2022-07-15 674 views
今天到土瓜環,因為要等太太係工X會落堂,就係附近覓食。太太話,黎到「舊區」,當然要食小店,周維行下行下,見度唔少既小店,食客人數=0,好擔心中伏,加上太太話落堂想食野(輕食類),見到呢間腸粉皇,入面人唔多,不過都每桌一客人,疫情嚴重,已經係「好多人」啦!上黎Open Rice 睇下comments,9X%都係OK~Good,就入去坐低。叫左蒸羅白糕、薑汁豬膶腸、例湯(老王瓜)。先黎羅白糕,咬口好好,足料,層次分明的糕及粗條羅白絲,明顯係手打,正。腸粉好順滑,皮薄餡靚,豬膶剛剛熟,與薑汁完美結合,正正。老王瓜湯,好正宗,足類,連湯骨都唔使落鼓油都有味,渣都俾我食晒。雖一美中不足,係個腸粉同羅白糕既份量都比其他店細左啲,我食唔包!不過唔緊要,等陣帶埋老婆黎,再食過!(註:我埋單果時,成間鋪坐滿客,仲要坐埋出外面果張「熱狗」枱!)

叫左蒸羅白糕、薑汁豬膶腸、例湯(老王瓜)。

腸粉好順滑,皮薄餡靚,豬膶剛剛熟,與薑汁完美結合,正正。

老王瓜湯,好正宗,足類,連湯骨都唔使落鼓油都有味
,渣都俾我食晒。

不過唔緊要,等陣帶埋老婆黎,再食過!

腸粉、粥
腸粉、粥
2021-08-29 936 views
香港腸粉皇土瓜灣係比平有舊居情懷既地方!所以都會係到發現到唔少既小店!突然想食腸粉就入左黎坐低!環境係小店家既情懷feel!都好多街坊黎買下粥!😽梅菜腩肉腸($21)😺蜜汁叉燒腸($21)腸粉滑脫脫!蒸起身熱辣辣!叉燒半肥瘦岩岩好!😻而梅菜腩肉就比較新既嘗試黎!😼咸咸地原來都唔會好突兀😸😺煎蘿蔔糕($16)絲絲既蘿蔔兩邊都煎到好香脆😋😋都有細個去酒樓飲茶既感覺呀!支持下小店家先😻
香港腸粉皇

土瓜灣係比平有舊居情懷既地方!
所以都會係到發現到唔少既小店!

突然想食腸粉就入左黎坐低!
環境係小店家既情懷feel!
都好多街坊黎買下粥!

😽梅菜腩肉腸($21)
😺蜜汁叉燒腸($21)
腸粉滑脫脫!蒸起身熱辣辣!
叉燒半肥瘦岩岩好!😻
而梅菜腩肉就比較新既嘗試黎!😼
咸咸地原來都唔會好突兀😸

😺煎蘿蔔糕($16)
絲絲既蘿蔔兩邊都煎到好香脆😋😋
都有細個去酒樓飲茶既感覺呀!

支持下小店家先😻
2021-01-07 1168 views
想食個豐富嘅早餐,黎呢間應該會好滿足。佢啲腸粉真係好好味😋!我試過粟米帶子腸,翠玉瓜雜菌腸仲有蒸蘿蔔糕、粥呢我本身嘛嘛哋所以先無食。我之前都試過用膠盒去買外賣,佢都好nice。照放得好好。如果鐘意食腸粉的朋友們,真係要來試試!十分推介!其實我覺得好味除左佢腸粉嘅皮又唔太厚、又滑又有少少彈牙,仲有個精粹就係佢嘅甜豉油,我估係佢哋自己整嘅,唔會太喊搶曬啲腸粉嘅原味,又帶點甜嘅味道!腸粉與甜豉油是最好嘅拍檔呢!🥰
一個唔愛食粥嘅小編都表示依間真係無得輸🤤👍🏻一般出面粥舖食落都係好稀,水水咁,料又少,但依間完全唔會!「皮蛋瘦肉粥」皮蛋起碼有成6-7舊,舊舊都大大舊,而且碗粥入面有滿滿瘦肉,肉質唔鞋,最重要粥底係十分綿滑,見到係一粒粒米煲出嚟,好濃稠,好足料。食完唔夠喉,想再encore🤣🤤🤤「蒸蘿蔔糕」食落好綿,面頭佈滿蝦乾、蔥花,蘿蔔味濃。「叉燒腸粉」啲叉燒多到凸晒出嚟🤣腸粉皮唔算話好薄,但食落煙韌。
「蒸蘿蔔糕」食落好綿,面頭佈滿蝦乾、蔥花,蘿蔔味濃。
  • 皮蛋瘦肉粥
2020-03-23 1114 views
菜乾咸鴨腎豬骨粥豬骨幾新鮮,粥味不錯但比較咸是有味粥品,咸味應該是來自腌製技巧,食後必須多渴水。今時今日,淡味老火粥底而家好難搵到,要煮到又棉又有粥味,柴火就不能缺少,功夫又多,成本又貴,冇乜人做了。即拉叉燒腸粉腸粉是呢度嘅皇牌!所有腸粉都是即拉的,條條腸粉都滑啫啫,皮薄餡靚,餡料均勻。只要加小小醬油,美味非常。本人最愛叉燒,大大塊,豉油又多,腸粉皮又正!排骨飯排骨太多味精,使蒸飯冇咁好食,食完又要勁飲水!真係唔係咁健康。
菜乾咸鴨腎豬骨粥

