位,下了單後服務員又叫我哋轉檯,轉到面壁二人位,對著牆上的灰塵,誰知道叫我們轉枱給了別人也是兩位,為什麼要我哋將巳坐好并下單的位置讓給別人。這樣的服務質素令人心情下降,叉燒真係唔好食,燒鵝也是一般般,下面配菜也是煮得時間未夠,其實香港有很多店的燒鵝也不錯,特別是叉燒用碳來燒比這店好食得多,最重要的是以客為先,選用豬的部位和質素也比這店好,山長水遠來到,令我十分之失望😮‍💨事後道歉,為什麼不改為待客為先呢?

事後道歉,為什麼不改為待客為先呢?
頂⋯ 明明買半隻燒鵝⋯ 無燒鵝翼⋯ 咩玩法⋯⋯ 搭埋啲9唔搭8既野⋯⋯ 咩叫半隻燒鵝呀⋯⋯ 無下次囉⋯⋯⋯ $288半隻⋯⋯ 肉又唔多 ⋯⋯ 都唔知係咪專蝦啲生客同埋外賣架⋯⋯ 明明見人堂食既份量質量都ok⋯⋯ 頂⋯ 如果叫外賣真係要睇住佢斬或check下先走⋯⋯

TakeAway
2022-10-03 1019 views
又到中午放飯,一條友周圍行揀下自己想食既野,行行下見到天鴻燒鵝,睇過下d訪問報道都話天鴻燒鵝好正,係元朗都略有名氣,而自己都好鍾意食燒鵝,就一於試下啦。天鴻雖然算係名店,但其實都係小店一間,環境黎講比較老舊,店內坐位好少,今日坐個2人位仲要面壁既,人多時都要搭枱,有特別需要既朋友可以坐出面。燒鵝飯黎呢度就當然食燒鵝啦,同場客人差唔多9成都叫燒鵝飯或燒鵝瀨,燒鵝飯黎到睇落就一般d,分到既係翼位,色澤黎講算ok但未叫好靚,鵝唔算好熱暖暖地,食落有陣鵝油香,骨位比較多食唔到太多肉,有肉既部份都算幾鬆軟但偏腍少少,皮下脂肪都有d唔會一大舊肥膏,皮部份有d就算脆有d就唔夠脆,跟個酸梅醬就好正,好多時都靠個醬去推動隻鵝,飯方面就用碗裝有別於其他燒味店用碟,但份量都足,飯方面就幾好食,唔會濕幾乾爽,加埋燒鵝油食特別香,跟上有幾塊椰菜,椰菜味道一般般我唔太喜歡,成個飯黎講我覺得叫ok但未算得上高質。凍檸茶少甜跟餐加6蚊,茶味唔夠,只有檸檬酸味,似飲檸檬汁多d,唔係天氣熱我都未必叫飲品。成餐就64蚊,58+6,燒鵝黎講叫做還好,但好正就稱唔上,呢個價位黎講相對都比較貴,係元朗黎講可能都叫好過好多燒味店咁

燒鵝飯

燒鵝飯

凍檸茶少甜

凍檸茶少甜

成餐就64蚊,58+6,燒鵝黎講叫做還好,但好正就稱唔上,呢個價位黎講相對都比較貴,係元朗黎講可能都叫好過好多燒味店咁解。
2022-08-23 940 views
平時喺whatsapp裏面見到朋友經常讚天鴻燒鵝 今日同朋友特登上去試一試下 我嗌咗碗燒鵝飯朋友嗌咗碗燒鵝奶粉再加咗一條叉燒埋單一個係200 一十六蚊連埋一杯檸檬茶凍飲一個例湯 今日個燒鵝我一般唔係話十分太好食叉燒直頭係好差收到根本好難咬得到呀我覺得如果佢咁樣賣法買到五百幾蚊一隻燒鵝嚟計80蚊一條叉燒我覺得唔值呢個價畀人追捧得太犀利 佢啲飲品都係一般還可以嘅但係佢講我算可以叫好食嘅但係同深井相比都係差一皮因為深井燒鵝自己係出名同埋好食嘅係啦
2022-08-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$108 (Lunch)
2022-08-21 803 views
難得入去元朗搵食 梗係去試下天鴻燒鵝因為我好鍾意食燒味 亦知唔係間間都好食Google search香港燒鵝除咗深井同鏞記果堆之外 天鴻同一樂都榜上有名今次我叫燒鵝瀨 隔離嗰個叫燒鵝髀飯免切加埋杯凍檸茶少甜我果碗就正正常常 鵝味唔太濃但相反佢碟免切鵝髀好食好多見到燒到令立立嘅脆皮、咬落去油香鵝味唔太出 肉係嫩滑另外佢杯凍檸茶少甜好得 好飲過好多茶餐廳
難得入去元朗搵食 梗係去試下天鴻燒鵝

因為我好鍾意食燒味 亦知唔係間間都好食

Google search香港燒鵝

除咗深井同鏞記果堆之外 天鴻同一樂都榜上有名

今次我叫燒鵝瀨 隔離嗰個叫燒鵝髀飯免切

加埋杯凍檸茶少甜

我果碗就正正常常 鵝味唔太濃

但相反佢碟免切鵝髀好食好多

見到燒到令立立嘅脆皮、咬落去油香

鵝味唔太出 肉係嫩滑

另外佢杯凍檸茶少甜好得 好飲過好多茶餐廳