👨🏻‍🍳鳳城酒家 (禮頓道) (銅鑼灣)📍銅鑼灣禮頓道30號地舖 「懷舊酒樓,有它久存之道😌」 星期六想飲茶食點心,男友忽發其想想懷舊一下🤣好多人🙈應該大部分都系老街坊😝服務都幾好的,前台的?老闆娘,和經理都好好服務🙈搭枱太細想換位=🆗對面食客投訴灌湯餃漏哂汁要換=🆗即時處理😝雖然都系漏哂汁🤣上菜速度都🆗 ⚠️🍽️鳳城灌湯餃同平時食既吾同🤣無湯的,同埋系一籠兩隻‼️縮水、漏汁🙈不過加左醋之後,又幾好食,足料,冬菇好香👍🏻 👍🏻🍽️蝦米煎腸粉必食‼️少有煎到咁香口😻外微脆、微焦,入面 👍🏻🍽️蛋王豆沙角新年想食下😝脆皮微硬,入面系軟豆沙角,如果成個軟就好🤤 👍🏻🍽️鳳城蝦餃皇超大隻,每隻各有2粒蝦仁😻 👍🏻🍽️豉汁蒸鳳爪正常🤤 🍽️鳳城雞飽仔無乜特別,正常🙈 🍽️薑蔥蒸爽肚系豬肚黎,正常🙈 #鳳城酒家 #香港飲茶關注組 #香港酒樓關注組
👨🏻‍🍳鳳城酒家 (禮頓道) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣禮頓道30號地舖

「懷舊酒樓,有它久存之道😌」

星期六想飲茶食點心,
男友忽發其想想懷舊一下🤣
好多人🙈應該大部分都系老街坊😝
服務都幾好的,前台的?老闆娘,和經理都好好服務🙈
搭枱太細想換位=🆗
對面食客投訴灌湯餃漏哂汁要換=🆗
即時處理😝
雖然都系漏哂汁🤣
上菜速度都🆗

⚠️🍽️鳳城灌湯餃
同平時食既吾同🤣
無湯的,同埋系一籠兩隻‼️
縮水、漏汁🙈
不過加左醋之後,又幾好食,足料,冬菇好香👍🏻
蝦米煎腸粉

👍🏻🍽️蝦米煎腸粉
必食‼️少有煎到咁香口😻
外微脆、微焦,入面
蛋王豆沙角

👍🏻🍽️蛋王豆沙角
新年想食下😝
脆皮微硬,入面系軟豆沙角,
如果成個軟就好🤤

蝦米煎腸粉
蛋王豆沙角
豉汁蒸鳳爪
2024-04-08 297 views
推介依間舊式嘅茶樓,依幾個點心係平時比較少見~🌟特別推薦灌湯餃同蛋黃千層糕🥟平時食嘅灌湯餃係用湯浸住隻餃,但鳳城嘅灌湯餃係用隻餃子包住D湯,個皮仲要唔厚,應該要有好高超嘅技巧先做到🤣🤣 仲有邪惡嘅蛋黃千層糕,超好食,勁多鹹蛋黃蓉!!🥚😍中意食豬潤嘅仲可以試下豬潤燒賣😍😍🌟1️⃣古法灌湯餃🥟🌟2️⃣蛋黃千層糕 🍳3️⃣豬潤燒賣
推介依間舊式嘅茶樓,依幾個點心係平時比較少見~