即拉叉燒腸粉

排骨飯
2019-10-04 1171 views
夜晚黎到土瓜灣學野,因為唔係太肚餓,所以諗住小小地食個腸粉做晚餐。依度係傳統小食店咁,坐得唔算舒服,但都夠涼,乾乾淨淨。 基本上可以叫腸粉,蘿蔔糕,蒸飯同粥依幾樣。首先叫蒽花蝦米腸。份量好多,一個人食哂都飽了,我食淨左好多。味道一般般,腸粉唔係特別薄,也唔係特別香。落埋豉油都有啲淡口。仲叫左煎蘿蔔糕,依個幾有誠意。入面有一舊舊蘿蔔絲的,唔係全部都係粉。佢都有心煎,煎到好香脆嘅。我覺得依個反而仲好食過個腸粉。一個人食腸粉加蘿蔔糕太飽了,女仔黎講一個人建議叫是但一樣再加湯就差唔多。

蒽花蝦米腸

煎蘿蔔糕

煎蘿蔔糕
2019-07-18 1039 views
難得一見好味又經濟的手拉腸粉,對於腸粉迷的我來說這裡可以說是每次來土瓜灣都必來的地方。腸粉皮好煙韌,口感好好,加上即叫即整,每碟上來都係熱啦啦,今次叫了牛肉同叉燒腸,兩種都好好味,餡料好入味!

2019-06-12
Type of Meal
Lunch
2019-05-16 1029 views
腸粉皇夜晚6pm喺土瓜灣,收工早d食晚飯。喺土瓜灣其實都幾多好野食ar!上網睇依間幾多好評,於是就入去試下。叫左2樣野,腸粉皇就梗係要幫襯佢d腸粉,於是揀左豬潤腸,睇下做得好唔好食。另外又叫左排骨飯,因為怕唔飽。埋單好似$45左右,而腸粉應該係$20。腸粉,滿有期望,點知唔合格,只有失望,腸粉一夾就散,時間掌握得唔好。豬潤的確唔錯,算大件,又有適中的薑味,不過腸粉質地太差,成件事唔同晒。排骨飯,咪叫。排骨冇肉味,鳳爪可以,$25堂食,冇得要求咁多。豉油係可以自己落,可以落腸粉、落蒸飯。唔會再幫襯,唔係好差但係唔係特別好,況且附近有其他好多嘢食。
腸粉皇

豬潤腸粉
鳳爪排骨飯
2018-12-12 1381 views
呢日約咗人喺土瓜灣譚公道, 見肚餓就走咗入呢間香港腸粉皇,諗住簡簡單單食一餐。叫咗個薑汁豬潤腸 ($20)、發財蠔豉豬骨粥 ($19) 、臘味蘿蔔蒸糕 ($15)及營養豆漿 ($7)。薑汁豬膶腸,豬潤嫩滑,腸粉腍滑,中間仲加左少少薑絲,味道唔錯。發菜蠔豉豬骨粥,蠔豉及髮菜都係碎上,食得出蠔豉係一般般貨色,不過呢個價錢,亦算抵食。臘味蘿蔔蒸糕,有蝦米、臘腸粒,及一絲絲嘅蘿蔔條。味道清清地,唔錯。營養豆漿,枝裝貨式,都幾有豆味,算係好抵飲。總括嚟講,都係一間用心經營嘅小店,值得多多支持!

