2018-09-19 1138 views
今晚有事去到長沙灣嗰邊,男友就順便來會合我同我喺附近食晚飯。佢話search到呢間多好評,就黎呢間fifty fifty 食西餐🤗門口黑色主打色好似好高級咁,但入到去就有啲歐陸家庭風,感覺幾親切,而且枱與枱之間幾闊落,坐得舒服😌我就唔算好餓,但男友就話多多都食得落🤣咁我地都係先叫一個pasta一個主菜先。店員話兩樣都可以加20蚊變套餐,就會有餐湯、飲唔同甜品😍即時抵哂!先黎個餐湯,南瓜🎃湯夠濃夠香,足料👍🏼可惜冇餐包,不過加20蚊有齊餐湯餐飲同甜品,做人都唔可以咁多要求😂個法式燒春雞賣相好吸引!😍🐥一睇落去就唔太似半隻雞,反而似個大大雞扒,但其實佢只係放平佢,然後雞下面有D什菜、薯蓉同埋個醬汁。先講個雞🐣雞肉幾嫩同埋燒得幾香,皮就係乾身既,但有醬汁點就冇問題啦,而且D肉都唔乾,多肉多汁。醬汁就有少少咖哩炒味,亦有D牛油香,但又唔會太濃,唔會搶左個雞既味,幾夾wow😍👍🏼薯蓉🥔就好厚薯味既texture,佢相對地唔算好滑好creamy,但我覺得反而唔錯,因為本身已有個汁,同薯蓉一齊食就唔會太乾太實。到個闊蛋麵🍝啦!一聞就好重蝦🦐味,賣相又係好吸睛😍就咁睇呢兩餐main dishes都好多

南瓜湯

法式燒春雞配巴黎牛油汁

炭燒阿根廷天使粉紅蝦闊蛋麵

到個闊蛋麵🍝啦!一聞就好重蝦🦐味,賣相又係好吸睛😍就咁睇呢兩餐main dishes都好多色彩,佢用左好多鮮色蔬菜🥗切粒去佈置碟食物,我覺得好有心思同令個presentation加分,令你食慾都會提升! 男友話個麵既sauce都應該落左D蝦頭去煮先會咁香蝦味🦐🦐🦐佢呢隻粉紅蝦比我以前食過既都大隻D,個肉質好嫩,食落口似半生熟咁,我覺得個texture好好! 唯一有少少失色係個闊蛋麵相對地唔夠al dente,可能重蛋既麵相對地麵粉少D就會咁。而且佢切到有D短,用叉去卷起來食唔太方便。🤷🏼‍♀️不過個麵有個蝦汁一齊食都幾香既👌🏼👍🏼
芝士蛋糕

食完仲有cheese cake做甜品🍰男友本身就麻麻地食甜,但佢都讚個cheese cake做得幾香幾滑,又唔會太heavy,份量都剛剛好。😌👍🏼
餐飲
2018-09-18