2022-07-15 679 views
今天到土瓜環,因為要等太太係工X會落堂,就係附近覓食。太太話,黎到「舊區」,當然要食小店,周維行下行下,見度唔少既小店,食客人數=0,好擔心中伏,加上太太話落堂想食野(輕食類),見到呢間腸粉皇,入面人唔多,不過都每桌一客人,疫情嚴重,已經係「好多人」啦!上黎Open Rice 睇下comments,9X%都係OK~Good,就入去坐低。叫左蒸羅白糕、薑汁豬膶腸、例湯(老王瓜)。先黎羅白糕,咬口好好,足料,層次分明的糕及粗條羅白絲,明顯係手打,正。腸粉好順滑,皮薄餡靚,豬膶剛剛熟,與薑汁完美結合,正正。老王瓜湯,好正宗,足類,連湯骨都唔使落鼓油都有味,渣都俾我食晒。雖一美中不足,係個腸粉同羅白糕既份量都比其他店細左啲,我食唔包!不過唔緊要,等陣帶埋老婆黎,再食過!(註:我埋單果時,成間鋪坐滿客,仲要坐埋出外面果張「熱狗」枱!)

叫左蒸羅白糕、薑汁豬膶腸、例湯(老王瓜)。

腸粉好順滑,皮薄餡靚,豬膶剛剛熟,與薑汁完美結合,正正。

老王瓜湯,好正宗,足類,連湯骨都唔使落鼓油都有味
,渣都俾我食晒。

不過唔緊要,等陣帶埋老婆黎,再食過!

腸粉、粥
腸粉、粥