營養豆漿,枝裝貨式,都幾有豆味,算係好抵飲。

總括嚟講,都係一間用心經營嘅小店,值得多多支持!
2018-11-27 849 views
看到YouTuber介紹土瓜灣掃街美食 香港腸粉皇是其中之一 甚少踏足土瓜灣的我 今天就來試試這個很多人Like的腸粉店這店除了賣腸粉 還有各種粥和蒸飯 看到每枱都有點粥和蒸飯 相信是不錯的 但我的主打還是腸粉鮮味牛肉腸 $20腸粉很滑 粉皮厚度適中 腸粉有米香 🐂餡料是淨牛肉 牛肉量滿滿的 差不多要逼爆粉皮 牛肉醃得很入味 肉質又滑又嫩🐂枱上有甜豉油和甜醬 想落幾多就幾多總結: 這是腸粉遠勝連鎖酒樓和點心專門店的腸粉 性價比超高 十分推薦 下次再來我會試它的薑汁豬潤腸粉

鮮味牛肉腸 $20

鮮味牛肉腸
2018-11-24
鮮味牛肉腸
2018-11-16 624 views
這間懷舊小店真的臥虎藏龍,有好多出名又好食足料既腸粉、豬骨粥、各式蒸飯見到都流晒口水。樣樣都想食呀!新鮮豆漿味濃粟米帶子腸粉軟滑香甜熱辣辣。帶子粟米有咬口好味又超值。

樣樣都想食呀!

新鮮豆漿味濃

粟米帶子腸粉軟滑香甜熱辣辣。

帶子粟米有咬口好味又超值。

2018-09-16 648 views
這裡開了已經大約有十幾年,除了腸粉之外,還有蘿蔔糕、例湯、原盅蒸飯。我推介我經常吃的叉燒腸和滑雞飯。叉燒腸皮薄又滑,叉燒切了一粒粒,加上自家製醬油就更加好味。滑雞飯,雞肉嫩滑,別看小小一盅,夠吃飽一個女生的,我就喜歡加些醬油,增加些醎味。

2018-08-06 724 views
黃氏力場今日到歷史悠久的香港想安心,因為個胃有啲唔舒服所以食啲清腸胃的食物,食粥是中國人的傳統智慧吧!再加件腸粉簡直係天下無敵啦!講番佢主打腸粉皮薄餡靚, 用料十足 。如果鍾意食腸粉嘅人,可以黎呢到食下再同其他香港腸粉皇比拼。

2018-07-15 583 views
自從渡船角兩間即拉腸粉執咗之後,一直都搵唔到一間似樣嘅腸粉店!今晚誤打誤撞終於俾我搵到喇...因為大雨,收工後去附近嘅土瓜灣覓食,見到街邊有個「布拉腸粉」嘅二拉架,但店面較細較市井。太肚餓又想輕食,所以決定一試。見到餐牌真係好有期待,除咗入面有晒以前好鍾意食嘅豬潤腸、梅茶豬肉腸,仲有翠瓜雜菌呢樣比較少食,而且價錢唔貴,一碟都係$20左右!淨係食腸粉當然唔夠啦,自從北角旺記執笠之後,好耐都冇食過有水準嘅菜乾粥,難得呢度都有,梗係要嗌碗試下啦;仲叫埋好多人都讚嘅蒸蘿蔔糕,唔理啦,由原本打算輕食變咗都叫咗唔少...粥同蘿蔔糕都好快到,一入口,搵返久別重逢嘅味道!菜乾粥好入味,好夠火喉,粥地好綿,好香好食!至於蒸蘿蔔糕亦好有水準,我比較鍾意食實淨少少,所以好啱口味!主角腸粉等咗10分鐘登場,似乎真係即刻拉。個粉皮望落冇以前渡船角咁薄,但食落口都好滑,豬潤夠味又熱辣辣,我都俾好高分!梅菜腩肉腸亦唔遜色,豬肉唔算好肥,料亦足,我覺得整體水準有85分!

• 菜乾鴨腎豬骨粥、梅菜腩肉腸、豬潤腸、蒸蘿蔔糕
小店食物好味,好懷舊,但入面既亞姐既服務態度只能用恐佈嚟形容,喂!大佬我而家係嚟消費,唔係嚟乞你,加下野食又黑面,問下今日例湯係乜又指下個牌,講真呀!見到又駛鬼問你咩,如果咁樣趕客法,唔知可以頂到幾耐呀🤔