仲有邪惡嘅蛋黃千層糕,超好食,勁多鹹蛋黃蓉!!🥚😍

中意食豬潤嘅仲可以試下豬潤燒賣😍😍

🌟1️⃣古法灌湯餃🥟
🌟2️⃣蛋黃千層糕 🍳
3️⃣豬潤燒賣
蛋黃千層糕
古法灌湯餃🥟
豬潤燒賣
2024-04-06 150 views
一班同事共聚,相約食懷舊晚飯乳豬拼盤乳豬脆口、叉燒嫌太瘦!蟹肉冬茸料足👍炒奶拼窩蝦👍懷舊小菜好味👍一啲都唔油膩👍骨香炒班球脆皮炸燒鷄(一只)螺片扣鵝掌香燒伊麵鳳城炒飯精美甜品
2024-02-28 1215 views
今晚約了一衆親友在鳳城團拜,去到鳳城竟然全場滿座,好彩我一早訂了枱。又話現在香港的飲食業好低迷,場面冷清,市民都北上飲食?這裏卻沒有這個情況。一早知道有些功夫菜要預先預訂,但因為未過正月十五,所有預訂菜色都停做,令我非常失望。但蓮蓉西米焗布甸居然還肯做,我當然不會錯過,立刻預訂了。雖然巧手功夫菜吃不到,還可以點其他著名的菜色。我點了炸子雞、鍋貼大明蝦、上湯焗龍蝦、順德魚肚羹、清蒸海中班、鳳城炒飯、竹笙會上素、蒜蓉炒豆苗。雖然客人很多,但上菜速度都很快,餸菜的味道都不錯,連我的契爺都大讚好食。眼見傳菜員忙碌地傳遞餸菜出來,忽然,我旁邊有打爛碗碟的聲音,原來是有一位傳菜員不小心將一碟菜滑倒在地上,碟子也打碎了。當時她非常慌張,不知所措,隨即有位女士過來,對她說:「無事!無事!叫㕑房炒過一碟就得喇。」她一面安慰傳菜員,一面叫另外的職員拿掃把來清理好地面。這麽好的上司,應該都好少有了。這裏還要讚的是雖然高朋滿座,但沒有限時用餐,大家可以慢慢食,慢慢傾偈。鍋貼大明蝦竹笙會上素順德魚肚羹蒜蓉炒豆苗上湯焗龍蝦伊麵底炸子雞清蒸海中班鳳城炒飯蓮蓉西米焗布甸

鍋貼大明蝦

Dinner
  • 鍋貼大明蝦
  • 鳳城炒飯
2024-01-04 2985 views
是日同家人嚟咗呢間茶樓飲下茶,一坐低就叫點心,點心有好多傳統嘢包括灌湯餃,真係灌湯餃因為係成隻餃咁唔係啲湯浸住隻餃果隻,拎一隻上碗然後篤穿佢就會有湯汁從餃子入面流出嚟,幾好食,入面隻蝦好大隻。蝦餃皮薄饀多,蝦大隻爆汁幾爽脆。牛肉又係唔錯幾好食,另外燒賣大大粒肉質好爽脆唔錯。豬爽肚出面食唔到啦呢度竟然有得食仲整得好好食彈牙嘅,唔食就走寶。腸粉又滑又好味,叫咗鮮蝦腸同牛肉腸,豉油有啲麻油味一食就知有調過唔係行貨。每樣都一樣出色,大多數都係手工嘢出面大多數酒樓都冇得食只有呢度有,有時間再嚟。
蝦餃皮薄饀多,蝦大隻爆汁幾爽脆。
牛肉又係唔錯幾好食,另外燒賣大大粒肉質好爽脆唔錯。
2024-01-04
$100 (Breakfast)
2023-12-13 2850 views
超懷舊手工順德菜😋勁傳統茶樓風格嘅鳳城無論係懷舊手工順德菜定係傳統粤菜好值得推薦,不過記得認明北角老店就最有保證。樣樣都好食!脆皮炸子雞新鮮生炸🍗確保皮脆肉嫩,好高質必叫順德桂花魚肚炒得夠晒乾身,雞蛋同埋魚肚嘅順滑再加上銀芽令口感夠多元化,而且唔係度度有得食,見到都忍唔住叫咗香煎蓮藕餅入面有好多爽口嘅蓮藕粒粒,食落索索聲係大人小朋友都會鍾意嘅一味餸蓮蓉西米布甸係每次必食嘅甜品(最好預留先)金黃表層加上口感綿密嘅西米布甸,最緊要係啲蓮蓉甜度適中,食多啲都唔怕連碟菜都爽甜。唯一遺憾係夜晚冇得食上湯粉果同埋灌湯餃!今次都仲有好多名物未食,期待再嚟
超懷舊手工順德菜😋

脆皮炸子雞新鮮生炸🍗確保皮脆肉嫩,好高質必叫
2023-11-15
Celebration
Birthday
  • 蓮蓉西米焗布甸
  • 上湯炸粉果
  • 家鄉煎藕餅
2023-12-06 2014 views
鳳城酒家,我要跟你大推他們的蝦多士!🍤😍這個地方是一家超級傳統的酒樓,氛圍超溫馨,菜單上的蝦多士真的是絕了!👌蝦肉又肥又嫩,一口咬下去就能感受到那種鮮美滋味。🦐蝦多士的炸製技巧真的是厲害,外層酥脆,內部還是保持著蝦肉的鮮嫩。完全不油膩,每一口都讓人愛不釋手。🔥👅傳統灌湯餃,真係好好味㗎!唔係浸係湯到,但係入口嘅瞬間就可以感受到湯汁嘅爆裂!🥟💥一定要試下傳統灌湯餃喇!你絕對唔會後悔!😋👍總之,我真的超推薦鳳城酒家的蝦多士同灌湯餃!絕對是一道超值得試的菜!👍😋
鳳城酒家,我要跟你大推他們的蝦多士!🍤😍

