2022-08-13 1409 views
今日做孝順女同阿媽去飲茶,阿媽好想食傳統嘅灌湯餃,於是就特登過海去到北角一間傳統茶樓叫鳳城酒家去下佢哋嘅餸菜。媽媽就經常食呢間餐廳,但係我就第一次去,所以我對餐紙上嘅點心都好好奇😯我哋兩個人叫咗六碟食物,有蛋黃千層糕、芋絲春卷、鳳城灌湯餃、豬肚、豬潤燒賣、上湯炸粉果。灌湯餃係入面有汁既好特別,值得一試!蛋黃千層糕喺好多年前係茶樓既名物,但係而家真係買少見少,好欣賞鳳城酒家仲保留呢道點心。豬潤燒賣對豬潤控都係必叫點心之一,豬潤大大塊,性格比絕對高!豬肚亦都好爽好淋好入味!上湯炸粉果細個去飲先成日食,而家去朋友婚宴就唔多見,黎呢度又可以襯機會試下見到圍住我地坐果四枱客都有叫芋絲春卷,於是我地又叫埋試下!無後悔可以encore 🤓🤓佢啲炸物係新鮮炸起,唔怕中伏!現場的裝潢都好懷舊,但唔代表唔衛生!門口有消毒搓水液同酒精,可以任用!
今日做孝順女同阿媽去飲茶
見到圍住我地坐果四枱客都有叫芋絲春卷,於是我地又叫埋試下!
無後悔可以encore 🤓🤓佢啲炸物係新鮮炸起,唔怕中伏!

• 灌湯餃