2018-06-09
位於荃灣路德圍呢間樓下冰室,每次放工時間都見到人山人海排曬長龍,等位食飯確係十分苦惱,呢排天氣又熱又翳悶真係好難頂!前日難得橫風橫雨,六點零鐘經過時後居然唔使排隊,終於有機會試下佢嘅招牌蕃茄通粉啦!先點了一個鮮菠蘿特飲,配套餐原來只需半價!呢個菠蘿冰用上新鮮菠蘿而且份量十足, 唔似得罐頭菠蘿完全沒鮮甜味道,確係清涼恩物!招牌蕃茄通,我選了配吉列豬扒。吉列豬扒, 睇得出係即叫即做,因為上枱時仲係熱辣辣 配上沙律醬,很好食!茄湯配上新鮮蕃茄,仲有炒蛋鋪面,食落口 鮮甜,茄味濃郁,這個通粉必試!而我朋友選了黑椒牛扒拼腸仔飯,黑椒汁很惹味,牛扒亦都大塊,食落口都唔算太老,腸仔點黑椒汁當然係送飯最佳組合啦!這個價錢相當大眾化,除咗招牌蕃茄通粉必試之外,其他食物水準亦甚高,難怪經常排長龍…… 確實荃灣區越來越多優質小店,一般舊式茶餐廳如沒有改進,淘汰是必然了