蝦肉又肥又嫩,一口咬下去就能感受到那種鮮美滋味。🦐

• 鳳城灌湯餃
  • 蝦多士
2023-11-14 2694 views
—🫔 鍋貼大明蝦🥛 大良炒鮮奶🐷 化皮乳豬🐔 脆皮炸子雞🐔 江南百花雞🫔 鳳肝金錢雞🦑 椒鹽鮮魷🥟 鳳城炸粉果🐷 菠蘿咕嚕肉🫔 蜆介鯪魚球🍚 鳳城炒飯•🍮 蓮蓉西米焗布甸🎂 蓮蓉蛋黃壽桃包—🏆 Best 3 🏆1️⃣ 脆皮炸子雞外皮又薄又脆 肉質嫩滑 隻雞夠哂入味是感動的味道! 😻2️⃣ 蓮蓉西米焗布甸好食到成枱人搶住黎食就知了!又香又滑 味道濃郁 沒有太甜 好吃! 想encore🤤3️⃣ 化皮乳豬估吾到去到晚市最後一份既例牌乳豬都仲keep到皮脆肉嫩 而且又吾會太肥 比例同味道都剛好👍—成日係附近經過都無話黎食非常有驚喜! 淨係為左隻炸子雞同西米焗布甸已經要再黎了!價錢非常親民 吾係食服務 吾係食環境裝修 單純來吃東西! 足夠了! ☺️

🫔 鍋貼大明蝦

1️⃣ 脆皮炸子雞
外皮又薄又脆 肉質嫩滑 隻雞夠哂入味
是感動的味道! 😻

2️⃣ 蓮蓉西米焗布甸
好食到成枱人搶住黎食就知了!
又香又滑 味道濃郁 沒有太甜 好吃! 想encore🤤

3️⃣ 化皮乳豬
估吾到去到晚市最後一份既例牌乳豬
都仲keep到皮脆肉嫩 而且又吾會太肥
比例同味道都剛好👍

成日係附近經過都無話黎食
非常有驚喜!
淨係為左隻炸子雞同西米焗布甸已經要再黎了!

價錢非常親民 吾係食服務 吾係食環境裝修
單純來吃東西! 足夠了! ☺️
2023-08-01
  • 蝦多士
  • 蓮蓉西米焗布甸
2023-10-17 2840 views
到鳳城是為了消失中的懷舊點心,也為了老式茶樓的煙火氣。全場近乎座無虛席,人來人往,收銀櫃姐姐-眼關七,一見客人入門,立即指示來人去搭枱。早茶有特價時段,由九時至十一時止。鮮蝦韮菜角 - 鬆脆不油膩,皮薄餡靚,韮菜份量多且香。薑蔥蒸爽肚 - 爽肚質地可以,以薑蔥蒸煮爽肚也十分合適,只是鹼水味有點重。鳳城灌湯餃 - 懐舊點心,餡料豐富,配浙醋尤其合適,從塌陷的餃形已知湯汁不足,但不損其美味。鳳城蝦餃皇 - 餡料全是蝦肉,蝦肉爽彈,但製作精美的蝦餃比比皆是,這裏的出品未至於能脫穎而出。四寶滑雞扎 - 芋頭、冬菇及魚肚均完整厚實,不同的口感卻同是吸味的食物,與雞件同蒸,味道不錯。蜜汁叉燒飽 - 經濟實惠之選,兩大個鬆軟的叉燒飽可作主食也可作甜點。
到鳳城是為了消失中的懷舊點心,也為了老式茶樓的煙火氣。

鮮蝦韮菜角

鮮蝦韮菜角 - 鬆脆不油膩,皮薄餡靚,韮菜份量多且香。
薑蔥蒸爽肚

鳳城蝦餃皇

鳳城蝦餃皇 - 餡料全是蝦肉,蝦肉爽彈,但
製作精美的蝦餃比比皆是,這裏的出品未至於能脫穎而出。
四寶鮮雞扎

蜜汁叉燒包

2023-09-18
$130 (Lunch)
鮮蝦韮菜角
四寶鮮雞扎
蜜汁叉燒包
前排見到 MM 推薦鳳城酒家,係位於北角,主打傳統順德菜、新派粵菜、點心嘅傳統酒店🫖 訪問比較深刻嘅部份係,MM訪問到酒家裏面製作點心嘅老師傅,全部都係經驗豐富嘅手工點心師傳👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳👨🏻‍🍳 即刻心郁郁想試😋1️⃣ 上湯炸粉菓($32)好懷舊嘅點心(小編第一次食🙈)外皮係糯米粉,油炸後呈金黄色點心會連湯上 可以點上湯食上湯材料以老雞、瘦肉、火腿熬製好考功夫 而且真材實料!食落幾香口 仲有大大嚿蝦肉😋其他酒樓好少見 可以試下👍2️⃣ 蝦米煎腸粉($32)大大份煎腸粉好香蔥香蝦米味可以配三款醬料:豉油、花生醬、甜醬平凡簡單嘅好味🤪 同其他腸粉有分別3️⃣ 薑葱蒸爽肚($32)好爽口😋😋4️⃣ 豬膶釀燒賣($42)豬膶口感唔腥,食落幾「淋」手工燒賣必試🤤5️⃣ 金粟紫米露($32)傳統中式甜品應該都係拿手菜之一?!紫米露好好味 唔會太甜👍👍

1️⃣ 上湯炸粉菓($32)
好懷舊嘅點心(小編第一次食🙈)
外皮係糯米粉,油炸後呈金黄色
點心會連湯上 可以點上湯食
上湯材料以老雞、瘦肉、火腿熬製
好考功夫 而且真材實料!
食落幾香口 仲有大大嚿蝦肉😋
其他酒樓好少見 可以試下👍

2️⃣ 蝦米煎腸粉($32)
大大份煎腸粉
好香蔥香蝦米味
可以配三款醬料:豉油、花生醬、甜醬
平凡簡單嘅好味🤪 同其他腸粉有分別

3️⃣ 薑葱蒸爽肚($32)
好爽口😋😋

4️⃣ 豬膶釀燒賣($42)
豬膶口感唔腥,食落幾「淋」
手工燒賣必試🤤

5️⃣ 金粟紫米露($32)
傳統中式甜品應該都係拿手菜之一?!
紫米露好好味 唔會太甜👍👍
💬 CP值:4.5/5 坐得舒適又好食嘅懷舊茶樓 唔係只賣情懷 帶老一輩嚟飲茶佢地一定好開心🤣🔖 上湯炸粉果 $30 (3.5/5)第一次食炸粉果 有驚喜! 炸皮係好似酥皮咁鬆鬆化化嘅皮 但成個粉果都比較扁平 鍾意食飽滿粉果嘅話未必會食得滿足🫢 🔖 合桃叉燒酥 $30 (4/5)合桃酥餅皮好好食!又甜又鬆化 夾埋叉燒估唔到又幾好食🥹鹹鹹甜甜咁🔖 XO醬蒸鮮魷 $39 (5/5)呢個真係要比滿分!魷魚又大份又彈牙 肉質好厚唔會比XO醬搶曬啲味 真係會食到魷魚陣鮮味🦑 🔖 蝦餃 $39 (4/5)好大粒飽滿😻一定要分開兩啖食🔖 燒賣 $39 (3.5/5)又係大粒燒賣🤣平實嘅好食💕
💬 CP值:4.5/5

🔖 上湯炸粉果 $30 (3.5/5)

🔖 合桃叉燒酥 $30 (4/5)

🔖 XO醬蒸鮮魷 $39 (5/5)

🔖 蝦餃 $39 (4/5)
好大粒飽滿😻一定要分開兩啖食

🔖 燒賣 $39 (3.5/5)
又係大粒燒賣🤣平實嘅好食💕
  • 上湯炸粉果
2023-08-15 2904 views
上次睇完個post 講一啲懷舊點心 所以今日就黎左附近嘅舊式茶樓試下😋✨上湯炸粉果 $30一上菜已經即刻食但都已經唔熱 暖暖地咁 同埋都炸得唔夠脆 一般般🙈🙈✨蝦餃 $39偏大粒左啲 皮有啲厚 蝦幾爽嘅 不過入面冇筍✨燒賣 $39燒賣唔錯 豬肉新鮮👍✨沙翁 $30一坐低就新鮮出爐 即刻衝出去攞🤣 都幾鬆軟 好香蛋味 好食👍✨灌湯餃 $39佢真係兩隻大餃 入面包晒啲湯同餡😍 好考功夫 皮薄但又唔會穿窿👍但係我嗰隻唔知點解冇乜湯🥲🥲✨雞包仔 $30個包都ok 軟熟 入面啲餡冇乜特別總括黎講食物味道ok 啦🙈 好多人幫襯所以我地要同人搭枱但都坐得舒服嘅味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$140(收+1)

✨上湯炸粉果 $30

味道❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$140(收+1)
2023-06-28 3487 views
北角鳳城酒家創立超過40年,是食懷舊粵菜的好地方。擁有傳統茶樓格局,供應早茶、順德手工菜和傳統粤菜,並設有龍鳳禮堂,不同需求均得到滿足。梗係要試招牌菜包括八寶鴨、脆皮炸子雞、西米焗布甸等🥢八寶鴨🦆源於紹幫菜中八寶姑嫂鴨,有鹹蛋黃、金華火腿、紅豆、薏米、糯米、乾百合、乾蓮子、花生,聞落好似有粽的味道,餡料豐富,味道好正喎👅🥢班兩味🐟有脆炸 & 香炒 ,味道啱啱好,啖啖肉👍🏻🥢招牌炸子雞🐥份量都算大,即炸即上,脆皮肉滑,一啲都唔油膩🥢上湯炸粉果本人覺得就咁食最好,炸到好香酥,外脆內軟😋🥢 鳳城炒飯份量最多😂看似好普通,但好好食🤤夠曬鑊氣 好足料,食左2-3碗😂🥢蓮蓉西米焗布甸最好訂位時訂埋,有分大同細⋯出爐就即上枱 熱辣辣,軟腍腍,招牌菜之一 🤩大家最好就訂左位先去,因為唔洗去到唔知等幾耐先有得食嘛🤓
北角鳳城酒家創立超過40年,是食懷舊粵菜的好地方。

梗係要試招牌菜包括八寶鴨、脆皮炸子雞、西米焗布甸等

🥢八寶鴨🦆

🥢班兩味🐟
有脆炸 & 香炒 ,味道啱啱好,啖啖肉👍🏻

🥢招牌炸子雞🐥
份量都算大,即炸即上,脆皮肉滑,一啲都唔油膩

🥢上湯炸粉果
本人覺得就咁食最好,炸到好香酥,外脆內軟😋

🥢 鳳城炒飯

🥢蓮蓉西米焗布甸
最好訂位時訂埋,有分大同細⋯
出爐就即上枱 熱辣辣,軟腍腍,招牌菜之一 🤩

大家最好就訂左位先去,因為唔洗去到唔知等幾耐先有得食嘛🤓

• 西米蓮蓉焗布甸
2023-06-15 3179 views
【鳳城酒家】北角老酒家跟隊友吃懷舊手工中菜,大部份菜式都需要提早預訂,當中幾個菜式我也是首次品嚐,是一個長知識的晚餐,不得了。🦞 鮮果龍蝦沙律🥛 大良炒鮮奶🐟 玉樹麒麟斑🍤 西焗千層蝦🦀 金錢酥蟹盒🐔 江南百花雞🪿 順德彭公鵝🍬 蓮蓉西米焗布甸
2023-06-10
蓮蓉西米焗布甸
  • 西米焗布甸
  • 紫薑彭公鵝
2023-04-05 3955 views
有朋友系德國返嚟,帶佢去食懐舊菜,一行六人到這裡食晚飯。炸子雞一隻,好大隻熱辣辣,皮脆肉又多汁,好食。蜆介鯪魚球,炸到啱啱好,而且好香口,但個蜆介汁冇乜蜆肉同埋吾夠味。薑汁炒芥蘭,用上嫩芥蘭遠,加上淡淡薑味,幾好。鳳城炒飯,有獲氣吾太油,料也多。上湯煎粉果,這個比較失色,個粉果皮好似煎炸得吾夠時候。脆皮咕嚕肉,肉不多但好脆口,配料青、紅椒很多,帶點驚喜是配料入面有子薑。估計今日廚房應該嚴重人手不足,由落單到上第一碟薑汁炒芥蘭,等了45分鐘左右。連2罐汽水,埋單 $1052/6位,可以啦。
有朋友系德國返嚟,帶佢去食懐舊菜,一行六人到這裡食晚飯。
炸子雞一隻,好大隻熱辣辣,皮脆肉又多汁,好食。
薑汁炒芥蘭,用上嫩芥蘭遠,加上淡淡薑味,幾好。
鳳城炒飯,有獲氣吾太油,料也多。
上湯煎粉果,這個比較失色,個粉果皮好似煎炸得吾夠時候。
連2罐汽水,埋單 $1052/6位,可以啦。
2023-04-05